Olay Gazetesi Bursa

Bu tuzaklara dikkat edin

Dolandırıcılar her geçen gün yeni yöntemlerle karşımıza çıkıyor. Sakın oyuna gelmeyin.

Çalışmadan, emek harcamadan kolay yoldan para kazanmayı meslek edinen dolandırıcılar, bugüne kadar çeşitli yöntemlerle bir çok kişiyi tuzağa düşürdü. 

Dolandırıcılık olaylarının başında ise, sahte savcı ve polisler var. Kendilerini polis, asker yada savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, ‘terör örgütü hesaplarınızı ele geçirdi’ diye korkuttuğu kişilerin binlerce lirasını elinden aldı. Ancak, dolandırıcıların kullandığı yöntem sadece bununla sınırlı değil. İşte, bir kaç örnek daha.

‘Beyaz eşya kazandınız’

Kendilerini satıcı olarak değil, şans habercisi olarak tanıtarak kapınızı çalan kişiler, semtinizde yeni açılacak bir alışveriş merkezinin tanıtımını yaptıklarını söyleyip size bir çekiliş yaptırıyorlar. Seçtiğiniz zarftan fırın veya çamaşır makinesi gibi bir ödül çıkıyor. Bu ödülü almanız için mağazadan küçük bir alışveriş yapmanız gerekiyor! Çıkarılan katalogdan uygun bir fiyatı olduğuna inandırıldığınız bir eşyayı seçip yasalara uymayan bir satış sözleşmesini ve yasal senetleri imzaladığınızda kapana giriyorsunuz. 

İlamsız icra takibi

Kimlik bilgilerinize bir şekilde ulaşan dolandırıcılar, bu bilgilerle İcra Dairesi’ne giderek başvuru harcı yatırıyor ve hakkınızda ‘ilamsız icra takibi’ başlatıyorlar. Borç hanesine ise istedikleri rakamı yazıyorlar. Postacıdan aldığınız ödeme tebligatını açınca şaşırıyorsunuz ve yanlıştır diye yırtıp atıyorsunuz. Oysa bir haftalık itiraz süresi var ve sizin ciddiye almadığınız bu borç itiraz etmediğiniz için silinmiyor ve bir hafta sonra haciz memuru kapınıza dayanıyor.

 

Ucuz altın yalanı

Altın alyans veya takısını “acil ihtiyaçtan satmak istediğini” belirten dolandırıcılar, vatandaşları bu yöntemle kandırıp paralarını alıyor. Özellikle kuyumcuların kapalı olduğu saati seçen dolandırıcılar, caddede kendilerine seçtikleri mağduru durdurarak, adres sorma bahanesiyle sohbet kuruyor. Zanlılar, ceplerinden çıkardıkları altın görünümündeki alyans ve saati, gerçek bedelin çok aşağısında satmak istediklerini belirtiyor. Vatandaşlar ise ucuza altın takı alacağı düşüncesiyle kabul ederek, kandırılıyor. 

Sahte bankacılar

0850 440 XX XX numaralı telefondan vatandaşın cep telefonunu arayan şebeke elemanı, ‘Bankanızdan arıyorum, kredi kartınızın kayıp ve çalınmaya karşı sigorta süresi sona erdi. Yıllık sigorta işlemini yinelemeniz gerekiyor. Bugün son gün’ diyerek vatandaşın kart bilgilerini istiyor. Ve böylelikle hesaplar boşaltılıyor.