Olay Gazetesi Bursa

Bu tablo Bursa’ya yakışmıyor

TÜİK 2017 verilerine göre Bursa'da 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilen oranı yüzde 87.3 olarak belirlendi.

HATİCE DAL 

Cinsiyet dağılımına göre okuryazar sayısı baz alındığında ise, 9 bin 992 erkeğin okuma yazma bilmediği görülürken kadınlarda bu sayının 57 bin 72’ye çıkması dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğü’nden alınan 2017 verilerine göre; 2 milyon 936 bin 803 nüfuslu Bursa’da 1 milyon 304 bin 614 erkek okuma yazma bilirken kadınlarda bu sayı 1 milyon 260 bin 700 olarak görüldü. 9 bin 992 erkeğin okuma yazma bilmediği tespit edilirken 57 bin 72 kadının okuma yazma hakkından mahrum kaldığı gözlemlendi.

Sayısal olarak okuryazar sayısının en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer olarak kayıtlara geçti. Okuryazar oranının en yüksek olduğu ilçe yüzde 90 ile Mudanya olurken, onu 88.9’luk oranlarla Nilüfer, İznik ve Orhangazi takip etti. Okuryazar oranının en düşük olduğu ilçeler arasında ise yüzde 66.7’lik dilimle Büyükorhan ilk sırayı alırken, 78.8’lik orana sahip Gürsu ikinci sırada yer aldı. Okuma yazma bilmeyenlerin oranının en fazla olduğu ilçeler ise dağ yöresinde yer alan Büyükorhan, Harmancık ve Orhaneli oldu. 

EN DÜŞÜK TAHSİL DAĞ İLÇELERİNDE 

İlçelerdeki okuryazar nüfusunun cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, okuma yazma bilen erkeklerin en fazla yüzde 92.1 ile Keles, 91.8 İznik ve 91.1 Mudanya’da olduğu görüldü. Kadınların oranına bakıldığında ise, yüzde 89 ile liste başında yer alan Mudanya’yı sırasıyla Nilüfer ve Gemlik takip etti. 

Kadın erkek sınıflandırılmasına bakıldığında ise, okuma yazma oranının diğer ilçelere göre dağ yöresi olarak bilenen Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık’ta daha düşük olduğu gözlemlendi. 17 ilçenin okuryazar bilgilerinin paylaşıldığı istatistiki veriler, Bursa’daki kadınların erkeklere oranla daha az okuma yazma oranına sahip olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. 

“EĞİTİM HAKKINA ULAŞAMIYORLAR”

Bu tablonun Bursa’ya yakışmadığını belirten Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, “Bilgiye ulaşmanın temel koşulu okuma-yazma bilgisi olduğu halde Bursa’da 70 bine yakın kişinin okur-yazar olmaması aynı zamanda bu kişilerin eğitim hakkına ulaşamadıklarını gösterir. Bu sonuçlara göre, okuma yazma bilmeyenler arasında kadınların oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Kız çocuklarının geleneksel nedenlerle okula gönderilmemesinin yanı sıra, Bursa’da 830 köy okulunun kapatılmış olması da kadınların eğitim hakkından uzak kalmasına neden oluyor” dedi.