ABD merkezli teknoloji şirketi Nvidia geliştirdiği teknoloji ile daha önce hiç duyulmamış sesler yaratabildiğini iddia ettikleri bir yapay zeka ses üreticisi geliştirdi.
Nvidia’dan Richard Kerris, Fugatto adlı yeni üretken yapay zeka modeli hakkında konuştu.
Fugatto’nun sadece geleneksel sesler üretmekle kalmayıp, tamamen yeni sesler yaratma yeteneğine sahip olduğunu vurguladı.
Bu modelin “ses için İsviçre çakısı” olarak tasarlandığını belirten Kerris, kullanıcıların bir trompeti havlatmaktan bir saksafonu miyavlatmaya kadar geniş bir yelpazede sesler üretebileceğini söyledi. Fugatto’nun sunduğu özellikler, müzik ve ses dünyasında birçok yeniliği mümkün kılıyor.
Bir tanıtım videosunda, modelin komutlara dayanarak benzersiz bir ses örneği oluşturması gösterildi. Örneğin, “Derin, gümbürtülü bas vuruşları ve kesintili, yüksek perdeli dijital cıvıltılar, devasa, bilinçli bir makinenin uyanırken çıkardığı sesler gibi” şeklinde verilen komutla sıradışı bir ses tasarlandı.Fugatto’nun geliştirilmesi bir yıl sürdü ve milyonlarca ses örneğiyle eğitildi. Ancak, yapay zekanın hızlı ilerlemesi, yaratıcı endüstrilerde çalışan birçok kişiyi endişelendiriyor.
Avustralya Seslendirme Sanatçıları Derneği, yapay zeka destekli alternatiflerin artışıyla birlikte, seslendirme sanatçılarının iş kaybı riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmişti. Müzik endüstrisinde de benzer endişeler dile getiriliyor. Yapay zeka araçlarının telif hakkı ihlalleri yaratabileceği ve sanatçılarının izinsiz olarak kopyalanabileceği yönündeki kaygılar, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından dile getirilmişti.
Ancak tüm bu olumsuz tepkilere rağmen, bazı sanatçılar yapay zekanın müziği yeniden şekillendirdiğini ve yeni yaratıcı olanaklar sunduğunu savunuyor. Nvidia’nın yeni girişimleri destekleme programı Inception bünyesindeki prodüktör ve söz yazarı Ido Zmishlany, Fugatto’yu tanıtan isimlerden biri olarak, yapay zekanın müzik üretiminde bir devrim yarattığını belirtiyor. Zmishlany, “Müziğin tarihi aynı zamanda teknolojinin tarihidir. Elektronik gitar dünyaya Rock ‘n Roll’u getirdi. Sampler ortaya çıktığında hip-hop doğdu. Yapay zekayla müziğin bir sonraki bölümünü yazıyoruz” diyerek yapay zekanın müziğe olan katkılarından heyecan duyduğunu ifade etti.