Cihaz sayesinde yürüme zorluğu çeken çocuklar yürüme alışkanlığı kazanacak.
Özellikle küçük yaşta yürüme problemi olan ya da engelli olduğu için yürüme alışkanlığı kazanamayan çocuklar bundan sonra bu tür problemler çekmeyecek.
Fiyatı 572 bin lira olan tamamen yerli üretim robotik yürüme cihazı Türkiye’de 12 adet üretildi ve bu cihazlardan biri de Bursa Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve rehabilitasyon Merkezine getirildi.
Doğuştan yürüme engeli olan ya da sonradan geçirdiği kaza sonucu yürümekte zorlanan çocukların tedavi edileceği cihaz teknolojik olarak son sisteme sahip. Cihazı Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Veysel’in de katıldığı törenle hastalara tanıtan Bursa Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Operatör Dr. Çetin Bakır, günde 15 hastayı cihazla tedavi ettiklerini söyledi. Yatan ve ayakta olmak üzere hizmet vereceklerini belirten Dr. Bakır şunları söyledi:
“Talep çok fazla, gidişata göre hafta sonu da robotu çalıştırmayı düşünüyoruz. İkinci cihazı da alabiliriz. 54 yataklı bir hastanede acil ve poliklinik hizmetleri de veriyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından hastalar buraya geliyor. Yatak sayısını arttırmamız gerekiyor. Şu ana kadar 60 bin hastaya poliklinik, 114 bin hastaya acil, 8 bin hastaya ise yatarak hizmet verdik”
‘4-5 YAŞINDAKİ ÇOCUK GEÇ KALMIŞTIR’
Robotik yürüme cihazı hakkında teknik bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Doğan da, yürüme zorluğu çeken çocukların belli bir yaştan sonra yürüme alışkanlığı kazanmasında bazı sıkıntılar olabileceğine dikkat çekti. Yürüme alışkanlığının beynin algılama seviyesiyle de ilgili olduğunu kaydeden Dr. Doğan xşöyle konuştu:
“Hastanede yeni doğan hastadan başlayıp 45 yaşına kadar bakım gerçekleştirebiliyoruz. 4- 5 yaşındaki bir çocuk bizim için geç kalınmış bir çocuktur. Ne kadar erken gelinirse, teşhis ne kadar erken olursa, çocuğun gelişimi açısından daha iyidir. Buraya gelen hastaların beyninde bir takım bozukluklar ve eksiklikler var. Çocuk daha adım atmamış, ayakta duramamış, yürümek nedir bilmiyor. Bu cihaz beyine yürümenin nasıl olduğu öğretiyor. Çocuk yavaş yavaş yürümenin nasıl olduğunu öğreniyor.”
FAYDASINI GÖRDÜLER
Ankara’dan gelerek Bursa’da 3 aydır tedavi olan 5 yaşındaki Salih Eren İlhan, cihazla birlikte yürümenin keyfini çıkardı. Geldiklerinde çocuğunun dizlerinin bükük olduğunu söyleyen anne Esra İlhan şunları anlattı:
“3 ay içerisinde bizim dizlerimiz daha dik olmaya, adımlarımızı daha kuvvetli basmaya ve topuklarımız yere değmeye başladı. Robotla 1 aydır tedavi görüyoruz. Haftada 2 gün düzenli olarak giriyor. Tek hayalim oğlumun koşarak parka gittiğini görmek. Çünkü benim oğlum buraya geldiğinde yürüyemiyordu. Artık yürüyebiliyor. İnşallah koştuğu günleri de göreceğim.”