Osmangazi Belediyesi tarafından 2013 yılında hayata geçirilen ve Türkiye’de bir ilk olan “Gezici Konteyner Araç Projesi’ kapsamında çalışmalarını yürüten ekipler, düzenli bir şekilde dolaşarak topladıkları elektrikli ev aletleri, elektronik eşya, pil ve yağ atıklarını toplayıp geri dönüşüm tesislerine ulaştırıyor. Toplanan atıkların ayrıştırılarak yeniden üretime kazandırılması ile bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlanırken, diğer yandan da yaşadığımız çevrenin kirlenmesi önlenmiş oluyor.
Geri dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, atıkları ekonomiye geri kazandırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Böylece depolanacak atık miktarının azaltıldığını, geri dönüştürülemeyen atıkların ise çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde toplandığını ifade eden Başkan Dündar, “Önceden belirlenen çalışma takvimine göre mahalle muhtarlıkları ya da vatandaşların rahat ulaşabilecekleri noktalarda atıkları toplayan ekiplerimiz, aylık ortalama 50 mahalleyi geziyor. Ambalaj atığı, atık pil, bitkisel atık yağ ve elektronik atık olarak 4 farklı grupta toplanan mesken atıkları daha sonra toplama merkezine götürülüyor. Ekonomik değeri olanlar ayrıştırıldıktan sonra kalanlar, uygun şekilde imha ediliyor” dedi.
Projenin hayata geçirildiği 2013 yılı Ekim ayından bu güne kadar 150 tona yakın evlerden çıkan çeşitli atıklar ve elektronik atık topladıklarını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Toplanan atıkların 17 bin 838 litresi bitkisel atık yağ, 17 bin 29 kilosu atık pil, 54 bin 161 kilosu elektronik atık, 35 bin 123 kilosu ambalaj atığı. 2016 yılının ilk 6 ayında ilçe genelinde 6 bin 450 kilogram ambalaj atığı, 5 bin 352 kilogram bitkisel atık yağ, 10 bin 575 kilogram elektronik atık ile 7 bin 633 kilogram atık pil ekiplerimiz tarafından toplandı. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiği düşünülürse, yalnızca toplanan atık yağ miktarının, nasıl bir çevre felaketinin önüne geçildiği anlaşılır” diye konuştu.