Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm Süreci hepimiz için asli bir süreçtir. İç barışımız ve geleceğimiz için önemlidir. Burada, herkesin şiddet dilinden uzak durması lazım. Yürüyen görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorumda bulunmak doğru bir yöntem değil. Her görüşmeden sonra sürekli gündemi meşgul edecek yorumlar yapmak yerine önemli olan neticeye odaklanmak. Ne genel af ne özerklik gibi konular kesinlikle bu görüşmeler esnasında gündeme gelmemiştir. Gündeme gelmemiş konuları sanki gündemdeymiş gibi ele almak, tartışmak sürece zarar verir” dedi.
‘AB’nin Türkiye’ye kapılarını kararlı bir şekilde açması için çalışmaya devam edeceğiz
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, toplantıda, Davutoğlu ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, G-20 dönem başkanlığı nedeniyle Türkiye’yi tebrik etti. Türkiye’nin dönem başkanlığı sürecinde yatırımlar ve gelişme konusunda büyük başarılar elde edeceğine inandığını kaydeden Renzi, “İtalya bu konuda da Türkiye’nin yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Renzi, görüşmede Kıbrıs sorunu, Suriye ve Balkanlar’daki gelişmeleri ele aldıklarını, Akdeniz ve Balkanların İtalya için çok önemli bölgeler olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu ve bin 200 İtalyan şirketinin Türkiye’de iş yaptığını söyleyen Renzi, İtalya tarafından Türk öğrencilerin eğitimi için ayrılacak sayının da artırılması için çalışacaklarını ifade etti.
Türkiye’nin AB üyelik sürecine değinen Renzi, şunları söyledi:
“Türkiye’nin AB üyeliği süreci devam etmelidir. Bizler bunun başarıyla sonuçlanması için destek vermeye, kendimizi sorumlu hissediyoruz. AB’nin Türkiye’ye kapılarını çok daha kararlı bir şekilde açması için çalışmaya devam edeceğiz. 13 Ocak’ta AB dönem başkanlığını devrederken yapacağım son konuşmada da 2015’te yeni fasılların açılması ve AB’nin Türkiye’yi de içine alacak şekilde genişlemesi için İtalya’nın kararlılığını teyit edeceğim.”
Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlar için teşekkür eden Renzi, İtalya’da sığınmacıların en yoğun olduğu yıllarda bu sayının 150 bin seviyelerinde olduğunu, Türkiye’nin ise 2 milyona yakın sığınmacıya bakarak çok önemli bir iş yaptığını kaydetti. Renzi bu noktada uluslararası toplumun Türkiye’ye daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Suriye’deki iç savaş
İtalya’nın şimdiye kadar Suriye krizinin çözümü için somut adımlar atmaya çalıştığını anlatan Renzi, “Çözüm için koalisyonun daha güçlü olması ve önemli rol üstlenmesini diliyorum. İtalya ve Türkiye de bu çerçevede önemli görevler üstlenebilir” dedi.
Renzi, Libya’da diyaloğun başlaması için her türlü çabayı sarf etmek zorunda olduklarını ve hem Libya’da hem de Suriye’de tarafların yapıcı diyalog içinde olmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
İtalya’daki siyasi gelişmeler
İtalya’da bazı sendikaların greve gitme kararını değerlendiren Renzi, şunları kaydetti:
“Bunlara saygıyla yaklaşmamız gerekir. son zamanlarda sendika başkanı ve altyapı bakanı arasında bir atışma oldu. Bunun en kısa zamanda çözülmesini diliyorum. Benim grev yapanlarla aynı fikirde olmamam, buna saygı göstermemem anlamına gelmez. Grevin barış içinde geçeceğine eminim. Biz, grev yapan sendikalar için de ülkeyi olumlu yönde değiştireceğiz. Bu gibi atışmaların önümüzdeki saatlerde çözüme kavuşmasını ve her şeyin en iyi şekilde sonuçlanmasını umuyorum. Grevcilere de başarılar diliyorum.”
İtalya’nın önemli bir reform sürecine girdiğini bildiren Renzi, amaçlarının ülke içinde sağlam bir çözüme kavuşmak olduğunu belirtti.