Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ritz Carlton Otel’te düzenlediği basın toplantısında, İngiltere’nin başkenti Londra’daki temaslarını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni hükümet kurulduktan sonra özellikle uluslararası finans kuruluşları ve analistlerle buluşmak üzere bir Londra ziyareti planladıklarını belirten Davutoğlu, bugün yaptıkları toplantılarda Türkiye’nin son 12 yıl içinde elde ettiği ekonomik kazanımları ve 2023 hedefini nasıl yeni boyutlarla destekleyeceklerini, kapsamlı bir şekilde paylaştıklarını söyledi.
Toplantılarda, Kasım ve Aralık aylarında ilan ettikleri 25 sektörel dönüşüm programı çerçevesinde kapsamlı bilgi verdiğini ifade eden Davutoğlu, özellikle Türkiye’nin önümüzdeki dönemde doğrudan yabancı yatırımlar için cazip bir ekonomik alan oluşturduğu konusunda da genel bir atmosfer görmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.
İstanbul Borsası ile Londra Borsası arasında bu sabah imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasına da değinen Davutoğlu, “Dünyanın en köklü borsalarından Londra Borsası, İstanbul Borsası ile birçok alanda işbirliği yapma kararı aldı. İstanbul Borsası da son 3-4 yıl içinde takriben 30 kademe atlayarak ciddi bir performansla dünyanın en ileri gelen borsaları arasına girdi. NASDAQ ile yapılan anlaşmanın ardından Londra Borsası ile de bu tarz bir ilişkiye girilmesi İstanbul’un finans merkezi olma hedefi doğrultusunda atılan önemli adımlardır” diye konuştu.
“Vekalet Yalçın beyde”
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak, dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu raporunun oylanmasıyla ilgili, “Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz ve siz vekaletle oy kullanacak mısınız?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bu sürecin hem Soruşturma Komisyonu hem de Genel Kurul süreci belli bir yasal çerçeve içinde yapılır. Soruşturma Komisyonu’nda da Genel Kurul oylaması esnasında da ihsası reyde bulunmak yasal değildir. Bu konuda, Soruşturma Komisyonu oluşumu sürecinde de AK Parti olarak çok açık bir tavır sergiledik. Bu komisyonun oluşmasına öncülük eden AK Parti’dir. Bu Soruşturma Komisyonu çalışması esnasında birçok kez vurguladım, yine vurguluyorum, herhangi bir müdahil olma söz konusu olmamıştır. Hiçbir komisyon üyesiyle ben konuşmamaya özen gösterdim. Komisyon, hukuki değerlendirme içinde kendi değerlendirmesini yaptı ve bir sonuca ulaştı. Şimdi de Genel Kurul’da oylanacak. Genel Kurul’da da yine bu yasal çerçeve içinde, ihsası rey yapmadan da en doğru sonuca ulaşılacağı kanaatindeyim. Benim vekalet bıraktığım arkadaşım var. Herhangi bir arkadaş kullanabilir ama bu sefer Yalçın beyde.”
“Takip etme cesareti bulamayacaklar”
Başbakan Davutoğlu, kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla yürütülen “paralel yapı” operasyonunu değerlendirirken, “Bu, maalesef devlet tarihimizde, siyasi tarihimizde gerçekten son derece ciddi şekilde karşı karşıya kaldığımız olumsuz bir tablo, açık söylemek gerekirse” ifadelerini kullandı.
“Devletin her kademesinde değişik şekilde sızmış unsurların, devletin bütün gizli güvenlik toplantılarını ve ayrıca başta o zaman Başbakanımız olan Cumhurbaşkanımızı, Dışişleri Bakanı olarak beni ve birçok arkadaşımızı kriptolu telefonları üzerinden dinlemek suretiyle işlenen vahim bir suçtur, açık casusluk faaliyetidir” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Bu konuda tabii yasal süreç işlediği için nihai hüküm bu süreç sonucunda verilecek ama bizim görevimiz, kim olursa olsun, hangi araç kullanılmış olursa olsun, ne zaman yapılmış olursa olsun, böyle bir ihanetin ortaya çıkması için bütün çabayı göstermektir. Bu konuda yapılan çalışmaları yakından takip ediyorum. Bugün de İçişleri Bakanımız ile tekrar görüştüm. Dolayısıyla bu süreç, kararlı bir şekilde devam ettirilecek. Burada hiç kimse, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst düzey yetkililerini ve en önemli toplantılarını ya da kriptolu görüşmelerini takip etme cesareti bulamayacaktır. Şimdiye kadar bu suçu işlemiş olanlar da adalete teslim edilecekler. Bu konuda kamuoyunun hiç bir şüphesi olmamalıdır.”
Başbakan Davutoğlu, bir başka soru üzerine de “Sayın Cameron ile ve karşılaştığımızda diğer Avrupalı liderlerle açık yüreklilikle görüşüyoruz. Avrupa Kıtası çok kültürlü bir kıtadır ve böyle olmaya devam edecektir. Bu çok kültürlülük içinde herkesin birbirine tahammül göstermesi, hiç kimsenin başka görüşe, inanca sahip olana olumsuz perspektifle bakmaması önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Basın toplantısına, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.