BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayhan, Bursa’nın en riskli bölgelerini açıkladı; ‘Yıkım büyük büyük olabilir’

Bursa’nın deprem gerçeğine dikkat çeken ve uyarılarda bulunan BTÜ Rektör Yardımcısı Beyhan Bayhan, “Bursa’da, 7.8’lik bir deprem bekleniyor. Bu şiddette bir deprem meydana gelirse yıkım çok büyük olur. 1999 depreminden sonra fay hatlarının araştırılması büyük zaman kaybıydı” dedi.

BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayhan, Bursa’nın en riskli bölgelerini açıkladı; ‘Yıkım büyük büyük olabilir’

Taha TÜTÜNCÜ

Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, beraberindeki yazar ve yöneticilerle Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar’ı ziyaret etti.

Görüşmede üniversitenin projeleri ve hedefleri masaya yatırılırken, deprem gerçeğine de değinildi. BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan depremle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi, Japon araştırmacılarla büyük bir çalışma yönetiyor. Yapılan tahminlere göre 7.8 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Eğer böyle bir deprem meydana gelirse yıkımın büyük olacağı maalesef acı bir gerçek. 1999 depreminden sonra fay hatlarına yoğunlaşılarak bir hata yapıldı. Aslında fay hattına yoğunlaşmaktan ziyade binaların sağlam olması hakkında çalışmalar yapılması gerekiyordu. Son zamanlarda bununla ilgili çalışmalar başladı ama bence çok zaman kaybedildi” diye konuştu.

“EN RİSKLİ GEMLİK”…

Bursa’nın riskli bölgelerine de değinen Bayhan, “Özlüce’nin bir kısmı, İznik’in etrafındaki belli bir kısım, Uluabat Gölü’nün batı kısmı, Yenişehir ovası riskli olarak değerlendirilebilir. Ancak en riskli bölge olarak Gemlik öne çıkıyor. 1855’ten bu zamana kadar Bursa fayında bir hareket yok. İznik-Geyve hatında bir belirsizlik var. Çok sakin duruyor. Gelecekte bir deprem oluşturur mu biz de bilmiyoruz. 1855 yılında Bursa’da 28 Şubat ve 11 Nisan’da iki ciddi deprem yaşandı. Osmanlı o zamanlar için ciddi kararlar alarak ekonomik açıdan bölgenin kalkınması için yeni yasal düzenlemeler yaptı. Buradan anlaşılıyor ki depremin yıkımı çok büyük olmuş. Günümüzde ise; Bursa’nın içinden, Gemlik’ten ve Marmara Denizi’nden geçen 3 fay hattı tehlike arz ediyor” ifadelerini kullandı. Rektör Çağlar ise, 1855 yılında Bursa depreminin yaşandığı güne denk gelen 28 Şubat günü ‘Büyük Bursa Depremi’ paneli kuracaklarını söyledi.

BTÜ Rektörü Naci Çağlar

BALKANLAR ATAĞI…

Üniversiteyle ilgili yeni projeler geliştirdiklerine dikkat çeken BTÜ Rektörü Naci Çağlar, “Biz sanayide güçlenen, sanayiden güç alan üniversite olmak istiyoruz. Firmalarla bir araya gelerek sorunlarını dinleyip çözüm önerileri sunmak için projeler üretiyoruz. Bu projelerimizin sonuçlanması 1 ya da 2 yıl sürecek. Proje tamamlandığında ise güçlü bir sanayi yapılanmasıyla hareket edeceğiz” dedi. Öğrenci yurtlarının yapımı ile ilgili de bilgi veren Çağlar, “750 kişilik kız yurdumuz tamamlanma aşamasında. 750 kişilik erkek yurdumuz ise yakın zamanda bitecek” diye konuştu. Balkanlara yeni bir fakülte açmak istediklerini belirten Çağlar, “Balkanlara giderseniz Bursa’yı görürsünüz. Bursa’ya geldiğinizde de balkanları görüyorsunuz. YÖK eğer böyle bir proje yaparsa ilk olarak BTÜ ile yola çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, beraberindeki yazar ve yöneticilerle Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar’ı ziyaret etti.

BTÜ’ye üst düzey katılım

Üniversite olarak olarak sadece teknikte değil sosyal anlamda da öne çıkmak istediklerini dile getiren Rektör Naci Çağlar, “Yıldırım Belediyesi ile yapılan proje kapsamında her cuma günü saat 19.00’da Alev Alatlı Kültür Sanat Düşünce Kültür Merkezi’nde akademisyenlerimiz, halkımıza söyleşiler düzenleyecek. Yıldırım Belediyesi teknik açıdan bize her zaman destek veriyor. İki sosyal robot alımı da belediye tarafından karşılanacak” diye konuştu. BTÜ konuşmalarının 3’üncü sezonuna çarşamba günü başlayacaklarına dikkat çeken Çağlar, “Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız çarşamba günü bizimle beraber olacak. Cuma günü ise akademik açılışımızı gerçekleştireceğiz. Açılışa Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. Haluk Görgün katılacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X