Olay Gazetesi Bursa

Böyle giderse dar gelirlinin ev sahibi olması hayal olacak

Malzeme fiyatlarındaki zamlar nedeniyle artan maliyetler inşaat sektöründe yeni projeleri durma noktasına getirdi. Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Andıç. Andıç, inşaat sektöründe yaşananlar ile ilgili önemli tespitler yaptı, çözüm önerilerini dile getirdi.

Malzeme fiyatlarındaki zamlar nedeniyle artan maliyetler inşaat sektöründe yeni projeleri durma noktasına getirdi. İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yeni konutlarda  inşaat metrekare maliyetinin 4 bin liraya yaklaştığını belirterek, “Son 15 yılda 2 maaşlı ailelere ev sattık. Bugün evine 2 maaş giren bir ailenin zamlar ve faiz oranları nedeniyle ev alması mümkün değil. Şehrimiz ölçeğinde 3+1 daire fiyatının 1 milyonun altında olması hayal olacaktır” dedi.

Konut satış fiyatlarının yüksek seyretmesi  kiralık evlerin fiyatını da  yükselti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Andıç, “Belli bölgelerde yüksek kat ve yüksek emsal vermekten çekinilmemeli, yeşili bol ama yüksek binalar yoluyla arsa payı düşürülmelidir. Ayrıca fiyat artışlarının dizginlenmesi için piyasanın malzeme ihtiyacının istikrarlı  bir hale getirilmesi gerekir. Tüm bunlar olduğunda yeni üretimler artabilir, yeni üretimler artınca da kiralar da olması gereken seviyeye gelebilir ” diye konuştu.

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu  İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Andıç.

Andıç, inşaat sektöründe yaşananlar ile ilgili  önemli tespitler yaptı, çözüm önerilerini dile getirdi.


METREKARE MALİYET FİYATLARI 4 BİN LİRAYA YAKLAŞTI

Başta demir fiyatları olmak üzere inşaat malzemelerine fahiş zamlar geldi. Kalitesine göre inşaat maliyetlerinin metrekare fiyatı ne kadar oldu?

Bu tabii geniş bir skala. Bitişik nizam, ayrık nizam, ayrı sosyal donatılı konutlara göre evlerin fiyatı değişir. Ama bir konutun metrekare maliyeti arsa bedeli hariç 4 bin liraya yaklaştı.


TEDARİK SORUNUMUZ SÜRÜYOR

Son basın toplantınızda demir ve diğer hammadde fiyatlarının  ihracata olan talep nedeniyle olağanüstü arttığını belirtmiştiniz. Bu durum devam ediyor mu?

İhracat devam ediyor ancak devletin, ithal demirin tonunda 45 dolarlık indirim kararı, iç piyasayı olumlu  etkiledi. Demirin tonu 6 bin 600 liraya kadar geriledi. Demirin fiyatı 7 bin 500 liraya kadar çıkmıştı. Diğer malzemelerde de durum aynı. Tabii burada fiyat artışlarının dışında bir de tedarik sorunumuz var. İnşaat malzemesi tedariğindeki sorunlar devam ediyor.


“ÖNCE İÇ PİYASANIN İHTİYACI GİDERİLMELİ”

Serbest piyasa ekonomisiyle yönetiliyoruz ancak devlet kamusal çıkar gerektiren durumlarda müdahaleci rol üstlenebiliyor. Bu noktada hükümetten beklentileriniz nelerdir?

Ahşap ürünleri, ihracı kayda bağlı ürünler listesine alındı. Bu karar, sorunu tam olarak çözmedi ama yine de kontrolsüz ihracat, ihracı kayda bağlı ürünler listesine alınarak dizginlenmeli. Neden? İç piyasanın ihtiyacını gidermeden yurt dışına ürün satılmamalı. Yurt dışından talep olunca, inşaat malzemeleri üreticileri iç piyasayı bir anda unuttular ve ihracata yöneldiler.  İç piyasa ile çok çalışmak istemedikleri için fiyatlara sürekli zam yaptılar. Bu da hem malzemeye erişimi zorlaştırdı hem de periyodik zamlara yol açtı.  İthal malzemelerde de yüzde 150’ye varan fiyat artışları oldu. Bizler iç piyasanın  ihtiyaçlarının giderilip, daha sonra ihracata ağırlık verilmesini bekliyoruz.  Çünkü iç piyasa üretimi yapılmazsa sektör daralacak ve işsizliğe neden olacak. Bunun bedeli de ülkemiz için daha ağır olacak.

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…