Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, 1972’den beri bulundukları Bursa’daki insan kaynağına ve kaliteli üretime güvendikleri için yatırımlara devam edeceklerini söyledi.
Young, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) önceki akşam gerçekleştirilen geleneksel Çekirge Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Young, küçük bir buji ile 1885’te başlayan Bosch’un hikayesinin bugün, 150’den fazla ülkede, 400 bin çalışanla, 78 milyar ciroya ulaşan ve bunun da yüzde 10’unu Ar-Ge’ye yatıran bir uluslararası şirkete dönüştüğünü söyledi.
Türkiye ve Orta Doğu için 16 ülkeyi yönettiklerinin altını çizen Young şu bilgileri verdi: ”4,1 milyar Euroluk bir ciro. 41 ülkeye ihracat yapıyoruz ve Türkiye’nin ihracatının yüzde 1,5’ini biz yapıyoruz. İlk Ar-Ge merkezini 2008’de biz açtık. Bir de tasarım merkezimiz var. Türkiye, Bosch için ne anlama geliyor? Toplam cironun yüzde 5’i buradan geliyor. Çalışan sayısında 4’üncü büyük ülke.”
PERFORMANSTAN ÇOK MEMNUNUZ
Bosch’un 1910 yılında bir temsilcilikle başlayan Türkiye yolculuğunun 1972’de Bursa’da açılan ilk fabrika ile devam ettiğini dile getiren Steven Young, ”Biz Türkiye ve Bursa’daki insan kaynağı performansından çok memnunuz. Bölge, büyüyen pazarlarla dolu. Kalitemiz ödüller alıyor. Yan sanayi çok önemli. Buradan Japonya ve Çin’e sevkiyat yapıyoruz. Ayrıca, genç nüfus çok önemli. Bu nedenlerle, Türkiye’de olmaya ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
BOSCH’UN GELECEĞE BAKIŞI
-50 milyar akıllı nesne birbirine bağlı hale gelecek. 6 milyar insan, 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacak. Yani şehirlere büyük bir yük gelecek.
-Hava kalitesi, ses, trafik hepsini yönetmek zorundayız. Enerjiye 2030’da yüzde 50 daha fazla enerji, yüzde 40 daha fazla temiz suya ihtiyaç duyacağız.
-Bosch olarak, bağlanabilirlik, kentleşme, demografi ve enerji trendleri üzerinde çalışıyoruz. Orta gelir grubunun yükselişini dikkate almak lazım.
-Geçmişten farklı olarak 2030’da 1’inci sırada Çin, 2’inci sırada ABD ve 3’üncü sırada Hindistan yer alacak. Türkiye’de ilk 15 içinde olacak.
-Elektrikli ve otonom araçlar, yeni kuşaklarla birlikte tamamen değişmiş bir yapıyı ortaya koyacak. Araçlar küçülecek, hafifleyecek ve paylaşılacak.
-Sahip olduğumuz araçlar yüzde 96 yatıyor. Baby boomer kuşağı için araçlar statü sembolüydü. Gelecek kuşaklar için statü sembolleri farklı olacak.
-Yeni dönemde sürücüsüz araçlardan bahsediyoruz. Önümüzdeki yıllarda 10 yaşındaki çocuğunuzu sürücüsüz araca bindirip okula göndereceksiniz.
Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Young’a katılımı ve temsil ettiği Bosch ailesinin Bursa’da yatırımlarını sürdürmesi dolayısıyla teşekkür etti. Türkay, Ipsos’un 23 ülkede 18 bin kişiyle yaptığı global trendler araştırmasından örnekler verdiği konuşmasında, sonuçların dünyanın depresyon döneminde olduğunu gösterdiğini söyledi. Türkay, “Yönetimlerine, geleceklerine umudunu azaltmış topluluklar içinde yaşıyoruz. Buradan çıkış yolunu umarım insanlık olarak bulabiliriz” dedi.
Türkay’ın ardından gelecekte karşılaşacağımız trendlere ilişkin bir sunum yapan Steven Young, ilk olarak Bosch’a ilişkin bilgiler verdi. Sunumunun ardından Steven Youn’a BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay tarafından özel tasarım Türk kahvesi fincanı hediye edildi.Toplantıda ayrıca, BUSİAD’a yeni üye olan Zerrin Özgüle, Zeki İlhan, Yasemin Uyar Duman, Alper Pekmezçioğlu ve Muharrem Fatih Aksoy’a rozetleri de takıldı.