Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, uyuşturucu baronlarından torbacıya kadar en az 3-4 el değiştiren bonzainin, birkaç liralık kar amacıyla satıldığına inanmadığını belirterek, “Her zaman söylediğim gibi en tehlikeli bağımlılık yapıcı madde, en ucuz ve en kolay yolla temin edilendir. Bu nedenle bonzainin çocuklarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi hedef alan kirli bir proje olduğundan da eminim.” dedi.
Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir milletin gündeminin o milletin gerçeği olduğunu, bu perspektiften hareketle, basının neredeyse her gün bonzai zehriyle kıvranan gençlerin görüntülerini yayınladığını ifade etti.
“Gün geçmiyor ki gençlerimizin perişan görüntülerine radyo-televizyon ve gazetelerde rastlamayalım. Bir dehşetli manzaradır ki yüreklerin dayanması ne mümkün.” diyen Erdöl, bonzainin, ilk kez 2002’de Almanya ve İspanya’da daha sonra Rusya ve Avustralya’da kullanıldığını aktardı.
Prof. Dr. Erdöl, “Bonzai sentetik bir uyuşturucu olup, etkisi, fare zehri, aseton, floresan tozu gibi maddeler de katılarak artırılıyor. Kullananın kısa sürede kalbini iflas ettiriyor, duygu durum bozukluğu ve kişilik bozukluklarına neden oluyor, damarlarını çürütüyor, ölüm şokuna sokuyor, karaciğer ve böbrekleri bitiriyor. Fare zehrinin yaptığı etkiyi yaparak, çocuklarımızı 3-5 yıl gibi bir sürede adeta fare gibi öldürüyor.” diye konuştu.
“Bonzai, tek kurşun atmadan savaş kazanma sanatının adıdır”
Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Her zaman söylediğim gibi, en tehlikeli bağımlılık yapıcı madde en ucuz ve en kolay yolla temin edilendir. Bu nedenle bonzainin çocuklarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi hedef alan kirli bir proje olduğundan da eminim.” diye konuştu.
Bonzainin milleti ahlaken, fert fert çürüterek yok etme dönük bir proje olduğuna işaret eden Erdöl, “Bonzai, tek kurşun atmadan savaş kazanma sanatının adıdır. Bonzai, milletimizin, devletimizin girdiği muazzam bir soğuk savaş halidir. Hatta bu yönüyle sıcak savaştan bile hayati ve tehlikelidir. Çünkü hiç kimse facianın farkında değildir. Meydana gelen manevi yıkım ve tahribat sınırları, tehlike sınırlarının çok üstündedir. İşte bu sebepledir ki gençliğimize sahip çıkmak ve gençliğimizi bu bonzai illetinden korumak için topyekun seferber olmalıyız.” diye ekledi.
“Bu afetle tek yürek mücadele etmeliyiz”
Erdöl, bu mücadelede en başta bakanlar olmak üzere, güvenlik güçlerinin, medyanın, sivil toplum kuruluşlarının, okulların, dini müesseselerin ve ailelerin bu uğurda istikrarlı ve sorumluluğunun bilincinde seferber olması gerektiğini dile getirerek, ülke olarak farklılıkları bir yana bırakıp bu afetle tek yürek mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Anne ve babalara da tavsiyelerde bulunan Erdöl, sözlerini, “Biz saygın bir aileyiz, bizim çocuğumuz yapmaz, böyle bir illete bulaşmaz demeden, bu esarete karşı çocuklarımızı, gençlerimizi koruyup kollamalıyız.” diyerek tamamladı.