Olay Gazetesi Bursa

Nilüfer Belediye Başkanı Özdemir Olay’da uyardı: ‘Nilüfer risk altında!’

OLAY Medya’nın klasikleşen programı ‘Bursa’nın Geleceği’nin bu haftaki konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, ilk 4 ayını değerlendirdi. Nüfus yoğunluğu, imar ve rantla mücadele eden Nilüfer'in büyük risk altında olduğunu söyleyen Başkan Özdemir, ''Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım ki her şeyin başı olan yoğun talep ve kalabalıktan kaynaklı problemleri azaltalım. Bozbey’den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz'' dedi.

Melisa Öztürer ÖZKAN

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Beşevler mahallesindeki Pancar Deposu’nun dış cephesine kurulan açık hava stüdyosunda çekimi gerçekleşen, Melisa Öztürer Özkan’ın moderatörlüğündeki programda, Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, Olay Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü H.Selami Şahin ve olay.com.tr  Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Orhan Güney’in sorularına samimi cevaplar verdi.

 

İŞİ KÖTÜYE GİDEN FİRMA SUÇU BELEDİYEYE ATIYOR

Başkan Özdemir, Nilüfer’in  yıllardır süregelen yoğunluk, imar ve rant problemlerine çözüm arayışlarının detaylarını açık açık paylaşarak hızla artan nüfus yoğunluğundan kaynaklı  ilçede en çok gündeme gelen inşaatlar ve yıkımları ile ilgili, ‘’Zora giren firma inşaatını devam ettiremeyince  ‘evimiz ne oldu?’ diye soran vatandaşa  inşaatı, ‘Şadi Başkan durdurdu’ diyor. Devam eden bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin’’ ifadelerini kullandı.

NİLÜFER BÜYÜK RİSK VE SALDIRI ALTINDA

Popülaritesinden kaynaklı kentin en çok imara açık olan ilçesi olan Nilüfer’deki rant sorununa  ‘’Kente yönelik merkezi planlamalar kentin geleceğini risk altına sokuyor. Nilüfer büyük bir risk ve saldırı altında. Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım ki her şeyin başı olan yoğun talep ve kalabalıktan kaynaklı problemleri azaltalım. Bozbey’den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz.  Nilüfer’den yapı izni almak isteyenler, kamunun kasasına burada yok ettikleri yeşil alanları başka bir yerde üretebilelim diye kamunun kasasına çok ciddi harç  yatırmaları gerekecek’’ sözleriyle açıklayan Başkan Özdemir ayrıca görev süresi boyunca hayat geçirecekleri faaliyetlerde öncelik sırasını; Çocuklar, gençler ve tarım politikaları olarak belirledi. Nilbel kafeleri ilçenin dört bir yanına yayacaklarını vurgulayan Özdemir, Kent Lokantası’nın açılışı için geri sayıma geçtiklerini duyurdu.

Soru: Çekimimizi gerçekleştirdiğimiz dış mekan Pancar deposuna ait. Burasıyla ilgili bilgi verir misiniz? Vatandaşlar nasıl faydalanabilir?

Burası eskiden pancar deposu olarak kullanılan bir yerdi. Geçtiğimiz dönem Turgay Erdem Başkanlığında ise isminin yaşatılması için kültür merkezi haline getirildi. Burada gençlere yönelik pek çok çeşitli etkinlikler oluyor. Fikir atölyelerimiz var. Toplantıların yapıldığı güzel bir mekan oldu. Dış cephesine ilerleyen dönemde Nilbel Kafe açmayı düşünüyoruz.

Soru: Seçimlerden bu yana 4 ay geçti. Göreve geldikten sonra geçirdiğiniz maddi açıdan süre biraz sancılı oldu. Şimdi ekonomik olarak biraz rahata erdiniz mi?

Cevap:  Belediyelerin borçlu olmasını normal karşılamak lazım. Borcu olmayan belediye iş yapmıyordur. Nilüfer Belediyesi’nin finansal yapıları çok bozulmuş ve bunun yarattığı sıkıntılar vardı. Toparlama sürecimiz sancılı geçti. Ama bunlardan şikayetçi değiliz, kimse de bizi silah zoruyla aday yapmadı. Şikayet etmiyoruz. Bozuk olan finansal dengeleri bozuk toparlamaya çalışıyoruz. Yeni bir anlayış getirdik. Ortak akılla hareket edecek bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Odalar, STK, kent  ve mahalle konseyleriyle birlikte güzel bir Nilüfer yaratmak için hızlıca yol alıyoruz. Kendi yetki ve gücümüzü toplum ve halkla buluşturacağız.

Yapılanmada ise Nilüfer’e en iyi hizmeti verebilecek kadroları oluşturmayı amaçladık. Nilüfer’deki algı bozukluklarını toparladık, hala çalışıyoruz. Çalışanların maaşlarını ödeyemediğimiz kısmı açıklamak istiyorum: İlk 2 aydan sonraki maaşlarımızı zamanında yatırdık.Ancak bu durum bundan sonra maaşları günü gününe ödeyeceğimiz anlamına gelmez. Her seferinde zorlanıyoruz. Bütçedeki maaş yükü yasal sınırların çok üstünde. Bunu sürdürülebilir kılmak çok kolay değil…

NİLÜFERLİ SOKAKTA DEĞİŞİMİ FARK EDİYOR

Soru: Seçim kampanyası döneminde anlayış değişiminden çok bahsetmiştiniz. Bu değişimi başarabildiniz mi? Yoksa hala değişime direnç var mı?

Değişim dediğiniz şey sözcük kadar kolay olmaz. Şuan bizim bakış açımıza uyan arkadaşlarla çalışıyoruz. Değişimin yüzde 80’inin tamamlandığını söyleyelim. Yapılanmayı o yüzden dikkatli yapmalısınız. Daha çok kadınlara görev verdik. 32 müdürümüzün 17’si kadın. 7 başkan yardımcımızın 4’ü kadın. Kadınlara eşitlik sözümüz vardı. Belediye personelinin vatandaşa yaklaşımı açısından değişimi sokakta fark ediyorsunuzdur. Bu kentin toprağına saldırana karşı belediyenin duruşu çok nettir.  Yıkım da yapıyoruz. Tarım alanlarında yeni bir şey yapıyorlarsa hemen yıkıyoruz. Vatandaşın kırsalda katılımcı olmasını talep ediyoruz.

BÜYÜKŞEHİR’DE BOZBEY’İN OLMASI ELİMİZİ RAHATLATIYOR

Soru: Nilüfer Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi uzun zamandan sonra ilk kez aynı partinin çatısı altında. Bu durumun faydası oldu mu? Büyükşehir ile  ilişkileriniz nasıl?

Büyükşehir Belediyesi  yapılanma süreci ile çok zaman kaybetti. Büyükşehir’in bizde olmasının şöyle avantajı var; verdiğimiz sözleri ihtiyaçlar dahilinde yol arkadaşımızla birlikte çözmemiz daha kolay olacaktır. Mustafa Bozbey benim yol arkadaşım, çok eski bir dostum. Zaman zaman ayrışırız ama hep dayanışma içerisinde oluruz. Parti meselesi olunca her zaman bir araya geliriz. Benim Büyükşehir ve başka bir belediye ile sorunum yok. Kent yararını düşünen bir bakış açısı getirdiğimiz için bize kimsenin hayır deme şansı yok. Mustafa Bozbey ve ekibinin orada olması bizim elimizi çok rahatlatıyor. İletişimi çok kolay kuruyoruz. Her şeyi rahatlıkla talep edebiliyorum. Bize her zaman destek olmaya çalışıyor. Bir sorunumuz da yok.

HER ŞEYİ NİLÜFER’E YIĞMAK ANADOLU’DAKİ GİBİ BİR BEKA SORUNUDUR

Soru: Nilüfer ilçesi Bursa’nın en gözde ilçesi. Dolayısıyla imara açık rantı bol bir ilçe… 4 ayda ne gibi sıkıntılarla karşılaştınız? Yapı kullanma ruhsatları çok konuşuldu…

‘Murphy Kanunları’ gibi bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir. Nilüfer, Türkiye’nin 8. en gelişmiş ilçesi, hedefimiz de 1. olmak. Kente yönelik merkezi planlamalar kentin geleceğini risk altına sokuyor. Bütün sanayi bölgeleri, özel okullar, hastaneler, kültür-sanat, eğlence mekanlarının hepsi burada olursa hem iç hem de dış göç akınına maruz kalıyorsunuz. Bu da yeni konut taleplerini, yeni alanları imara açma ihtiyacı doğuruyor. Yeni alanlara bakacak olursanız tarım alanı dışında yer bulmak çok zor. TEKNOSAB’ın istihdamındaki  100 bin kişi de Nilüfer’de yaşamak isteyecek. Ki bir kısmı yaşıyor. Bu sayıyı orana vurursak, 390 bin nüfus nerede yaşayacak? Yeni sanayi bölgeleri açmak kentin geleceğini yok etme mücadelesidir.  İlçe belediyelerinin bu konuda bir yetkisi yok fakat bütün yükünü ben çekeceğim.  Şehrin her şeyini batıya yığarsan şehir dikleşmeye başlar. Aynı Anadolu örneği gibi… Demografik olarak bu ne kadar büyük bir  tehlikeyse Bursa’da da her şeyi Nilüfer’e yığmak büyük bir tehlike. Bu bir beka sorunudur. Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım. Bozbey’den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz.

YAPI İZNİ İSTEYENLER BÜYÜK BEDEL ÖDEYECEK

Nilüfer büyük bir risk ve saldırı altında. Talep yüksek olunca arazi ve konut fiyatlarına da yansıyor. Kentsel dönüşüm adı altında yığma binalar artıyor. Yasal ve yasal olmayan obezli bina diyoruz biz onlara. Bina bazlı kentsel dönüşüm projelerinin tamamı Nilüfer’de yanlış yapılmıştır. Ada bazlı yapmak istiyoruz. Bu da yetmeyebilir, bölge bölge yapmak lazım. Ankara’da portakal çiçeği vadisi Bursa’daki kentsel dönüşümün örnek modelidir.  Binalar yükseldi, uygun olmayanlara  yapı kullanma izni alacaklar. Açık söyleyelim, burada sorumlu,  yüklenici, arsa sahibi, izin veren belediye,yapı denetim şirketleri… Tek günahı olmayan oradan konut almış vatandaş. Bu sorunun çözülmesinden yanayım, eğer  çözülecekse kamunun kasasına burada yok ettikleri yeşil alanları başka bir yerde üretebilelim diye ciddi harç  yatırmaları gerekecek. Hukuki kısmı nasıl olacak bilemiyorum… Üzerinde çalışıyoruz. Her yerde konuşuyorlar ‘Şadi Başkan inşaatları durdurdu’ diye. Firma sahibi, inşaatı yapmak için satış yapamıyor. Tıkanmış, maddi zorluk çekiyor, işini devam ettiremiyor. Bu kez ‘evimiz ne oldu?’ diyen vatandaşa  inşaatı, Şadi Başkan durdurdu diyor. Devam eden bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin. Sadece emsalin çok üstünde ruhsat alıp daha temel atmayanlara ‘başlamayın’ diyoruz. Proje tadilatı yapın, emsale uygun hale getirin, öyle başlayın diyoruz ‘

 

NİLÜFER’DE BÜTÜNCÜL KENTSEL DÖNÜŞÜM

Soru: Deprem gerçeği ve riskine karşılık her yerinden fay geçen  Nilüfer’de nasıl bir önlem almayı ve nüfus yoğunluğunu bir yerde durdurmayı düşünüyor musunuz?

Fay hatlarına baktığınızda adeta deprem tarlaları gibi. Nilüfer’in her yerinden geçiyor. İlçede yapılaşmalar ve planlar yapılırken deprem fay hatları hiç göz önünde bulundurulmamış. Kentsel dönüşümde de sadece bina yükselterek bina sağlamlaştırma yapıyorsun. Ancak fay hattı üzerindeysen bir şey değişmeyecek. Nilüfer’de bütüncül bir dönüşüm yaparak fay hatlarının dikkate alınacağı bir yapı olmalıdır. İlçe belediyesi sadece yeni yapılaşmalarda 1/100.000’lik planlarda bunu keser. Mevcutlar sıkıntılı. Bursa’nın yüksek teknoloji üreten sisteme dönmesi lazım.  Bursa’daki sermaye birikimi bunun için bence yeterlidir. Yeni sanayi alanlarına izin vermemek lazım. Bakış açısını değiştirip toplumsal bilinci ortaklaştırmak gerekiyor. Kamuoyunu bu yönde baskı aracı halinde kullanmak lazım.

TARIM İÇİN İHRACATÇI KARTELİNİ KIRACAĞIZ

Tarımın kazancını yükseltecek hikayeler üretmek gerekiyor. Tarıma teşvik edici planlar üretmemiz lazım. Köylerin kooperatifleşmesi için çaba sarf ediyoruz. Analizleri iyi yapıyoruz. Her toprağa hakimiz. Herhangi bir köydeki toprağa bir şey ekmek istediğiniz zaman yönlendiriyoruz. Bursa’nın en iyi laboratuvarı bizde. Çiftçinin yanından olup İhracatçıya karşı biz masaya oturacağız. Çiftçim, ihracatçıyla tek başına mücadele etmeyecek. . 1 üretici, 10 tane ihracatçı var. Onların kartelini tekel oluşturarak biz kıracağız.

Nilüfer’de 550 bin insan var. Şehrin dengelenmesi için doğu tarafında yeni yaşam alalarına ihtiyaç var. Sanayi  bölgelerinin artık kentin doğusuna kurulması lazım. Merkezi hükümetin buradan Bandırma’ya kadar uzanan sanayi bölgesi planından acil olarak vazgeçmesi lazım. Tarım alanlarına sanayinin girmesini engellememiz lazım.

Soru: Nilüfer, yıllarca merkez ilçeler arasında tek başına CHP ilçesi olarak kentin en saygın ilçelerinden oldu. Bu seçimlerde ise CHP’li belediyeler de çoğaldı. Büyükşehir geldi, Osmangazi geldi. Nilüfer yine diğer belediyeler arasında yıldız gibi parlayacak mı?  Birikimlerinizden faydalanarak Nilüfer’i daha da yukarıya çıkaracak çalışmalarınız olacak mı?

Dijital köy ve  dijital göçebeler için çalışmamız var. Ayvaköy,Fadıllı, Gölyazı bölgesini eğlence-turizm alanı gibi düşünüyoruz. Ayvaköy’de dijital köy yapacağız. Fadıllı’da yamaç paraşütü tesislerimizi çoğaltacağız, çadır kamp alanları, bisiklet yollarıyla besleyeceğiz. Nitelikli kaliteli yemeklerin olacağı tesislerimizi arttıracağız. Oradan Gölyazı bağlantısını kuracağız. Nilüfer her durumda yıldızı parlak bir ilçe. Diğer belediyelerimiz de artık CHP’de ama  Nilüfer çok yukarda. Biz bayrağı daha da yukarı çıkarıp iyice parlatacağız.

Soru: Sosyal belediyeciliğin bir işareti de kreşler. Kreş çalışmalarınız daha çok olacak mı? Sanayisi 3 vardiya çalışan bir Bursa’da gece kreşlerinin olmaması bir eksiklik değil mi?

Kreşleri kadınların özgürlüğü olarak görüyoruz. Çok önemsiyoruz. Özdilek bağışçısıyla Eylül ayında açacağımız kreşimiz var. Bu sene 5 bağışçı ile 5 kreş açacağız. Kreşi yapmak değil sürdürebilmek çok önemli. Gece kreşi talebi olursa tabi ki düşünürüz.

KENT LOKANTASI GÖRÜKLE’DE AÇILIYOR

Soru: Görükle’de açılan Nilbel kafenin devamı gelecek mi? Üniversite gençliğine yeniliğiniz olacak mı? Bursa’da furya haline gelen Kent lokantası Nilüfer’de açılacak mı?

Nilbel kafenin  ana amacı temiz ve hijyenik ortamda, daha uygun fiyatta öğrencilerin birlikte olmalarını sağlamak. Bir tane Balata’a yapıyoruz. Ataevler’e de yapacağız. Şehrin çeşitli yerlerinde Nilbel kafeleri artıracağız.

Kent Lokantası’nın ilkini bu ay Görükle’de açacağız. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin alt kattaki salonunu restoran haline getirdik. Çok yakın zamanda açılışını yapacağız. Ayrıca sabahları üniversiteye giden çocuklarımız için Birisi KYK’da birisi de tren istasyonunun son durağında olmak üzere ücretsiz çorba alanı oluşturuyoruz.  Bunları çoğaltacağız. Nilüfer Belediyesi’nin geleneğinde gençlere ve çocuklara yönelik pek çok hizmet ve yenilik var. Biz de bunları geliştireceğiz.

Soru: Kayapa-Balkan-Hasanağa-Kızılcıklı mahalleleri kentin batısında her geçen gün nüfusun arttığı yeni yerleşim yerlerdi.  Nüfus çok hızlı artıyor ancak hizmetler de aksaklıklar yaşanıyor. Geleceğin Özlüce ve Balat’ın alternatifi olarak adlandırılan bu bölgede eksikler ne zaman giderilecek?

Naim Süleymanoğlu Bulvarı’nın  düzenlemesi Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Biz Nilüfer olarak üzerimize düşeni  yaparak önceliğimizi verdiğimiz konular var. 30 Ağustos Zafer Mahallesi ve Balkan Mahallesi’nde çok büyük bir park alanı yapma hazırlığındayız. Balkan’a Kültür Merkezi  ve kapalı Pazar alanıyla otopark planımız var. Çalışmalarımız devam ediyor.

Soru: Anadolu Arastasında son durum nedir?

Anadolu Arastasının genel kurulunun resmi başkanı oldum. Bu dönem bitecek. Bozbey’in vizyon bir projesiydi. Birlikte bitireceğiz. Bugünkü parayla 400 milyon lira para harcadık. 1 milyona yakın kaynağa ihtiyacı var. Bunu Nilüfer Belediyesi’nin tek başına halletme imkanı yok. Az kaldı birlikte çözeceğiz.

BOZBEY DAHİ BURSASPORLULUĞUMU TARTIŞAMAZ

Soru: Bursaspor konusu ile ilgili yanlış anlaşıldığınızı düşünüyor musunuz?

Hayır, aslında herkes doğru anladı. Benim Bursasporluluğumu kimse, Mustafa Bozbey dahi tartışamaz. Benim çocukluğum Bursaspor’la geçmiş. Vahit’leri, Osman’ları, Necati’leri, Ahmet Tuna’ları izlemiş birisi olarak bağımı kimse tartışamaz. Bursaspor’a yardıma kimse karşı çıkamaz. Bir şeyi desteklemek ayrı hukuki temellerini yok saymak ayrı bir şeydir. Biz sadece bu hukuki temellerin tamamlanmasını istedik. Bunu fırsat gören, bu kentin rantını yıllardır yiyen ve yedirmeyeceğimizi gören arkadaşların organize saldırıları olduğunu düşünüyorum. Bu saldırıların hiç biri bizi yolumuzdan döndüremez. Bizim için önemli olan 550 Bin Nilüferlidir. Ben onların hakkını sonuna kadar korumaya devam eder, Bursaspor’a da destek olmaya devam ederim. Sanki o gün olmazsa Bursaspor batacakmış gibi algı yapıldı. Kaldı ki ben hayır demedim. Grup sözcüm dedi. Mesele benim ne dediğim değil, Şadi Özdemir’i nasıl baskılayabiliriz bu kentin rantını yemeye nasıl devam ederiz meselesidir. Bunu da Bursalılar böyle bilsin.

Soru: BUÜ Rektörü Prof Dr. Ferudun Yılmaz, kampüsün çevre mahalleler tarafından transit geçiş olarak kullanılmasından güvenlik tehditi oluşturduğu gerekçesiyle rahatsızlık duyduklarını dile getirmişti. Bölgede farklı bir trafik düzenlemesi düşünüyor musunuz?

Trafik, Büyükşehir Belediyesi’nin işi. Trafik yükünü ortadan kaldırmadığınız sürece yasaklarla bunun önüne geçemezsiniz. Esas mesele insanlar neden üniversitenin içinden geçmek zorunda kalıyor? Bu sorunu ortadan kaldıracaksınız. Bu da Görükle girişi ve Kayapa dönüşünün tıkanmasından kaynaklı. İhtiyacı ortadan kaldırmazsanız sorunu kapatamazsınız. Aynı şekilde  İnsanlar neden Nilüfer’e geliyor? Gelme gerekçesini ortadan kaldırmazsanız insanlar gelmeye devam eder. Bu kadar basit.

Soru: Buradan Nilüferlilere vereceğiniz son mesajlarınız nelerdir?

5 yıllığına belediye başkanı seçildik. Koltuğun hizmet yeri olduğunun bilincindeyiz. Harcadığımız her kuruşun 550 bin Nilüferli’nin olduğunu biliyoruz. Nilüfer’in kaynaklarını haksız kullanımlara asla izin vermeyeceğiz. Nilüferli için çalışmaya da devam edeceğiz.