Olay Gazetesi Bursa

Bir işgalin anatomisi: ‘Kırım Ateşi’

Gazeteci yazar Gönül Şamilkızı, "Kırım Ateşi" adlı kitabının tanıtımı için Bursalılarla buluştu. Şamilkızı, "2014'te Kırım'da tanıklık ettiğim işgali bir haberci olarak kaleme aldım. Amacım, yakın tarihe bir kaynak kazandırmaktı" dedi.

Dilek Atlı

Azerbeycan Kültür Derneği Bursa Şubesi ve Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte gazeteci, yazar Gönül Şamilkızı, Kırım Ateşi adlı kitabının imza ve söyleşisi için Bursalılarla buluştu. Ördekli Kültür Merkezi’nde okurlarla bir araya gelen Şamilkızı, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgalini anlatan kitabıyla ilgili bilgiler verdi.
 

Söyleşi öncesi konuşmalarda Azerbeycan Kültür Derneği Bursa Şube Başkanı Handan Askeran Ton, yazar ve okur buluşmasının önemini belirterek, şunları söyledi: “Kırım Ateşi, hepimizi derinden etkileyen haksız ve hukuksuz bir işgalin ardından o işgalin her safhasına tanıklık eden bir gazetecinin kaleminden bizlere ulaştı. Gönül Şamilkızı, TRT’deki görevi çerçevesinde gittiği bölgeden canlı bağlantılarla bu sürecin her aşamasını ekranlara taşıdı. Ancak, tanıklık ettiği işgal ve bulunduğu coğrafya ile duygusal bağlar, yazarın duyarlılığını farklı boyutlara taşıyarak tarihe not düşmesini sağladı. Bir işgalin anatomisi işte bu duyarlılıkla ve tarihe olan sorumlulukla yazılmış çok değerli bir eserdir. Duyarlılığı ve emeği için Gönül Şamilkızı’na çok teşekkür ederiz.”

Kırım Derneği Bursa Şube Başkanı Yunus Güneri ise yaptığı konuşmada, Kırım işgali sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında yapılan referandumu Kırımlı soydaşların boykot ettiğini ve bu nedenle de çeşitli işkencelere maruz bırakıldıklarını hatırlattı. Kırım ateşinin bir an önce sönmesini umut ettiklerini belirten Güneri, “Yaşananları anlatmak, bunu dünyaya duyurmak bizim görevimiz. Gönül Şamilkızı, bu yaşananları haberci gözüyle kaleme alarak kitabına taşıdı. Bu nedenle ona teşekkür borçluyuz” dedi.

“GÜNCELLENMİŞ YENİ BASKI…”

Ötüken Yayınları’ndan çıkan Kırım Ateşi kitabıyla ilgili olarak dinleyicilere bilgiler aktaran Gönül Şamilkızı, 2014 yılında TRT’deki görevi nedeniyle Kiev’den Kırım’a gittiği zaman bir işgale tanıklık edeceğini hiç düşünmediğini söyledi. Söyleşide Şamilkızı şunları kaydetti: “Kitap düşünce olarak kafamda şekillendikten sonra bir yıllık bir süreçte yazıldı. İşgalde TRT muhabiri olarak iki hafta boyunca bulundum. Öncesinde Ukrayna’daki gelişmeleri takip ettim. Dolayısıyla işgalin öncesine ve sonrasına birebir şahitlik etmiş oldum. Bu da büyük bir birikim ve bilgi oluşmasına neden oldu. Kırım’dan döndükten sonra da gazetecilik merakıyla gelişmeleri takip ettim. Kırım’ın işgalinin ikinci yıl dönümünde Kırım Derneği’nin desteğiyle bir işgal kronolojisi yaptık. Daha sonra Türkiye’de bu işgal ile ilgili hiçbir kaynak olmadığını düşündüm. Oysa yeni bir olaydı ve modern çağda gerçekleşen ciddi bir işgaldi. Türkiye’ye çok yakın olan bir kültürle ilgili bu önemli tarihsel gelişmeleri not düşmek ve bir kaynak oluşturmak istedim. İşgal sonrası dönemle ilgili Rusya, İngilizce ve Ukraynaca onbinlerce sayfa rapor okudum. Özetler çıkardım. 1 yılın sonunda da kitap ortaya çıktı. 15 Aralık’ta yayımlanan kitap, Kırım’da işgalin ve baskının devam etmesi nedeniyle ikinci baskısına güncellenen bilgilerle girecek.”

Söyleşinin ardından dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Şamilkızı, okurları için Kırım Ateşi kitabını imzaladı.