Olay Gazetesi Bursa

‘Bir gün ölürsem öldüğüm günü değil doğduğum günü hatırlayın’

20 yıl önce kaybettiğimiz usta sanatçı, çocukların 'Barış Ağabeyi' Barış Manço 76'ncı yaş gününde anılıyor...

Türkiye’nin efsane sanatçılarından biri olan, 1999 yılında kaybettiğimiz Barış Manço yaşasaydı bugün 76. yaşını kutlayacaktı.
 

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

2 Ocak 1943 yılında İstanbul’da doğan Barış Manço, Türkiye’de rock müziğin öncüleri arasındadır. Barış Manço’nun müziğe başlangıcı ise Galatasaray Lisesi’nde oldu.
 

İlk 45’liği Grafson Plak etiketiyle 1962 yılında yayınlandı. Barış Manço, Eylül 1963’te Belçika Kraliyet Akademisi’nde yüksek öğrenim görmek için Türkiye’den ayrıldı.
 

1970 yılının kasım ayında, ‘Dağlar Dağlar’ adlı plağını yayınladı. 700.000’den fazla satan ‘Dağlar Dağlar’la birlikte yıldızı parladı. ‘Dağlar Dağlar’, Barış Manço’ya Platin Plak Ödülü’nü kazandırdı.
 

1981 yılının sonlarına doğru “Sözüm Meclisten Dışarı” albümünü çıkaran Barış Manço, müzikal kariyerinin zirve noktalarından birini yaşadı. Aynı yıl ilk kez baba olma heyecanını tattı.
 

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı.
 

Hazırladığı televizyon programıyla dünyanın pek çok ülkesine giden Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı’na layık görüldü. Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde, 56 yaşındayken Kadıköy’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
 

200 BİN ZİYARETÇİ

Şarkıları kuşaktan kuşağa aktarılan sanatçının Kadıköy’de bulunan müzesine yoğun ziyaretçi akını var. Müze sorumlusu Sırma Çelik yurt içi ve yurt dışından çeşitli ziyaretçileri ağırladıklarını belirterek, “Müze açıldığı tarihten günümüze kadar 200 bin civarında ziyaretçimiz gelmiş oldu. Aylık 3 bin civarında ortalama ziyaretçi sayımız var. Hem yurtiçinden hem yurt dışından çok fazla ziyaretçimiz var. Anadolu yakasına gelen her kişi buraya uğramadan gitmiyor” demişti.
 

‘KAMYON ÇARPMIŞA DÖNDÜM!’

Sanatçının küçük oğlu Batıkan Manço, geçen yıl babasına olan özlemini dile getirmişti. Barış Manço’nun vefat ettiği sırada 15 yaşında olan oğlu Batıkan Manço, ölüm haberi ile hayatının altüst olduğunu, “Kamyon çarpmışa döndüm” sözleriyle anlatmıştı.
 

‘HİÇ TANIMAYANLAR ŞARKILARINI EZBERE SÖYLÜYOR’

Müzikle uğraşan Doğukan Manço’nun yanı sıra şimdilerde Kadıköy’de kendi kafesini işleten Batıkan Manço, “En çok gururlandığımız kısım Barış Manço’yu hiç tanımamış çocuklar bile şarkıları ezbere söylüyorlar” demişti.
 

‘BABAMIZI KISKANDIK’

Müzikle uğraşmasının yanısıra yaptığı televizyon programlarıyla çocukların sevgilisi olan Barış Manço’yu, küçük oğlu o dönemlerde çok kıskandığını anlatmıştı. Batıkan Manço programdaki çocuklardan babasını kıskandığı için programa başvuru yaptığı dönemi şu sözlerle anlatmıştı; “Adam Olacak Çocuk programı ilk başladığı zamanlarda ben ve abim boykot edermişiz hiç televizyonu açmazmışız. Abim odayı terk edermiş ben arkamı dönermişim ama yine de dinlermişim.”
 

‘OTURUR ONU İZLERDİM’

“Benim babama her zaman hayranlığım vardı. Ne zaman televizyonda görsem radyoda duysam oturur izlerdim dinlerdim. Adam olacak çocuğa katılma talebinde bulundum. Doğukan’ın yaşı kurtarmıyordu ama ben katıldım. Geçenlerde kaydını izlemiştik. Domates biber patlıcan şarkısını domates biber salça diye değiştirmiştim. Programa katılacak kadar şanslıydım.”
 

MÜZE GECE 00.00’A KADAR AÇIK

Sanatçının yaşadığı ev 2010 yılında Kadıköy Belediyesi ve Barış Manço ailesi iş birliği ile müzeye dönüştürüldü. 
 

‘DOĞDUĞUM GÜNÜ HATIRLAYIN’

Barış Manço: “Bir gün ölürsem öldüğüm günü değil doğduğum günü hatırlayın”