Olay Gazetesi Bursa

‘Bilim kurgu hayal gücünü geliştiriyor’

Başta bilim kurgu olmak üzere birçok kitaba imza atan Zübeyir Tokgöz, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hayal gücüyle kaleme sarılan Tokgöz, “Çocuklarla gençlerin, tarih ve gökbilime merak duymalarını isterim” dedi.

DİLEK ATLI

Bürokrat, araştırmacı ve yazar Zübeyir Tokgöz, bugüne dek 13 kitap yayımladı. 1999 yılında yayımladığı ilk kitabı, “Demokratikleşme Sürecinde Siyasi Partiler” adını taşıyor.

Edebiyata olan ilgisini bilim kurgu türünde öykü ve romanlar yazarak taçlandıran Tokgöz, yazın hayatını yetişkin ve çocuk kitaplarındaki yeni eserleriyle sürdüreceğini belirtiyor.

Özellikle tarih ve gökbilim konusunda araştırmalar yapmayı çok sevdiğini dile getiren yazar, “Çocuk ve genç edebiyatında kaleme aldığım kitaplarda bilgi vermeye ve miniklerin hayal gücünü geliştirmeye çalıştım” diyor.

 

‘OKUMAYI ÇOK SEVDİM…’

Yazın dünyasına ilkokul 3. sınıfta edebiyat öğretmeninin desteğiyle ilgi duymaya başladığını söyleyen Zübeyir Tokgöz, şöyle devam ediyor:

“Kırşehir’in Akçakent ilçesinde dünyaya gelmiş, kitapları çok seven, öykü okuyan bir çocuktum. Mektupla yayınevlerinden kitap isterdim. Okumayı hep çok sevdim. Ailem de destek olurdu. Harçlıklarımı biriktirip Ömer Seyfettin’in kitapları alırdım. Lise ve üniversite yıllarımda bu sevdam devam etti. Ziya Gökalp’in eserlerine yöneldim. Böylece tarih sevgim gelişti. Hacettepe Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bilimi okudum. Okurken de tarih ve gökbilim ile ilgili araştırmalar yaptım. Tüm bu birikimler ve hayal gücümün genişliği beni yazmaya itti.”

Sosyoloji, astronomi, tarih ve edebiyat okumalarını bırakmayan yazarın ilk romanı bilim kurgu türündeki Küre, Elips Yayınları’ndan çıkar. Bunu, aynı türde bir öykü kitabı olan ve 2007’de yayımlanan Ongay takip eder.

Tokgöz, kitaplarla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Bilim kurgu türünde Türkiye’de çok eksik var. Belli bir okur kitlesi olan, çok az eser verilen bir alan. Benim de çok satmak ya da ünlü olmak gibi bir kaygım yoktu. Hayal gücümü bu iki kitapta yansıttığımı söyleyebilirim.”

 

ÇOCUKLARA KATKI…

Çocuk edebiyatında verdiği eserlerin çıkış noktasının dünyaya iki yıl arayla gelen çocukları Dağhan ve Denizhan olduğunu söylüyor yazar Tokgöz:

“Eşim Betül Tokgöz, Gazi Üniversitesi’nde Çocuk Gelişim Uzmanı. Biz, çocuklarımıza bilim ve edebiyat aşılamak istedik. Çocuklarımıza kitap ararken, bu alanda çok fazla seçenek olmasına rağmen gelişimlerine yönelik besleyici kitapların azlığını fark ettik. Çoğu kitapta çocuklara zarar verebilecek kelimeler vardı. Böylece çocuk kitapları yazmak istedim. Bilimkurgu ağırlıklı kısa öykülerden oluşan ilk kitabım Robot Muncuk, MEB Yayınları’ndan çıktı. Uzay Öyküleri Dizisi 1-2, 9 yaş ve üstü çocuklar için hazırlandı.”

Ahi Evran Efsanesi

 

Hidrojen Aşısı, Satürn Kayak Pisti, Ahi Evran ve Ahilik Sistemi, Kayıp Zaman (Ahi Evran Efsanesi serisi), Ejderhanın Dönüşü, Kalkınmanın Gücü Kooperatifçilik gibi kitapları bulunan Zübeyir Tokgöz, “Yeni projelerim arasında unutulmaya yüz tutan tarihte yer etmiş kahramanlar ile ilgili bilgi kitapları var. Ayrıca romanlar ve yine bilim kurgu alanında çocuk kitapları” diyor.

‘Bilim kurgu merakla beslenir’

 

Bilim kurgunun merakla beslendiğini ve bilimin gelişmesine katkı sağladığının altını çizen Zübeyir Tokgöz, “Üreten ve tüketen toplumlar var. Gelişmiş toplumlar üretenlerdir. Bilim, üretim için önemlidir. Bursa da üreten bir şehir olarak bilime önem veriyor. Yazacağım eserlerde Bursa’dan besleneceğim kesin” diyor.

 

 

Fotoğraf: Zübeyir Tokgöz yazdıklarının çıkış noktasının çocukları Dağhan ve Denizhan olduğunu söylüyor.