Olay Gazetesi Bursa

Bilim insanlarından popüler Ege adası uyarısı: ‘Aslında yaşayan bir volkan’

Bilim insanları eşsiz güzelliğini aktif bir yanardağa borçlu olan, Yunanistan'ın en ünlü turistik adalarından Santorini'ye dair görüşlerini ve uyarılarını dile getirdi.

Doğu Akdeniz’in en aktif ve muhtemelen de en tehlikeli sualtı yanardağı Kolumbo, Santorini’nin 12 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Santorini, son 400 bin yılda 100’den fazla patlama görmüş, Avrupa’nın en önemli volkanik alanlarından biri olan Helen yayının parçası.

Kolumbo’yu inceleyen jeologlar, Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında ve Ege Denizi’nin ortasında yer alan bu adanın eşsiz güzelliğini volkanik aktiviyete borçlu olduğunu hatırlatıyor.

ADI KALDERA

Zira bu yanardağın Tunç Çağı’nda şiddetli bir patlamaya sahne olduğu ve türünün tek örneği olan yarı batmış haldeki kalderayı oluşturduğu biliniyor. Yanardağ patlaması sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekline kaldera adı veriliyor.

Öte yandan aynı patlamanın tüm Akdeniz’i etkilediği ve bütün bir uygarlığı yok ettiği de biliniyor.

‘TETİKTE OLMAMIZ GEREKİR’

Şimdiyse CNN International’a konuşan jeologlar, yanardağın yüzlerce yıldır patlamamasına rağmen asla ölmediğini vurguladı.
Geçen yıl Santorini’yi ilk kez ziyaret eden derin sondaj araştırma gemisi JOIDES Resolution’ın keşif şefi Tim Druitt, “Kolumbo’da aktivitenin arttığını görmeye başlarsak, o zaman tetikte olmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Atina Üniversitesi’nden jeolog Evi Nomikou ise son 20 yıldır memleketi Santorini’deki her keşif gezisine katıldı. Çeşme’de ve Santorini’nin 160 km kuzey-kuzeydoğusunda yer alan Çeşme-Bağlararası arkeolojik alanında yapılan araştırmalar, o volkanik patlamada tsunaminin de meydana geldiğini ve dev dalgaların bugünkü Türkiye kıyılarını da etkilediğini ortaya koymuştu.