Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen Uluslararası AIDS Konferası’nda, Fransız Pasteur İnstitüsü’nden Doktor Asier Saez-Cirion, doğuştan HIV taşıyan kişide 12 yıl boyunca tedavi olmadığı halde, virüsün etkilerinin kaybolduğunu açıkladı.
Saez-Cirion, bugün 18 yaşında olan kadının 5 yaşında AIDS tedavisini bıraktığını ve tedaviye bir daha başlamadığını söyledi.
Bilim dünyasında bir ilk olarak nitelenen olayda, kadında 12 yıl boyunca, tedavi görmemesine rağmen, hastalığın etkilerinin kaybolduğu kaydedildi. Yapılan testlerde izlerine hala rastlanıyor olsa da kadının bedeninde HIV virüsünün herhangi bir etkisi gözlenmiyor.
ABD’nin Missisipi eyaletinde de birkaç yıl önce, bir AIDS hastası 27 ay boyunca tedavisine devam etmemiş ancak virüs yeniden etkilerini göstermeye başlamıştı.
Bu örnek ışığında bilim insanları, ilk kez görülen vakada, hastalığın etkilerini durduranın ne olduğu henüz net olarak tespit edemese de erken teşhis ve hastalığın ilk evrelerinde başlanan yoğun tedavinin etkili olduğunu düşünüyor.
– Hastalık belirtisi ilk kez bu kadar uzun süre görülmedi
Dünyada, AIDS tedavisi gördükten sonra tedaviyi bırakan ve hastalığın etkilerinin görülmediği en az 10 kadar kişi olduğu biliniyor. Bu vakayı eşsiz kılan durumun ise hastalığın etkilerinin ilk kez bu kadar uzun süre görülmemesi olduğu bildiriliyor.
İsmi açıklanmayan kadın, doğumundan itibaren 5 yıl yoğun tedavi görmüş, tedaviyi bıraktıktan bir yıl sonra kontrol edilen kadında, virüsün belirtilerine rastlanmamış ve tedavinin bırakılmasına karar verilmişti. Söz konusu kişi 11 yaşına geldiğinde, virüste bir artış gözlenmiş ancak herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendi kendine yok olmuştu.
Annesinin hamileliği sırasında HIV taşıyıp taşımadığı bilinmeyen kadının, virüsü doğum öncesinde yada sonrasında kaptığı tahmin ediliyor.
Tıp dilinde remisyon olarak tabir edilen durum, virüsün hala kişinin kanında tespit edilebilmesine rağmen herhangi bir etki göstermemesi durumunda özellikle AIDS ve kanser hastaları için kullanılıyor.
Tıp dünyası, tek bir vaka üzerinden bir sonuca varmanın zor olduğunu söylese de söz konusu hastanın durumunda büyük ihtimalle erken tedavi ve teşhisin etkili olduğu görüşünü paylaşıyor.