GÜRHAN ADANA
Aşırı sıcaktan etkilenen biberlere alıcı çıkmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin elinde kalan ürünü ya çöplere döktüğünü ya da hayvanlara yem olarak verdiğini söyledi.
Aktaş, ‘Sıcak vurgunu biberlerin lezzetinde bir kayıp oluşmamasına rağmen, biçimsiz görünüşleri yüzünden tercih edilmiyor. Gövdeleri uzun ve kıvrık gelişen bu biberlerin uç kısımlarındaki küçük güneş yanığı lekeleri de tüccarın tercihi olumsuz etkiliyor’ dedi.
Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen biberlerin yurtdışına TIR’larla mal gönderen ihracatçı firmalarla yurtiçine dağıtım yapan tüccarların satıldığını söyleyen Aktaş, ‘İhracatçı firmalar 1. kalite biberlerin kilosunu 50 kuruştan alıyor. İç piyasaya mal hazırlayan tüccarlar ise 2. kalite biberlerin kilosuna 30 kuruş fiyat biçiyor. 3. kalite biberler ise alıcı bulamadığı için hayvan yemi oluyor’ diye konuştu.
TOPLAM 15 BİN DÖNÜM
Birinci el biberlerin 15 bin dönüme alanda yetiştirildiğini ve toplam 40 bin ton rekolte beklendiğini anlatan Aktaş, ‘ Çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberlerin 20 bin tonu iç piyasadaki hallere, 5 bin tonu ise ihracatçı firmalar aracılığıyla Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi ülkelere gönderiliyor. Bu sezon 15 bin tonunun ise çöpe atılacağını ya da hayvanlara yedirilerek değerlendirileceğini tahmin ediyoruz’ dedi.
Ürünlerin aşırı sıcaklardan etkilenmesinin de doğal afet kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Aktaş, ürün sigortası yaptırırken bu riskin de sözleşmede yer almasının çiftçinin mağduriyetini önleyeceğini dile getirdi.
Yolören köylü çiftçi Ahmet Küçük ise bu yıl sıcaktan etkilenen biberlerden zarar ettiğinden yakındı. Küçük, ‘Tüccarların almadığı biberleri traktör römorklarıyla getirip büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yediriyoruz. Az da olsa hayvan yemi maliyetleri azalıyor’ diye konuştu.