Olay Gazetesi Bursa

Biber Festivali’nde GDO tepkisi

Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Ürünlü Biber Festivali’nde en iyi biberler ve en lezzetli yemekler yarıştı. Festivalde GDO’ya tepki gösteren Başkan Mustafa Bozbey, “Genetiği bozulmuş ürünleri yıllarca önümüze koydular, bizi hasta

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 5. Ürünlü Biber Festivali ilgi gördü. “En iyi biber yetiştiricisi” ve “biber yemekleri” yarışmalarının düzenlendiği festivalde birbirinden farklı türdeki biberler görücüye çıktı. Nilüfer Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda ekolojik tarımla yetiştirilen ürünlerin sergilendiği festivalde Ürünlü Kadın Dayanışma Derneği de büyük ilgi gören yemekleri satışa sundu.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey GDO’ya tepki gösterdi. Günümüzde hastalıkların arttığının altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, “Alzheimer denilince hep 60 yaş üstü insanlarda olur şeklinde bir inanış var. Ben 22 yaşındaki bir gencin alzheimer olduğunu gözlerimle gördüm. Bundan 15 sene önce kalp krizi ile ilgili 50 yaş üzeri insanlarda risk var derlerdi. Şimdilerde maalesef 20’li yaşlardaki gençlerimiz kalp krizine ve çeşitli hastalıklara maruz kalıyor. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi GDO’lu ürünlerdir. Genetiği bozulmuş ürünleri yıllarca önümüze koydular, yedirttiler ve bizi bu hale dönüştürdüler” dedi.

Düzenlenen festivallerle yerel ve ekolojik koşullarda üretilen ürünlerin kullanımını teşvik etmek istediklerini belirten Bozbey, “Ürünlü’de bulunan Kent Bostanları’nda ve Tohum Kütüphanesi’nde ürün çeşitliliğini zenginleştirerek ekolojik tarım uygulamaları konusunda öncü bir rol üstleniyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak yıllar önce bu konudaki duyarlılığımızı ortaya koyduk. İlgili müdürlüğümüzce yerli tohumları halkımızla ücretsiz olarak paylaşıyoruz. Sizlerin de yerel tohumlara yönelmenizi ve GDO’suz bu ürünleri kullanmanızı istiyoruz” diye konuştu. Başkan Bozbey, bu sayede gençliğin ve çocukların doğal ürünlerle güzel bir yaşam sürmelerinin sağlanabileceğinin altını çizdi.

 

Festivalin en heyecanlı bölümü ise yemek yarışmasında yaşandı. Biberli tatlılardan biber çorbasına kadar birçok yemek dereceye girebilmek için mücadele etti. Yarışmada, “köy ekmeğinde kuzu kapama yemeği” ile Hatice Beki birinci olurken, “beşamel soslu tavuklu biber dolması” yemeği ile Müge Şavin ikinci, “sebzeli biftek sarma yemeği” ile Emine Dikme üçüncü oldu.

 

Ürünlü’de en iyi biberi yetiştirenler de festivalde ödüllendirildi. Jüri üyeleri tarafından 10 tarlada iki hafta süren incelemede verim, kalite, çevre düzeni, hastalık ve zararlı durumuna göre değerlendirme yapıldı. Değerlendirme sonucunda biber üreticisi Galip Atan birinci, Salim Uçan ikinci, Hüseyin Dinç de üçüncü oldu. Her iki yarışmada da dereceye girenlere 1000, 750 ve 500 TL’lik para ödülleri verildi. Festivale katılanlar, Nilüfer Roman Orkestrası ve Yasemin konseri ile coştu.