Olay Gazetesi Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bir kez daha bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı saat 15.35’te başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İstenmeyen adam’ ilan edeceğiz” dediği, Osman Kavala çağrısına imza atan 10 büyükelçinin durumu toplantıda ele alındı.

Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve uyarılmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

“Oldukça verimli bir Afrika seyahati gerçekleştirdik. Angola, Togo ve Nijerya’da samimi bir misafirperverlikle karşılandık. Bölgedeki büyük potansiyeli bir kez daha müşahede ettik. Hükümete geldikten sonra en çok önem verdiğimiz ve en çok emek harcadığımız konulardan biri Afrika kıtası ile ilişkilerimizi geliştirmekti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla 30 Afrika ülkesine 50 seyahat gerçekleştirdik.Ticari ve ekonomik işbirliğimizi güçlendirmeye çalıştık. Sağlık ve iklim krizleriyle sarsılan dengeleri bozulan, yeni arayışlara yönelen dünya için Afrika’nın mümbit toprakları hala en değerli kaynaktır. Sömürgecilerin sürekli yöntem değiştirerek kıtayı elde tutma gayretleri bitmedi, bitmeyecektir.

Afrika toplumları artık sömürülmek, ezilmek, öldürülmek değil, adil bir paylaşımla gelişmek, kalkınmak, büyümek ve insanlığa bu şekilde katkıda bulunmak istiyorlar. Türkiye’nin Afrika’ya bakışı Batı ülkelerinden çok farklıdır. Tarihinde sömürgecilik lekesi ve katliam ayıbı bulunmayan bir ülke olarak kıtaya insan merkezli yaklaşımımızı muhataplarımız da görüyor. Bizi farklı bir yere koyuyorlar.

Sömürgecilerin izlerini, kıtanın dört bir yanında siyaset, ekonomi, sosyal ve kültürel hayata kadar her alanda görmek mümkündür. Türkiye’nin karşılıklı saygı, muhabbet, dayanışma, birlikte kazanmaya, paylaşmaya dayalı politikaları yavaş yavaş kök salmaya, taban tutmaya, karşılık bulmaya başlamıştır.

Kıtadaki pek çok ülkeyle 500 yıllık geçmişe sahip kültürel ve beşeri ilişkilere sahip bulunmamız işlerimizi oldukça kolaylaştırıyor. Bu altyapı üzerinde Afrika’yı pazar değil ortak olarak gören bir yaklaşımla kıtanın tamamıyla güçlü dostluk ve işbirliği köprüleri kuruyoruz.

İstanbul’da yapılan Türkiye-Afrika Ekonomi ve İşbirliği Forumu ile 17-18 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan Türkiye-Afrika Zirvesi bu konuda kat ettiğimiz mesafenin somut örnekleridir. İnşallah en kısa sürede yeni bir Afrika programıyla bu güzel iklimi daha ileriye taşıyacak adımlar atacağız. Eğitim, sağlık, ticaret gibi amaçlarla ülkemize gelen Afrikalının sayısının artması ilişkilerimizin geleceği bakımından ümit vericidir.

Son seyahatimizde de her üç ülkede toplam 18 ekonomik ve kültürel anlaşma veya mutabakat imzalandı. Türkiye’nin Afrika’da attığı her adım elbette kıtayı kendi arka bahçeleri olarak gören eski sömürgecileri rahatsız ediyor. Ülkemiz aleyhinde Batı’da yürütülen kampanyaların gerisindeki sebeplerinden birisi de budur.

Biz Afrika ile ortak gelecek inşa etmeyi ve sömürgecilere rahatsızlık vermeyi sürdüreceğiz. Kıtada ülkemiz adına çok hayırlı ve faydalı işler yapmaya devam edeceğiz. Bin yıllık vatanımız Anadolu’da neredeyse her günümüz mücadele ile geçmiştir. Bugün ülke ve millet olarak siyasi, ekonomik, sınırlarımız güvenliğine kadar her cephede mücadeleyi veriyoruz.

Gazi Mustafa Kemal’in Sakarya meydan muhaberesinde söylediği ‘hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır’ ilkesi hala geçerlidir. Bu tecrübenin ışığında diplomasi, güvenlik, ekonomi, teknolojide ülkemizi güçlü tutmak, milletimizin haysiyetini korumak için canla, başla mücadele ediyoruz. Cumhuriyetimizin bir asırlık birikimi, Osmanlı ve Selçuklu’nun 10 asırlık mirası, medeniyetimizin 15 asırlık zenginliği, devletimizin 20 asırlık geleneği en büyük güç kaynağımızdır.

Kendi güvenlikleri, refahları söz konusu olduğunda dünyayı ateşe atmaktan çekinmeyenlerin ülkemizin aynı hassasiyetlerine saygı göstermelerini elbette ki beklemiyoruz. Küresel yönetim sisteminin vanasını elinde tutanlar kendi sınırları içindeki tek bir sorun karşısında hak ve hukuku askıya almayı meşru sayarken, milyonlarca insanın ölümünü duyarsızlıkla seyrediyor.

Konu mazlum ve mağdurlar, konu Türkiye gibi hakkı ve adaleti savunanlar olduğunda ağız birliği yapıp, bambaşka istikametlere yönelebiliyor. Geçmişte ülkemizi uzun süre uzun süre yönlendirebilenler, Türkiye kendi duruşunu sergilemeye başladığında paniğe kapıldılar.

Siyasi, ekonomik, toplumsal, diplomatik saldırıların geresinde işte bu paniğin yol açtığı saygısızlık vardır. Eski alışkanlıklarına yönelenler yaptıkları yanlışı kabul etmedikleri sürece hak ettikleri cevabı alacaklardır.

BÜYÜKELÇİLERİN AÇIKLAMALARI

Bazı ülkelerin büyükelçilikleri tarafından yapılan hadsiz ve talihsiz açıklamayı aynı çerçevede değerlendiriyoruz.Bu açıklama doğrudan ülkemizin yargısını ve egemenlik haklarını hedef almıştır. Bu tavır yargı teşkilatımız, hakim, savcı, avukatlarımızla birlikte bir büyük hakarettir.

Anayasamızın 138.maddesinde Türk yargısında kimseden talimat almaz, kimsenin emrine girmez. Yasama, yürütme organlarımızın bile anayasa gereği işine karışmadığı yargımızın bir grup büyükelçinin sigaya çekmesine tahammül edemeyiz.

Dünyada zulümler, adaletsizlikler sergilenirken Türkiye’yi diline dolayanların amaçlarının hak, hukuk takibi olduğuna kimse bize diyemez. Cumhurbaşkanı olarak malum açıklamayı yapan büyükelçiler hususunda ülkem ve milletim adına ortaya koyduğumuz tavır bu sorumlu anlayışın tezahürüdür.

Niyetimiz asla kriz çıkarmak değil; ülkemizin onurunu, çıkarlarını, egemenlik haklarını korumaktır. Bugün aynı büyükelçiler tarafından yapılan yeni bir açıklamayla yargımıza ve ülkemize yönelik bühtandar geri dönülmüştür. Viyana Anlaşması 11. maddesine göre ülkemizin içişlerine karışmayacağı taahhüt edilmiştir. Bu büyükelçilerin daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz. Bu süreçte kimin ülkenin ve milletin yanında durduğunu, kimin de ellerin kılıcını çaldığını hep birlikte gördük.

Türkiye’nin en büyük sancılarından biri bu tür meselelerde yerli ve milli meselelerde milli duruş sergileyemeyen eski diplomat ve bazı basından oluşan güruhtur. Milletimiz yakından takip etmektedir. Önümüzdeki dönemde güvenlik, ekonomi pek çok sorunumuzla birlikte inşallah bu hastalıklı zihniyetten kurtulacağız.

Gezi olaylarında 1 ay boyunca ülkemizden yapılan canlı oyunları hatırlayın. Benzer hadiseler çok daha vahim boyutlarda başkentlerde yaşandığında aynı çevreler tek bir karenin dışarı sızdırılmasına izin vermiyor. 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişimi ardından koparılan fırtınaları da hatırlayın.

Çukur eylemleri ve kanlı sokak eylemlerinde yaşananları da hatırlayın. PKK ve DEAŞ’ın gerçekleştirdikleri kanlı eylemleri hatırlayın. 15 Temmuz darbe girişimini hatırlayın.Bunların hangisinde ülkemizde demokrasi ve hukuk diskuru çekenlerin haktan, adaletten, meşruiyetten hepsini bir yana bıraktım insanlıktan yana tavır aldığını gördünüz mü? Bu hadiselerde terör örgütleri ve darbecilerin sırtları sıvazlanmıştır.

Hamdolsun, Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle tüm bu oyunları bozduk. Tuzakları boşa çıkardık. Hevesleri kursaklarda bıraktık. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırma azmimizden zerre kadar geri adım atmadık. Terörle ve darbeyle yapamadıklarını ekonomiyle yapmak için başlattıklarını sinsi saldırıları da çok ciddi bedeller ödeme pahasına engelledik ve engelliyoruz.

Türkiye gibi misyon sahibi bir ülkede hiçbir hadise rastgele yapılmaz. Hiçbir karar tesadüfen alınmaz. Hiçbir eylem bilinçsiz yapılmaz. Biz ne yaptığımızı, niçin yaptığımızı bunun sonucunda nelerin ortaya çıkacağını gayet iyi biliyoruz. Avrupa’nın ve dünyanın en kıdemli lideri olarak tüm bu tecrübeler ışığında, kurduğumuz güçlü altyapı üzerinde başlattığımız demokrasi ve kalkınma hamlesini sonuçlandırarak büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmeye çalışıyoruz.”