Olay Gazetesi Bursa

Belirsizliğin kaynağı HDP

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve İstanbul Politika Merkezi (İPM) Direktörü Prof. Dr. E. Fuat Keyman, 7 Haziran'da 1950'li yıllardan sonraki en kritik seçim olacağını belirterek, ''HDP'nin yüzde 9 civarında oy oranı ile parlamento dışında kalması beli

Keyman, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin önceki akşam Altınceylan Gazella Balo Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Çekirge Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, seçimlerle demokrasi arasında açıklanabilir basit bir bağ olduğunu belirtti. Demokrasi için seçimlerin gerekli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını anlatan Keyman, Ukrayna’da yaşanan seçim sürecini örnek gösterdi.

Bir ülkede gerçekleştirilen seçimlere bakarak o ülkede demokrasi olduğu söylenemeyeceğini kaydeden Keyman, ”Yargısı siyasallaşmış, yasama ve yürütmesinde sorunları olan, adil ve özgür bir seçim ortamına sahip olmayan, muhalefete söz hakkı tanınmayan ve eşit vatandaşlık ilkesine uyulmayan ancak sözde demokrasi ile yönetilen çok sayıda ülke var dünyada” diye konuştu.

ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞTÜK

Türkiye’nin demokrasiye geçiş yapmış ancak demokrasisini güçlendirememiş, gidiş gelişler yaşayan bir ülke konumunda olduğunu dile getiren Keyman, ”2003-2004 ve 2005’li yıllarda Türkiye’de demokrasi güçleniyor gibiydi. Son yıllarda demokrasinin gücünü zayıflatan önemli sorunlarla karşı karşıya kaldık” diye konuştu. Keyman, Türkiye’nin son yıllarda önemli ekonomik hamleler yaptığını ve gelişmekte olan ülkeler arasına girdiğini ifade ederek, kişi başına düşen milli gelirin 11 bin dolar seviyesine yükseldiğini ancak orta gelir tuzağına düşüldüğünü vurguladı.

EĞİTİM VE MARKA ATAĞI

Türkiye’nin yüzde 5-6 seviyelerinde sürdürülebilir bir büyüme performansı göstermesi gerektiğini söyleyen Keyman, ”Peki Türkiye gibi büyüme potansiyeli olan bir ülkenin ekonomisi neden tıkanıyor? Dünyaya baktığımızda; ekonomi yönetimimizin de sıkça dillendirdiği gibi Güney Kore, orta gelir tuzağına düşmeyen iyi bir örnek olarak göze çarpıyor. Ancak Güney Kore de demokrasisi tam anlamıyla güçlü bir ülke değil. Bu açıdan baktığımızda da söz konusu ekonomik gelişmenin altında önemli bir eğitim hamlesinin ve marka yaratma başarının yattığı görülür.”

DEMOKRASİYE ODAKLANMALIYIZ

 

Keyman, Türkiye gibi risklerin bol olduğu bir ülkede demokrasinin içselleştirilmesi çok önemli olduğunun da altını çizerek, ”O nedenle demokrasiye odaklanmak ve bunun üzerinde çalışmak gerek” dedi.

KEYMAN’IN SEÇİM TAHMİNLERİ

 

AKP: Yüzde 43-44

CHP: Yüzde 26-28

MHP: Yüzde 16-18

RİSK ORTAMINA YOL AÇIYOR

7 Haziran seçimlerini Türkiye’de 1950’li yıllardan bu yana yapılan en kritik seçim olarak tanımlayan Keyman, ”Siyasi arenada bir belirsizlik var ve bu seçim gününe kadar sürecek. HDP’nin yüzde 10’u aşıp aşamayacağı ciddi bir belirsizliğe ve risk ortamına yol açıyor. Eğer HDP yüzde 9 civarında bir oy ile parlamento dışında kalırsa, bir anlamda sistem dışında kalacak demektir. İşte bu ihtimal belirsizliği daha da derinleştiriyor.”