Olay Gazetesi Bursa

Belgesiz hayvan satın almayın

Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, hayvan hastalıklarının önlenmesi ve hayvancılıkta hijyenin sağlanması için aşılama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, belgesiz hayvan satın alınmaması konusunda uyardı.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, bu alanda yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi amacıyla hayvan yetiştiricilerinin de dikkat etmesi gereken konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2016 yılı içinde 8 çeşit aşının yapıldığını kaydeden Aranmaz, “4 bin 623 adet sığır brusellozu, 97 bin 433 adet şap, bin 500 adet koyun-keçi brusellozu, 30 bin 596 adet çiçek, 7 bin 629 adet koyun-keçi vebası, 2 bin 469 adet kuduz, 399 adet koyun-keçi çiçek, 411 adet şarbon aşısı yapıldı” dedi.

Aşılama çalışmalarının belirlenen program kapsamında gerçekleştirildiğini ifade eden Aranmaz, hayvan yetiştiricilerini hastalıkların ortaya çıkmaması ve yaygınlaşmaması için belgesiz hayvan satın almamaları konusunda uyardı. Şap hastalığının hayvancılığa olumsuz etkileri bulunduğuna dikkat çeken Aranmaz, “Öncelikle hayvan kayıpları yaşanıyor. Hayvan hastalığı atlatsa bile süt ve döl veriminde ciddi düşüşler görülebiliyor. Hastalık öncesi günde 20 kilo süt veren bir hayvan, hastalığı atlatsa bile bu süt verimi 15 kiloya kadar düşüyor. Bunun yanında süt üretim kanallarında deformasyon başlayan hayvanda mastit hastalığı görülebiliyor ve kana karışan enfeksiyon hayvanın genel sağlığını etkileyebiliyor” dedi.

SIKI DENETİM UYGULANIYOR

Aşılama çalışmasının yanında hayvan barınaklarında da denetimler yapıldığını ve hayvan yetiştiricilerinin eksikleri konusunda uyarıldığını anlatan Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, “Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şubesi tarafından hayvan barınaklarında denetimler aralıksız sürdürülüyor. Yaptığımız denetimlerde hayvanların daha çok havasız ve kapalı mekânların, gezinti alanı olmayan bölümlerinde tutulduğu görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Hayvan yetiştiricilerinin buzağı bakımı konusunda da uyarıldığını ifade eden Aranmaz, “Buzağılar öncelikle ana sürünün içinde değil, kendilerine ait başka bir bölümde tutulmalıdır. Bu önlem hastalıkların yaygınlaşmasının ve buzağıda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçilmesi için gereklidir” diye konuştu.