Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, parti genel merkezinde, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yeni sisteme ilişkin tartışmalara değinerek, bu süreçte kendileri için, “Devletin üniter yapısının muhafazası, Türk kimliği ve Türkçe, kuvvetler ayrılığı prensibi, temel haklar ve inanç hürriyeti, darbe hukukunun ve vesayetin ortadan kaldırılması” kriterlerinin azami derecede önem taşıdığını belirtti.
Halk oylamasına sunulan sistemde bu kriterlere önemli ölçüde uyum tespit ettiklerini anlatan Destici, ancak darbe yasalarının ürünü olan Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu’nun acilen demokratikleşmesi gerektiğini vurguladı.
Destici, birtakım yasal düzenlemelerle parlamentonun çok daha güçlü ve fonksiyonel hale getirilmesinin mümkün olduğuna dikkati çekerek, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargıya olan güvenin azami seviyelere çıkarılması gerektiğini bildirdi.
Bu şartlar altında partinin milli iradenin bir parçası olarak hükümet sistemi değişikliğinin dışında kalmamanın daha doğru olacağı kanaatine vardığını aktaran Destici, kararı oluştururken partinin geleceğini düşünmediklerini kaydetti.
Hadiseye öteden beri savundukları değerler açısından baktıklarını ifade eden Destici, ayrıca teklifin sağın iki büyük siyasi partisi tarafından hazırlanması ve TBMM’de kabul edilerek, halk oylamasına sunulmasını dikkate değer bulduklarını belirtti.
“Önemli eksikliklerin giderilebileceğine inanmaktayız”
“Bu metin, hazırlanış safhası ve daha sonrası çalışmalarla daha iyi olabilirdi. Biz hazırlamış olsaydık elbette ki en mükemmelini hazırlardık.” diye konuşan Destici, sözlerine şöyle devam etti:
“Lakin bizler, uyum yasaları ile önemli eksikliklerin giderilebileceğine inanmaktayız. Devletin ve milletin bekası, istikbali ve istiklali söz konusu olduğunu gördüğünde BBP ve onun idealist kadroları, hiçbir siyasi ikbal düşünmeden devletin ve milletin yanında durur. Bunun için ‘evet’ demeye karar vermiş bulunuyoruz.”
“‘Evet’ diyene de, ‘hayır’ diyene de saygı duyuyoruz”
BBP’de “Evet”, “Hayır” ya da “Tabanı serbest bırakalım” diyenlerin bulunduğunu aktaran Destici, şöyle devam etti:
“Bizim içimizde farklı düşünen arkadaşlar vardır. Ben bu arkadaşlarımın hepsine de saygı duyuyorum. ‘Evet’ diyene de, ‘hayır’ diyene de saygı duyuyoruz. ‘Evet’ diyenler de, ‘hayır’ diyenler de bu partinin içinde kalmaya ve burada siyaset yapmaya devam edecektir. Biz, ‘hayır’ dedi diye bir arkadaşımızı elbette ki dışlayacak değiliz. ‘Evet’ diyenleri de ‘hayır’ diyenleri de ‘serbest bırakalım’ diyenleri de kucaklayacağız. Ama bundan sonra partimizin bir kararı vardır, bütün arkadaşlarımızın, temsil noktalarında bulunan arkadaşlarımızın bu hususa bundan sonra azami derecede dikkat göstereceklerini ümit ediyorum. Bu süreçte biz ‘hayır’ veya ‘evet’ tercihinden dolayı hiçbir arkadaşımıza yan gözle bile bakmayız.”
Partisinin “Evet” kararına ilişkin Destici, “Bu karar başta Cumhurbaşkanımız ya da diğer görüşmeler değil, bizim istişarelerden çıkan ve süzülerek gelip BBP’nin karar alma organı olan MKYK’nın özgürce hiçbir etki ve baskı altında kalmadan aldığı bir karardır. Bir arkadaşımıza ben ya da herhangi bir genel başkan yardımcımız tercihi noktasında eğer bir şey söylemişse ben buradan istifa eder giderim.” diye konuştu.