Olay Gazetesi Bursa

Batı Trakya’dan Bursa iş dünyasına işbirliği çağrısı

Batı Trakya'dan bir grup işadamı Bursa'ya geldi. Gümülcine merkezli TİAD'ın yanı sıra, DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi'nin de Başkanlığı yürüten Levent Sadık Ahmet, Bursalı işadamlarına, ''Daha fazla ticaret ve güç birliği yapalım'' diye seslendi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Trakya İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Levent Sadık Ahmet, Bursa iş dünyasına Avrupa’ya açılan önemli bir kapı olan Batı Trakya’da çok güvenilir iş partnerleri olduğunu söyledi.

Aynı zamanda DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Levent Sadık Ahmet, TİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte geldiği Bursa’da, önceki gece Batı Trakya Türkleri Yönetici ve İşadamları Derneği (BATISİAD) tarafından Mercure Hotel’de düzenlenen ‘Balkanlar Ekonomik İşbirliği Toplantısı’na katıldı. Sadık Ahmet, burada yaptığı konuşmada, TİAD olarak Bursa’da verimli temaslarda bulunduklarını belirtti. Avrupa pasaportu taşıyan Türk ve Müslüman bir azınlık olduklarına dikkati çeken Sadık Ahmet, ”Buradan 3-4 saat uzaklıkta çok güvenilir partnerleriniz var demek istiyoruz Bursalı iş dünyasına… Bizler vatandaşı olduğumuz Yunanistan’da bir Avrupa vatandaşının haklarına sahibiz. Her ne kadar bazen şartlar zor olsa da… Ancak bunu değerlendirmek isteyen işadamlarına kapımız sonuna kadar açık” dedi.

İŞİMİZ TİCARİ DİPLOMASİ

Batı Trakya’daki ve Bursa’daki işadamlarının birbirinin değerini bilmesi gerektiğini anlatan Levent Sadık Ahmet, şunları kaydetti: ”Bizim işimiz ticari diplomasi. Biz din, dil, ırk ayırmaksızın bu yola çıktık. Tüm dünya ile yapmış olduğumuz ticarette de hiçbir zaman bunu gözetmedik. Bizim kapımız herkese açık. Bizler sizin oradaki güvenilir partnerleriniziz. Avrupa’ya açılan az kapıdan bir tanesiyiz. Sizler için oradayız, bize güvenebilirsiniz. Vermek istediğimiz en önemli mesaj budur.”

BİZİM MÜCADELEMİZ ÇOK BÜYÜK

Türk ve Müslüman olarak yüzyıllardır ata topraklarında oraları beklemekte olduklarına vurgu yapan Levent Sadık Ahmet, Bursa iş dünyasına şu sözlerle seslendi: ”Her zaman da beklemeye devam edeceğiz. Bizim mücadelemiz çok büyük. Bugünden yarına kimse bunu değiştiremediği gibi hiçbir zaman da değiştiremeyecektir. Bizler politika değil, daha müreffeh yaşamak isteyen bir azınlığız. O yüzden şahsım için kolay olan siyaseti değil, ticareti seçtim ve arkadaşlarımın ufkunu geliştirmek için elimden gelen her şeyi yapmakla mükellef hissediyorum kendimi… TİAD ve DEİK’le istediğiniz an emrinize amadeyiz buyurun gelin. Daha fazla ticaret, daha fazla güç birliği yapalım. Bizim buna Batı Trakya Türkleri olarak ihtiyacımız var ama hiçbir zaman hiç kimseye de muhtaç olmadık. Oturur kuru soğan yeriz ancak gururumuzdan da ödün vermeyiz. Çünkü bizler Osmanlı’dan oralarda kaldık ve her zaman alnımız dik durdu.”

ECDAD YADİGARLARINA NEFES ALDIRMALIYIZ

BATISİAD Başkanı Ahmet Er, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Batı Trakya’ya gittiklerini anımsattı. TİAD’ı da ziyaret ettiklerine işaret eden Er, ”Olması gereken işbirliğini nasıl oluştururuz diye bir ön müzakeremiz oldu. Bunu Türkiye’de devam ettirmek için anlaştık. Batı Trakya’dan gelen ekiple  ikili görüşmeler yapıldı. Bursa’da sayıları oldukça fazla olan Balkan kökenli iş adamlarına bu bölgelere yatırım yapılması çağrısında bulunuyoruz. Amaç bu topraklarda yaşayan ecdad yadigarlarına bir miktar nefes aldırmaktır” diye konuştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ise, Bursa’nın geçen yıl 12 balkan ülkesine yaptığı ihracatın 1,2 milyar dolar olduğunu söyledi.

BAĞIMIZI TİCARETLE GÜÇLENDİRELİM

Kendisi de Batı Trakyalı olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’da çok sayıda Batı Trakyalı işadamı olduğunu belirterek, ”TİAD Başkanlığını yapan Levent Sadık Ahmet ile birlikte TİAD yöneticilerinin de buraya göçmüş ve başarılı olmuş Balkan göçmenleri gibi orada başarılı olacaklarına inanıyoruz. Bu girişimlerin çoğalmasını istiyoruz. Yönü bu tarafa dönük olan toplumlar için Türkiye önemli bir ülke. Kafkaslarla, Orta Asya ile Balkanlarla bağımızı kuvvetlendirmenin yegane yolu ticarettir” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, bu tür toplantıların etkileşim ve bilgi paylaşımı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

DAHA İYİ DURUMDAYIZ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakya insanının sahip çıkılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. ”Batı Trakya’da yaşayan insanlarımız emanet edildikleri tarihten itibaren ne yazık ki hiçbir dönem istedikleri konfor ve standartlara kavuşamadılar” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’den bölgeye giden yatırımların sayısının çok istenmesine rağmen artırılamadığını anlattı. Çavuşoğlu, ”Balkanlardan Bursa’ya göçen insanlarımız onuruyla çalışarak sabrederek çok önemli iş adamları oldu. Baktığımız zaman Bursa’da ilk sanayicilerden sayacağımız birçok sanayicimiz var. Çok şükür doğru çalışıyor, işimizi iyi yapıyor ve aza kanaat etmeyi biliyoruz. Zor günler geçirdik ama çok şükür artık daha iyi durumdayız” dedi. Toplantıda, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Refik Özen ve Osman Mesten, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi Başkanı Ali Eminlatif ve BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de hazır bulundu.