Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’u, dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getirdiklerini belirterek, “Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek. Dünya İstanbul’u izleyecek. Artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti başkalarını takip etmeyecek. Başkaları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni gıpta ile hayranlıkla takip edecek” dedi.
Davutoğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi”nin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul’un tarihi bir gün yaşadığını aktardı.
İstanbul’un tarihin özde şehri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “İstanbul, geçmişin özde şehri olduğu gibi geleceğin, küresel dünyanın da özde şehri olacaktır. Üç imparatorluğa başkentlik yapan aziz İstanbul bugün 3 Katlı Büyük Tünel projesiyle aslında küresel bir güç olma yolunda ilerleyen dördüncü bir dünya devleti olacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceğini bünyesinde, dokusunda, genlerinde barındırmaktadır” diye konuştu.
Şehrin doğal güzelliklerini anlatan Davutoğlu, Yedi Tepe’de toprak ve havanın birbirleriyle raks eder gibi buluştuğunu, buranın insanoğlu için yaşanabilecek en güzel mekan olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, İstanbul’u anlayanın, yaradılışı anladığını belirterek, “İstanbul’a nüfuz eden yaradılışın, var oluşun sırrını anlar. İstanbul’a saygı gösteren, huzurunda eğilen, insanlığın ortak bilincini anlar. Böyle bir şehirde her an tarihi ve mekana nüfuz ederek yaşama lütfuna ermişiz. Tarih İstanbul’da insanlığın bütün birikimini yansıtır. İstanbul tarihi sürükleyen, tarihin önünde yürüyen bir şehirdir” dedi.
“İstanbul tarihi birikimimizin bugüne yansımış şeklidir”
Ayasofya’nın ve Süleymaniye Camisi’nin yapımını anlatan Davutoğlu, “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı şereflendirdiğinde ve İstanbul bizim medeniyetimizle şereflendiğinde yeni bir çağın önü açıldı” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, 16. yüzyılda dünyanın en büyük şehrinin İstanbul olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“İstanbul ekonominin İpek Yolu’yla son durağı olarak en büyük şehriydi. İstanbul, zulme uğrayanların sığındığı şehirdi. İlmin merkeziydi. İstanbul tarihte hiçbir zaman edilgen olmadı, birileri tarafından kendisinin şekillendirilmesini beklemedi. Kendisine tevazuyla irfanla hikmetle gelenlere mekanı ve tarihi öğretti. Büyük medeniyet çığırlarının merkezi oldu. Bir imparatorluk yıkılırken dağılırken çözülürken bile 1875’te dünyadaki ikinci tünel, hala kullandığımız 573 metrelik tünel, İstanbul’da açılmıştı. İstanbul iddialı milletlerin elinde yükselir ve iddialı milletleri yükseltir. İddia sahibi olan milletler, devletler İstanbul’a sahip olmakla küresel güç olurlar. Geçmişte imparatorluk, bugün küresel güç. İstanbul kendisine hakkını verene, tarihin hakkını verir. İstanbul kendisine saygı gösterene, bütün insanlığın saygı göstermesini sağlar. Biz böyle bakıyoruz. İstanbul tarihi birikimimizin bugüne yansımış şeklidir. Eğer bizim medeniyetimiz tek bir şehirle anlatılsaydı, o şehir İstanbul olur. Eğer bizim medeniyetimizin huzuru, şehir ahengi tek bir mekanla anlatılsaydı, o İstanbul olurdu. Biz İstanbul’a her an hizmet etmenin şerefini, onurunu yaşıyoruz. Ama aynı İstanbul imparatorluklara merkez olmuş, payitaht olmuş, büyük mimari eserlerin dünyada nakşedildiği o güzel şehir, 90’lı yıllarda çöp tepeleriyle hava kirliliğiyle anılır hale gelmişti. O mis kokulu Lale Devri İstanbul’u, kötü kokuların sindiği, insanların sokağa çıkarken birçok kez düşündüğü, tedbir almak zorunda olduğu bir şehir haline gelmişti.”
“Tarihin özde şehri haline geldi”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, o dönemde şehrin kendi tarihiyle ve mekanıyla neredeyse yabancılaşmış halde olduğunu belirterek, 1994’ten itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması ve AK Parti olarak andıkları tarihi bilincin İstanbul’a yansımasıyla kentin kaderinin değiştiğini, tarihin özde şehri haline geldiğini anlattı.
Erdoğan’a, Türkiye’ye sunduğu hizmetlerin yanında İstanbul’a aşık olarak yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkür eden Davutoğlu, “Nasıl İstanbul kendisine hizmet edenleri unutmamışsa tarihte İstanbul, İstanbul’a hizmet edenleri unutmaz ve tarihe en güzel şekilde yazar” dedi.
Davutoğlu, katılımcıların “Sizinle gururu duyuyoruz” sözlerine, “Bizler de sizlerle gurur duyuyoruz. Aziz İstanbullularla, İstanbul’un AK Parti’li kadrolarıyla gurur duyuyoruz” diye karşılık verdi.
İstanbul’un şanlı mirasının, şanlı istikbale AK Parti tarafından hazırlandığını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesiyle insanlarımızı daha güzel yaşatmaya geliyoruz. 1994’ten bu yana 20 sene önce İstanbul’un büyük sıkıntıları tek tek çözüldü. Arkasından da tekrar 6. yüzyılda dünyanın en büyük ibadethanesinin Ayasofya’nın yapılması gibi, 16. yüzyılda dünyanın en büyük camisi Süleymaniye’nin yapılması gibi, aynen 1875’te dünyanın ikinci tünelinin açılması gibi İstanbulumuzu artık dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek. Dünya, İstanbul’u izleyecek. Artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti başkalarını takip etmeyecek. Başkaları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni gıpta ile hayranlıkla takip edecek. Artık İstanbul’a, İstanbul’dan beslenen aşkla yola çıkan AK Parti kadrolarıyla insanlığa yepyeni mesajlar sunan yeni bir dönem başlıyor.”
“İstanbul tarihi şekillendiren şehirdir”
Dünyanın en büyük havalimanı, dünyanın kıtaları birleştiren ilk geçişi Marmaray ve birçok önemli projeyle İstanbul’u tekrar dünyanın öncü şehri haline getirdiklerini belirten Davutoğlu, “İstanbul, tarihin özne şehridir, tarihi şekillendiren şehirdir. Nasıl geçmişte 3 imparatorluğa başkentlik yaptıysa, inşallah yükselen Türkiye’nin, küresel güç olan Türkiye’nin dünyanın en önemli güçlerinden biri haline gelecek olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin döneminde dördüncü parlak dönemini yaşayacak ve sadece Türkiye’nin değil, kürenin, yerkürenin başkenti olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara ve bütün çevre bölgelerin ulaşım başkenti İstanbul olacak. İşte bu aşkla çalışıyoruz” diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin sembolik bir anlam da taşıdığını dile getirerek, şunları aktardı:
“3 kat demek, 3 imparatorluk demek. 3 kat, 2 karayolu 1 metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometre olacak bu tünel, 3 imparatorluk üzerinde İstanbul’un 4’üncü büyük küresel devleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin işaret fişeği de olacak. İstanbul’a her şey yakışır. İstanbul’a özne olmak, lider olmak, tarihin önünde yürümek yakışır. İstanbul’a her şey değer. İstanbul’a bütün mega projeler değer ve İstanbul tarihin önünde yürümeye değen şehir olarak bu değer projelerle geleceğe kararlı bir şekilde yürüyecek.”
“İstanbul’daki bütün ana akslar birbirine bağlanıyor”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin İstanbul’a bakışlarının ve siyaset zihniyetlerinin bir yansıması olduğunu belirtti.
Projenin 4 özelliği bulunduğuna değinen Davutoğlu, ilk özelliği “entegre, bütüncül bir proje” şeklinde açıklayarak, şu bilgileri verdi:
“İstanbul’a bakarken, İstanbul’u bir bütün olarak görürüz. Türkiye’ye bakarken, Türkiye’yi bir bütün olarak görürüz. Türkiye’yi çevresindeki havzalarla bir bütün olarak görürüz, dünyayı bir bütün olarak görürüz. Hep bütüncül bir bakış açısıyla çevremize, politikalarımıza bakarız. Bu sebepledir ki gelecek vizyonu itibarıyla 2014’te 15 milyon civarında olan nüfus, 2023’te 18 milyona çıktığında günlük hareket 28 milyondan 35 milyona çıktığında, toplu taşımayı 11 milyondan 20 milyona çıkarmaya kararlıyız İstanbul’da”
Davutoğlu, İstanbul’daki gelişme eğilimine uygun şekilde söz konusu projeyi geliştirdiklerinin altını çizerek, projelerin hepsinin bütünlük teşkil ettiğini, Marmaray, Avrasya Tüneli, devam eden 108 kilometrelik metro inşaatı, Kanal İstanbul ve Kuzey Marmara Yolu ile üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Yolu ile İzmit’e ve İzmir’e kadar İstanbul ile İzmir arasını 9 saatten 3,5 saate indirecek yol ve İstanbul-Ankara Hızlı Treni’nin, İstanbul’un merkezin konumunu, Türkiye’nin ekonomik, siyasi, kültürel hayatındaki merkezi konumu pekiştiren konular olduğunu anlattı.
3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’yle İstanbul’daki 9 raylı sistemin birbiriyle irtibatlandığını kaydeden Davutoğlu, “İstanbul’daki bütün ana akslar birbirine bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine bir ring halinde bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü’nü tamamlayacak olan metro geçişi tek bir hat ile 3 katlı mega projeyle bir bütünlük haline geliyor” dedi.
“Çevre dostu proje, İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, projenin ikinci önemli özelliğinin “zaman tasarrufu” olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“İstanbullular, trafik çilesini çok çekti. Çok uzun süre trafikte bekleyen, özel araçları içinde saatlerce kalmalarına sebebiyet veren o trafik çilesini aşmak için çok büyük projeler geliştirildi geçmişte. Büyükşehir belediye başkanlığımızın yürüttüğü birçok projeyle trafik rahatlatıldı. Ama şimdi bu projeyle birlikte zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası bir hat olarak İncirli’den Söğütlüçeşme’ye 6 bin 500 metrelik bir tünelin de içinde olduğu şekliyle 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve köprülerin birbirine bağlayan akslar, tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkaracak.”
Çevre dostu bu projenin İstanbul’un siluetine zarar vermeyeceğini, yerin üstündeki trafik üzerinden İstanbul’un dokusuna verilecek zararı da ortadan kaldıracağını anlatan Davutoğlu, projeyle sera gazlarının yılda 115 bin ton azalacağını, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacağını, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiğinin rahatlatılacağını kaydetti.
Davutoğlu, yıllık yaka geçişlerinin 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacağını ve günde 6,5 milyonluk insan hareketliliğine zemin hazırlanacağının altını çizerek, “Bütün bunlar İstanbul’u yaşanır bir şehir kılmak için verilen büyük mücadelenin eseri. Dolayısıyla entegre bir projeden bahsediyoruz. İstanbulluya saygı gösteren, zaman tasarrufu sağlayan, çevre dostu bir projeden bahsediyoruz” diye konuştu.
Projenin dördüncü özelliğini “güvenliği en ince detayına kadar düşünülmüş” şeklinde tanımlayan Davutoğlu, tünel içinde yangın algılama ve söndürme sistemleri yer alacağını, her noktanın kameralarla izleneceğini, herhangi bir tehlikede güvenlik sisteminin devreye gireceğini, her 500 metrede duraklama, bekleme alanı olacağını, katlar arasında geçişkenliklerin merdivenlerle kurulacağını ve herhangi bir olağanüstü durumda tedbir alınmasını sağlayacak sistem kurulacağını, metro kısmında ise otomatik sinyalizasyon ve otomatik yavaşlatma-hızlandırma sistemi bulunacağını anlattı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, salonda bulunanlara şöyle seslendi:
“Yepyeni bir İstanbul’a, bir mega projeyle hep birlikte giriyoruz. Bu yeni İstanbul’da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var. Ama en önemlisi de İstanbul üzerinden yeni Türkiye’nin işaret fişeği var. Yeni Türkiye’nin işaret fişeği, hayırlı olsun. Daha nice projelerle Yeni Türkiye’nin omurgalarını, sütunlarını ve en önemlisi de insan dokusuyla birlikte yeni Türkiye’nin yeni nesillerini geleceğe hazırlıyoruz. Bütün milletimizin duasıyla oluyor bunlar. Bu mübarek cuma gününde, aslında sembolik olarak da bugün bu mega projenin, inşallah 5 yıl içinde tamamlanacak olan mega projenin açılışını da birlikte yapacağız. Bugün bu mega projeyi size müjdeliyoruz. Önümüzdeki aylarda ihale işlemi tamamlanacak. İnşallah 7 Haziran seçimlerinden önce ihale işlemi tamamlanıp, yola revan olunacak. 5 yıl içinde de 2020’ye gelmeden, inşallah 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli İstanbul’a, Türkiye’ye, dünyaya hazır ve hizmete hazır hale gelecek. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış olan bu şehir, bu öncülüğüyle dünyanın en büyük havalimanıyla, kıtaları birleştiren Marmarayı, Avrasya geçişiyle ve bu büyük projeyle dünyada ilk olacak olan 3 katlı projeyle 3 imparatorluktan sonra dördüncü küresel güç olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin habercisi olacak.”
Ahmet Davutoğlu, en geç 5 sene sonra proje açılışın yapılmasının planlandığını ifade ederek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a ve ekibine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve hayırlı olsun dileğini sundu.
Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok da katıldı.
Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çekildi.