HAYRİ ŞEN
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, Öğretim Üyesi ve Dekan Prof. Dr. Meriç Albay ile birlikte Limnoloji dersi kapsamında saha çalışması yapmak üzere İznik Gölü’ne geldi.
24 kişiden oluşan bölüm öğrencileri, göllerin ve akarsuların ekoloji temelli yönetimi konusunda çeşitli çalışmalarda bulundu. Gölün yüzeyinden dibine doğru oksijen, pH, iletkenlik gibi su kalitesi ile ilgili ölçümler yapan araştırma ekibi ve öğrenciler, laboratuvarda incelemek üzere su örnekleri aldı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ‘İznik Gölü ekolojik ve biyolojik olarak tehdit altında. Çok geç kalınmadan acil yönetim planının hayata geçirilmesi gerekiyor. Başka İznik Gölü yok’ dedi.
Prof. Dr. Meriç Albay, ‘Derelerden yıllarca gübre ve zirai ilaç atıklarının göle taşınması dolayısı ile su kalitesi yıllarca bunun baskısı altında kaldı. Geçmişe baktığımızda 200 tonların üzerine çıkan kerevit, bugün 100 tonlara düştü. Daha önce olmayan İsrail Sazanı değimiz balık geldi. Su kalitesi ortadan kalkınca doğal olarak buranın yerli türleri azalmaya başladı. Yabancı türler gelmeye başladı.
Şuanda göl kalitesi özellikle ilaç kirliliği bakımından 4’üncü sınıf su kalitesine kadar düştü’ ifadesini kullandı. Albay, ‘Göl seviyesinde aşırı su çekilmesi baskısı yanında, ilaç ve gübre baskıları var. Biyolojik çeşitlilik şu an tehdit altında. Biran önce yönetim planı geliştirip, sürdürülebilir göl yönetimine geçilmesi lazım’ değerlendirmesinde bulundu.