Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’la Erbil’in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Basın toplantısında Türkiye’ye yapacağı ziyaret ve gündemdeki konulara değinen Barzani “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la daha önce yaptığımız telefon görüşmesinde Türkiye’ye davet edilmiştim. Ancak o süreçte Türkiye’de önemli G-20 zirvesi vardı. Ayrıca Şengal’in (Sincar) kurtarılması operasyonu olduğu için uygun fırsatta Ankara’yı ziyaret edeceğimi kendisine iletmiştim” dedi.
Barzani, Ankara’ya yarın gerçekleştireceği ziyaretin içeriğine ilişkin ise, “Tüm konuları masaya yatıracağız ancak NATO ve diğer güçlerin Türkiye’ye desteklerinden sonra Ankara’nın DAEŞ’le mücadeledeki rolünün nasıl olacağı konusuna daha fazla vakit ayrılacaktır” dedi.
“Rusya’nın yardımları istenen düzeyde değil”
Barzani, Rusya’nın DAEŞ’le mücadelede Kürt bölgesine yönelik yardımlarının istenen düzeyde olmadığının altını çizerek, “Rusya’dan bugüne kadar istenilen düzeyde bir yardım alındığından bahsedemeyiz. Peşmerge’ye askeri eğitim verilmesi düzeyinde de bir Rus yardımı söz konusu değil. Eğer olursa olumlu karşılarız. Terörle mücadele sürecinde silah ve mühimmat gönderdi ancak bu da az miktardadır” bilgisini paylaştı.
Rusya’ya ait füzelerin Suriye’deki hedefleri vurmak için İran ve Irak üzerinden geçecek olması sebebiyle Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının uçuşlara kapanması konusuna değinen Barzani, “Füzelerden dolayı uçak seferlerinin iptal edilmesi bölgeye ve halka zarar veriyor. Moskova ve Bağdat ile bu konunun çözülmesi için görüşme halindeyiz” şeklinde konuştu.
“Nöbet değişimi abartıldı”
Türk askerlerin Musul’un Başika kasabasındaki nöbet değişiminin çok abartıldığını vurgulayan Barzani, “Bizim bilgilerimiz Türkiye’nin Irak’la bu konuyu daha önce konuştuğu yönünde. Musul’un kurtarılması operasyonu için gönüllü Arap askerlerinin eğitilmesi ve destek sağlanması noktasında böyle bir anlaşmaya varılmıştı. Elbette bu eğitim ve destek, her iki taraf arasındaki anlaşmaya göre gerçekleşti. Bölge (Kürt bölgesi) bu mevzuda taraf olmamıştır. Yarınki ziyaretimde de bu konuyu gündeme getireceğim. Aynı konuyu Bağdat ile de ele alacağız. Eğer mesele DAEŞ ile mücadele ve herkes gibi savaşmak ise bu iyi bir gelişmedir. Ancak mesele Bağdat ve Ankara arasındaki sorun ise bunu da diyalog yolu ile çözmeye çalışacağız. Bana göre bu mesele çok abartıldı. Bu büyüklükte bir sevkıyat söz konusu değil. Bizim rolümüz hayırlı bir şekilde meselenin çözülmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise bölgenin terör örgütü DAEŞ’le yaşadığı mücadele sürecinin kendisi için büyük bir tecrübe olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Irak’ın kuzeyinde yaklaşık bir yıl içerisinde büyük değişiklikler meydana geldi. Terör örgütü DAEŞ bir yıl önce Şengal’e saldırarak, o bölgeyi işgal etti. Bu saldırılardan dolayı çok sayıda insan öldürüldü veya farklı bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Görüşmemiz sırasında Sayın Barzani ile bu sürecin benim için çok büyük bir tecrübe olduğunu belirttim” dedi.