Olay Gazetesi Bursa

Barışa YPG engeli

Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak için dün Cenevre'de başlaması planlanan müzakereler görüş ayrılıkları giderilemediği için ertelendi.

BM görüşmelerin 29 Ocak’ta başlayacağını duyururken, Türkiye’nin  PYD’nin müzakerelere katılmasına ilişkin itirazı sürüyor.

Suriye’de çatışmaların son  bulunması için öngörülen 18 aylık  yol haritası, daha ilk aşamada sekteye uğradı.

 

İsviçre’nin Cenevre kentinde dün başlaması planlanını Suriye barış görüşmeleri, ertelendi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade ederek, ’24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi’ dedi. 

BM DEVREDE

Ancak dün akşam saatlerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yaptığı açıklamada Cenevre’deki Suriye görüşmeleri için davetiyelerin bugün gönderileceğini, müzakerelerin ise 29 Ocak’ta başlayacağını söyledi. De Mistura, kimlerin davet edileceğine yönelik soruları ise yanıtsız bıraktı.

Kimlerin terörist olup olmadığına yönelik görüşmelerin hala devam ettiğini belirten Mistura, görüşmelerde muhalefeti mümkün olduğunca büyük bir kesimin temsil edeceğini söyledi.

De Mistura, ‘Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi’nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor’ ifadelerini kullandı. Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüşün olduğunu dile getiren de Mistura, tartışmaların birçok başkentte yürütüldüğünü belirtti. De Mistura, ‘Cenevre-2’de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Başladığımızda doğru adımla başlamak istiyoruz’ diyen Mistura, görüşmelerin altı ay süreceğini, tarafların aynı masa etrafından bir araya gelmeyeceğini belirtti.

TÜRKİYE’DEN BOYKOT

Cenevre görüşmelerinin önündeki en büyük engelerden biri ise Kürtleri temsilen PYD’nin görüşmelerde yer alıp almayacağı konusu. Türkiye PKK ile bağlantılı olduğu ve  Şam yönetimiyle iş birliği yaptığı için buna şiddetle karşı çıkıyor. PYD’yi terör örgütü olarak kabul eden  Ankara’nın grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği biildirildi. 

ÇAVUŞOĞLU DOĞRULADI

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, dünkü Cenevre toplantısının ertelenme nedenlerinden birinin de YPG konusundki görüş ayrılığının olduğunu doğruladı.  Çavuşoğlu, ‘Muhalefet de Şam yönetimi de müzakere heyetlerini belirledi. Ancak bazı kesimler muhalefetin heyetini sulandırmaya çalışıyor ve o heyette YPG’nin de yer almasını istiyor. YPG rejimin bir kuklası bir isim, çok istiyorlarsa rejimin heyetinde yer alabilir’ dedi. Çavuşoğlu, YPG’nin bölgede varlığı açısından öne sürüldüğünü, ancak, IŞİD’in de bölgenin yüzde 40’ını kontrol edttiğini ifade ederek bu durumda IŞİD’in de heyette yer alması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, ‘Ilımlı muhalefetle terör örgütleri  arasındaki ayrımın net yapılması gerekir. Muhalefet de biz de kesinlikle YPG’nin  heyete girmesini desteklemiyoruz. Bu görüş ayrılığı en kısa südrede çözülmeli  ve Suriye için çözüm için adımlar atılmalı’ şeklinde konuştu.

YPG’Yİ KABUL ETMEYECEĞİZ 

Türkiye’nin yanı sıra Suriyeli muhalifler de YPG’nin toplantılara katılmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Cenevre görüşmelerinde muhalifleri temsil edecek heyetin Başkan Yardımcısı George Sabra,  ‘Bizim için PKK ile YPG arasında bir fark yok. YPG, PKK’nın Suriye koludur. Ancak YPG’nin katılımını reddetmek için başka bir sebebimiz var. O da YPG’nin Suriye muhalefetinin bir parçası olmaması. YPG, Suriye muhaliflerinin bir bileşeni değil. Daha çok rejime yakın. YPG muhalefetten çok Esed rejimine yakındır’ dedi.