Suriye’de hükümet güçlerinin büyük taarruz başlattığı silahlı muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep yoğun bombardıman altındayken, Rusya da yoğun uluslararası baskı altında.
Batı’nın Rusya’ya yönelttiği ‘savaş suçu’ ve ‘barbarlık’ suçlamaları önceki günkü BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında tavan yaptı. ABD Temsilcisi Samantha Power ‘Rusya ile Esad barış için çabalamak yerine savaşı körüklüyor. Rusya’nın sponsorluğunu yaptığı ve icra ettiği terörle mücadele değil, barbarlıktır’ diye konuştu. Hatta Power, Rusya ile Suriye hükümetini ‘Ortadoğu’nun ikonik bir şehrini yerle yeksan etmekle’ suçladı. Fransa Temsilcisi François Delattre ‘Halep’te savaş suçu işlendiğini, bunun cezasız bırakılmaması gerektiğini’ dile getirdi. İngiltere Temsilcisi Matthew Rycroft ‘Rusya’nın savaş suçlarının işlenmesinde Suriye rejimine eşlik ettiği inkar edilemez’ dedi.
BARIŞ İMKANSIZ
Rusya’nın BM Temsilcisi Vitaliy Çurkin ise bu suçlamalara karşı rest çekti. Suriye’nin ‘mümkün olduğunca az sivile zarar vermeye dikkat ederek teröristleri Halep’ten çıkarttıklarını’ belirtti. Çurkin, ‘Suriye’ye yayılan yüzlerce silahlı grup var. Ülkenin sınırları canı isteyen herkes tarafından bombalanıyor. Suriye’nin barış günlerine geri dönmesi neredeyse imkansız bir göreve dönüştü’ dedi. Çurkin, ateşkesi bozan tarafın Suriye askerlerini bombalayan, Nusra ile işbirliği yapan grupları destekleyen ve Nusra’dan ayrılmalarını sağlamaya yanaşmayan ABD olduğunu dile getirdi.
6 AY SONRA İLK İNSANİ YARDIM
Suriye’de kuşatma altındaki dört bölgeye 6 ay sonra ilk kez insani yardım ulaştı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, yardım konvoylarının başkent Şam yakınlarındaki Medeya ve Zebadani kasabaları ile İdlib vilayetindeki Fua ve Kefraya köylerine girdiğini açıkladı. Kızılhaç, dört bölgeye gıda ve tıbbi yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi.