Olay Gazetesi Bursa

Baklavadan vazgeçmiyoruz

Türkiye'de normal zamanda günlük bin ton civarındaki baklava üretimi ve satışının Kurban Bayramı süresince 3 kat artarak 3 bin tona çıkması bekleniyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, baklavanın bayramların vazgeçilmezi olduğunu belirterek, satışların her bayram iyi seviyelerde olduğunu söyledi. Bu bayram Türkiye’de günlük 3 bin ton baklava üretimi ve satışı beklediklerini aktaran Yıldırım, normal zamanda günlük bin tonu aşan üretimin bayram süresince 3’e katlanacağına işaret etti. Tatil süresinin uzun olması ve artan fıstık fiyatlarının satışları biraz etkileyeceğini dile getiren Yıldırım, bu bayram kaliteli baklavanın 70 liradan, daha az maliyetli baklavanın ise 25 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yerini alacağını kaydetti.

USTASINDAN ÖNERİLER

Mehmet Yıldırım, bayramda baklava alacak vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

”İyi baklava önce ustalıktan, sonra kaliteden geçer. Bu iş el sanatı gerektirir. Baklava 24 ayar altın renginde olmalıdır. İyi baklavada şerbet kararında olmalı, baklavayı hem kilo hem tat olarak ağırlaştırmamalıdır. Baklavanın iyisi ve kötüsü, asıl yenmesi sırasında belli olur. Baklavanın iyisi, insanın beş duyusu ile test edilerek anlaşılabilir. Görme duyusu ile iyi baklava, daha vitrinde, tepside kendisini belli eder. İyi baklava ağızda dağılır, damakta eşsiz bir tat bırakır, mideye de dokunmaz. Baklava ağza yaklaştırıldığında, mis gibi sade tereyağı ve harç olarak kullanılan ceviz veya fıstığın kokusu gelmelidir. İyi bir baklavaya çatal batırıldığında, bir hışırtı duyulur. Bu, yufkanın ince açıldığına ve baklavanın iyi piştiğine işarettir. Yufkası ne kadar ince açılmış olursa, baklava o kadar iyi olur.”