Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Osmaniye ve Kilis’te hasar tespit çalışmaları tamamlandı.
Hep birlikte çok önemli kararlar aldık. Şanlıurfa’mız ve bu anlamda da yapılacak işleri Şanlıurfa’nın medeniyetine uygun şekilde yapmak için istişarelerde bulunduk. Acil yıkılacak binaların yıkım sürecini yürütüyoruz. Şanlıurfa’mız vatandaşlarımız evlerini depremzedelere açtılar. Kamunun gerekli yerlerinde de depremzede kardeşlerimizi misafir etmeye devam ediyoruz. Hasar-tespit sürecimizi yürüttük 5 ilde hasar tespitleri tamamlanmış durumda.
5 milyon 4 bin yapımız incelendi. Yüzde 90 seviyelerine geldik. Artçı depremler nedeniyle yeniden hasar tespiti yaptığımız binalar mevcut. e-devlet üzerinden hasar tespitini vatandaşlarımız buradan görebiliriler.
“YAKLAŞIK 700 KONUTUMUZU EVLERİ YIKILAN VATANDAŞLARA TESLİM EDECEĞİZ”
Askı sürecine başlayacağız. Askı sürecinde hasar tespitlerine itiraz edebilirler. Bir hata var mı yok mu buna bakılacak. İletişim ofislerimiz kurduk.
Özellikle ifade etmek gerekirse TOKİ’mizle birlikte bölgede hızlı dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz. Haliliye’de bulunan 292 konutun bir kısmını Haliliye’deki yıkılmış binadaki vatandaşlara teslimini gerçekleştireceğiz.
Eyübiye Asya mahallesinde Kentsel Dönüşüm için tamamladığımız 367 konutumuz vardı. Şanlıurfa merkezinde evleri yıkılmış olanların talep etmeleri halinde kura çekilmesiyle koordinasyon yapılacak. 367 konutumuzu da Şanlıurfa merkezde ve Eyübiye’de kuralarla teslimini gerçekleştirmiş olacağız. Karaköprü’de 54 konutumuz var, Karaköprü’de binası yıkılmış vatandaşlara teslimini yapacağız. Bu çerçevede yaklaşık 700 konutumuzu depremden hasar görmüş binalarımız öncelikli olmak üzere vatandaşlarımıza sunmuş olacağız.
Bir taraftan da yeni afet konutlarının yapım sürecini yönetiyoruz. Şehrin tarihine uygun anlayışla projelendiriyoruz. En iyi mimarlarımızla, en iyi zeminde, bir daha bu acıları yaşamamak üzere, TOKİ konutlarının hepsi dimdik ayakta. İlk etapta mikrobölgeleme alanlarımızda Şanlıurfa’mızda ilk sözleşmeleri imzaladık. 6631 konutumuzu ve 1900 köy evimizin yapım sürecini başlattık. Meslek örgütlerimiz için yeni sanayi sitelerinin yapımı için talep var. Esnafa daha iyi siteler yapılması amacıyla hazine arazilerimizi tahsisleyeceğiz. Bu kapsamda da atıl diyeceğimiz hazine arazilerine ilişkin çalışmaları yürütüyoruz.
Şu ana kadar 27 bin 353 konutun sözleşmesini imzalayıp şantiye sürecine geçtik. Önümüzdeki Mayıs ayında 309 bin konutumuzu hasar tespite göre yapıyor başlatıyoruz olacağız. Şanlıurfa’mız bu şehrimiz geçmişte Hz. İbrahim’e selamet olmuş bir şehrimizdir. Şanlı unvanı almış bir şehrimizdir. Halil İbrahim bereketiyle anılan bir şehirdir. Şanlıurfa’mız evliyaların diyarı. Biz de bu anlayışla tüm ekibimizle bakan arkadaşlarımızla, Cumhurbaşkanımız liderliğinde deprem sürecini de yürüteceğiz.”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün Şanlıurfa’da vilayette valimiz başkanlığında oldukça yoğun bir toplantı yaptık. Bu şehrimizi hep beraber selamlıyoruz. Bu boyutta deprem felaketini bir daha yaşamayalım inşallah. Şahsım olarak ben de depremin ilk saatlerinden itibaren Urfa’da sürecin tamamında büyük bir kısmında bakan yardımcılarımla beraber dayanışma içinde çalışarak geçirdik. Hepimizin yüreği dağlanmıştır.
Hepimizin acısı büyüktür. Ancak buradan depremzede vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Yüreğinizi ferah tutun. Devlet tüm şefkatiyle sizlerin yanındadır. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Tüm maddi kayıplarımızı çok daha iyileriyle en güzel şekilde birlik içinde telafi edeceğiz. Urfa sadece merkezi değil merkezdeki ilçeler ve çevredeki bütün ilçeler masaya yatırıldı. Sayın bakanımız tüm ekibiyle hazırlıklarını yaptı ve az önce ifade ettiği gibi bütüncül bakış açısıyla ama aynı zamanda sadece depremle ilgili değil kentsel dönüşümün en iyi yapılması için toplantı tertip ettik. Burada da yepyeni şeyleri hep beraber ilgili ildeki bakanlarımızla sağlamaya devam edeceğiz.
KİRA YARDIMLARI HAKKINDA
Deprem felaketlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İlk andan itibaren kamu kurum ve kuruluşlarımız acil nakit taleplerini hızla karşılayacak tedbirler aldık. 100 milyar liralık kaynağı ayırdık. AFAD’a 27 milyar lira ödenek verdik. 1 milyondan fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık.
Taşınma ve kira yardımı sağlıyoruz. Finansmanı hazine olarak sağlayacağımızı taahhüt ettiğimizi açıklıkla söyleyeyim. Kentsel Dönüşüm probleminin çözümünde eş güdüm içinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Konut üreticisiyle anlaşanlarla piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırıp kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Ada bazlı kentsel dönüşüm konusunda konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Konut üreticilerine düşük faizli kredi desteği sağlayacağız. Bu iki durumda da KGF desteklerini devreye alarak konut üreticisi ve bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişimini kolaylaştıracağız. Kiralık konut arzını artırmaya yönelik modelde ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konutları kazandırmayı arzuluyoruz. Öncelikle kentsel dönüşümde kiralık konutlar hizmet sağlayacaktır. Kiralama ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulanacaktır. Makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira artışlarını engellemiş olacağız. KGF paketimizi revize ediyoruz. Tüm detayları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Konut kredilerinde uygulanan oranları güncelledik.
Ayrıca, deprem nedeniyle özellikle orta ve alt gelir grubuna yönelik konutların daha uygun şartlarla üretilmesine imkân sağlamak amacıyla, TOKİ tarafından konut ve konut ile birlikte ihale edilen yapım işlerine ilişkin olarak 2023 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere damga vergisi istisnası getirdik.
“HIZLICA UYGULAMAYA GEÇECEK”
Bu süreçte, bir yandan da yıkılan veya kullanılamaz hale gelen işyerleri için mobil çözümler de üretiyoruz. 6 bin geçici ticarethaneyi esnafımızın hizmetine verdik. 3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz. Diğer taraftan, kurumlarımızla koordineli şekilde ilerleyerek OSB’lere yönelik de üzerimize düşen ne varsa hızlıca yerine getireceğiz.
Kimsenin içinde en ufak kaygı olmasın. Yüksek büyüme performansımızla bu büyük felaketin açtığı tüm yaraları hep birlikte saracağız. Hükümet olarak bugüne kadar verdiğimiz sözlerin arkasında durduysak yine sözlerimizin arkasında durmaya devam edeceğiz. Afet Yeniden İmar Fonu’nu da kuruyoruz. Meclis’ten geçtiği takdirde hızlıca uygulamaya geçecek.
Deprem nedeniyle ürünleri, işleri, işletmesi zarar gören 115 bin tarımsal üreticinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden kullandıkları kredi ödemelerini faizsiz olarak 1 yıl vade ile erteledik. Ayrıca deprem bölgesinde çiftçilerimizin mazot ve gübre desteklemelerini ayni yerine maddi şekilde gerçekleştirdik. Bölgede hayvanları zarar gören vatandaşlara canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı için çalışmaları sürdürüyoruz.
250 milyar liralık KGF paketlerine 100 milyar lira daha ekledik. İşyerleri ya da işletmeleri zarar gören 156 bin esnafa Halkbankası tarafından kullandırılan krediler 6 ay süreyle faizsiz şekilde erteledik. 23 bin esnaf Şanlıurfa’da 4,1 milyar liralık kredi ödemesi ertelenmiş bulunmaktayız.
Halk Bank vasıtasıyla kadın girişimci kredi destek paketiyle sıfır faizle işletme harcamalarında kullanmak için 50 bin liralık kredi imkanı sunulacaktır.
Kamu bankalarının bölgeye sağladığı destek tutarı 80 milyar lirayı bulmuştur. Ocak ayında 31,8 milyon kişiyle istihdamda kırdığımız rekoru depremden sonra da sürdürebilmeleri için kısa çalışma ödeneği veriyoruz. OHAL süresince işten çıkarma yasağı uyguluyoruz.
Sigortalılara avans ödemesi alma imkanı tanımaya başladık. Öncelikle depremde yoğun şekilde etkilenen il ve ilçeleri mücbir sebep hali kapsamına aldık. 671 bin mükellefimizin deprem tarihinden Temmuz sonuna kadar yerine getirmeleri gereken vergi yükümlülüklerini erteledik. Depremde yıkılan ve ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz taşıtlara ilişkin 6 Şubat 2023 tarihinden önceki vergi cezası, gecikme cezasını terkin ettik. Geçici barınma ihtiyacının giderilmesi için prefabrik yapılardaki KDV oranını yüzde 1’e indirdik.
AFAD ve Kızılay’a yapılan bağışların tamamını vergi matrahından mükellefler indirebilirler. Şu anda burada ifade ettiklerim sadece HMB’nin yapmış olduklarının bir özeti. Son bin yılın tarihin en büyük afetinde binlerce insanın hayatını yitirdiği bir depremde bu adımları henüz sahada talep oluşmadan hızlı bir şekilde kararlar alarak uygulamaya koyduk. AK Parti iktidarı olarak aşamayacağımız hiçbir sorun yok.