Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, küresel ölçekte gıda güvenliği tesis edilmeden, toplumlarda barış ve birlikteliğin sağlanamayacağını belirterek, ”Özellikle porsiyonların lüks otellerde küçülmesi taraftarıyım” dedi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye arasındaki ortaklığın ikinci aşamasının lansmanı Ankara’da yapıldı. Cer Modern Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda ev sahibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanı sıra, FAO Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin de yer aldı.
Bakan Fakıbaba açılış konuşmasında, 7 milyarlık dünya nüfusunun 2050 yılında ortalama 10 milyara ulaşmasının beklendiğine dikkat çekerek, “Nüfus artışı ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmektedir. 800 milyon insan açlık ve yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıyadır. Küresel ölçekte gıda güvenliği tesis edilmeden toplumlarda barış ve birliktelik sağlanamaz ve savaşlar önlenemez. Dünya çapında her yıl üretilen yaklaşık 4 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonu israf edilmektedir” dedi.
10 MİLYON DOLARLIK KATKI
G20 Tarım Bakanları 2015 yılı toplantısının İstanbul’da gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Fakıbaba, ”Bu toplantı sonrasında kabul edilen bakanlar bildirgesi uyarınca, FAO bünyesinde gıda israf ve kayıplarının ölçülmesi ve azaltılması için teknik platform kurulmuş ve faaliyetler başlamıştır. Bu kapsamda Orta Asya ülkelerinde uygulanacak projelerde kullanılmak üzere, hükümetimiz tarafından ilk dönemde toplam 10 milyon dolar katkı sağlanmıştır ve 28 proje onaylanmıştır” diye konuştu.
İHTİYACI OLAN ÇOK İNSAN VAR
Çoğunlukla porsiyonların büyük olduğunu görüldüğünü ifade ederek şunları kaydetti: ”Yemeklerin yarısı çöpe gidiyor. Porsiyonların küçültülmesi konusunda uyarıda bulunuyoruz. Bakanlığa geldiğimden beri bütün arkadaşlarımıza bir hekim olarak porsiyonlarını küçültmelerini tavsiye ettim. Biz yeteri kadar yiyoruz, yemeyenlere de vermek zorundayız. Porsiyonların özellikle lüks otellerde küçülmesi taraftarıyım. 4 milyar ton gıdanın 1,3’ünü döküyoruz, buna ihtiyacı olan o kadar çok insan var ki…”