Olay Gazetesi Bursa

Bakan Dönmez’den TBMM’de maden kazasıyla ilgili açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili sorumlunun ortaya çıkarılacağını söyleyerek Genel Kurul'u bilgilendirdi.

Bakan Dönmez’in açıklamalarından satır başları şöyle; Kömür üretiminin yapıldığı alanda da kısmi göçük meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği saat 16/24 vardiyasında 110 madenci kardeşimiz çalışmaktaydı. İşletmedeki kurtarma ekiplerimiz tarafından yeraltında arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.

Söz konusu vahim hadisenin grizu şeklinde meydana geldiği değerlendirilmektedir. Galeride kısmi yangınlar oluşmuş, kömür üretimi bölümünde kısmi göçükler meydana gelmiştir. Zonguldak-Bartın-Ankara ve Kütahya’dan da 110 kişi maden ocağında arama kurtarma çalışmalarında yer almıştır. İvedikle arama-kurtarma çalışmaları başlamıştı. 30 tahlisiyecimiz bulunmaktadır. 110 kişi ilave ekipler maden ocağında arama-kurtarma çalışmalarında görev almıştır.

İstanbul’daki 6 madenci hariç yaralılar taburcu oldu.

DENETİMDE BİR SORUN TESPİT EDİLDİ Mİ?

Son denetim 21 Ağustos 27 Ağustos tariherinde denetim gerçekleşmiştir. Bu denetimlerde bir sorun tespit edilmemiştir. Gereken her türlü desteği ilgili birimlere vereceğiz. Sayıştay raporları da ortaya atılmıştır.

SAYIŞTAY RAPORU İLE İLGİLİ İDDİALAR

Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirilmiştir. Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini denetlemekle yükümlüdür. 2017 ve 2019 yıllarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK’da iyileştirilmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı. Toplam 200 km’lik alanlarda ‘hayat hattı’ tesis edildi. Maske değişim istasyonları kuruldu.

Yer altındaki bütün çalışmala alanlarını ölçmek amacıyla altılı sensörler yerleştirilmiştir. Çalışan ekiplerinin her birisinin elinde bu gaz birimleri var. Bunlar ışıklı ve sesli uyarı yapıyor gaz miktarları belli bir seviyeye geldiği zaman. Bir sinyal hattı işletmeler üzerine gaz sistemi kurulmuş.

Yeraltında metan, oksijen, karbonmonoksit, sıcaklık, hava hızını ölçen sensörlerin bulundurulma zorunluluğu yerine getirmiştir. Seyyar ölçüm cihazı bulunmaktadır. Acil ikaz sistemi, sıcaklık ve basınç ölçer, gaz izleme sistemi, kamera, aspiratör modernizasyonu, iş elbiseleri, yangın söndürme sistemleri, havalandırma gibi 50 kalemde iyileştirmeler yapıldı. Yeraltındaki hava giriş ve çıkışlarını denetmek için sensörler tesis edilmiştir.

“TAMAMEN YANLIŞTIR”

Kazanın olduğu gün sayıştay raporlarından ifadeler çarpıtılarak metan gazı miktarı, yüksek metan gazı tepsit edildi olarka lanse edildi. Söz konusu ifade o günde açıklandığı gibi tamamen yanlıştır. Grizu patlamaları kömürdeki metan miktarı değil ortamdaki hava yüzdesiyle ilgilidir.

Delme ve patlamaya ilgili ortaya atılan iddiaya gelince; dünya genelinde madencilikte delme ve patlama kullanmaktadır.

Son olarak maden ocağı patlayacak” iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. 24 saat boyunca sürekli izlenmekte, bilgiler de kayıt altına alınmaktadır. Yani o işletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi kara kutumuz. O ana kadar gerçekleştirilen tüm ölçümler, telsiz ve telefon konuşması kayıt altında. Bunların hepsi incelemeye tabi olacak. Hiç endişeniz olmasın. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak.

Havadaki metan gazı oranının yüzde 5 ila 15 arasında olması en ufak kıvılcım benzeri bir ısı olması patlamaya meydana getirir. Ayrıca şu hususları da belirtmek isterim ki; İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre maden iş yerlerinde ortamda yüzde 1 durumunda metan bulunması durumunda patlatma yapılmaz. Yüzde 1,5 metan varsa emniyet amaçlı elektrik kesilir. Yüzde 2 olması durumunda madenciler tahliye edilir.

Kaza sonrası ödenecek ödemelerden bahsetmek istiyorum. kişi başına 1.5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Halihazırda bu ödemeler yapılmaya başlanmıştır. Devletimiz tüm kurumlarıyla Bartın’daydı. Şehitlerimizin emaneti bizimdir. Madenci kardeşlerimizin emaneti bizim emanetimizdir. Gereken her türlü desteği vereceğiz.