Olay Gazetesi Bursa

Avrupa’dan Türkiye’ye ‘yürüyüş yolu haritası’

Kültür Rotaları Derneğince 'Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyoruz' projesinin ilk bölümü tamamlanarak İngiltere'den Türkiye'ye uzanan ve 7 ülke ile 12 şehri içerisine alan 'yürüyüş yolu haritası' hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının tavsiyesiyle kurulan Kültür Rotaları Derneğince yürütülen ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesinin ilk bölümü tamamlandı. Buna göre, İngiltere’den Türkiye’ye uzanan ve 7 ülke ile 12 şehri içerisine alan ‘yürüyüş yolu haritası’ belirlendi.

Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin finansmanıyla AB Bakanlığınca hayata geçirilen ‘Sivil Toplum Diyaloğu 4’ programı kapsamındaki ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesinin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Clow, Türkiye’nin dağlarını ve doğasını çok sevdiği için 1990’lı yıllarda İngiltere’den gelerek Türkiye’ye yerleşme kararını aldığını anlattı. Türkiye’nin doğal zenginliğe karşın yürüyüş yollarının bulunmadığını fark ettiklerini kaydeden Clow, bunun üzerine dernek çatısı altında bir araya gelerek uzun ve kısa mesafeli yürüyüş yolları oluşturmaya ve bu yolları korumaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Clow, halihazırda Türkiye’deki 20 yürüyüş rotasının oluşumu, bakımı, korunması ve tanıtımından sorumlu olduklarını bildirdi.

ROTANIN YÜZDE 70’İ TAMAM…

Likya Yolu’nun da içerisinde olduğu bu rotaların Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğunu vurgulayan Clow, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Yaklaşık bir yıl önce ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesini hayata geçirdik. Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ortaklığında, mevcut kültür yolu üzerinde bulunan Antalya Demre Belediyesi, Bursa İnegöl Belediyesi ve Isparta Eğirdir Belediyesi iştirakçiliğinde yürüttük çalışmalarımızı. Projenin Türkiye ayağında yüzde 70 oranında rotalarımız tamamlandı. Fakat Yunanistan’da ciddi eksiklik var. Yunanistan’dan geçen orijinal bir Roma yolu olan ‘Egnatia Yolu’ vardı. Maalesef Yunanistan’daki bölümü mahvoldu. Üstünden bir otoban geçti, yol kayboldu. O nedenle bu bölgede tekrar çalışmamız gerekiyor.’

İtalya’dan Türkiye’ye gelecekler için yürüyüş yollarının tanınması açısından da farklı dillerde rehberler hazırladıklarını dile getiren Clow, ‘Çalışmalarımız tamamlandığında Avrupa’dan Türkiye’ye tarihi ve kültürel güzergâhlardan geçen yürüyüş yolları üzerinden gelmek mümkün olacak. Böylelikle bir sürü ülkeyi görme imkânı da yakalanacak’ dedi.