Olay Gazetesi Bursa

AVM’ler vergi dairesi gibi

Organize perakendenin 'memlekete kayıtlı istihdama ve ekonomiye katkı' demek olduğunu belirten TAMPF Başkan Vekili Özpamukçu, ''Bizim bütün kasalarımız vergi dairesi gibi çalışıyor'' dedi.

ASLIHAN AYDIN

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkan Vekili Alp Önder Özpamukçu, Alışveriş Merkezleri’nin (AVM) neredeyse tu kaka ilan edileceklerini belirterek, ”Halbuki bu büyümenin dinamosunda AVM’ler var” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Koçtaş CEO’su olan Özpamukçu, BTSO’da dün gerçekleştirilen ‘Bursa Perakende Ticaret Sektörü Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, perakende sektörünün 750 milyar liralık bir büyüklüğü olduğunu söyledi. Bazı konularla ilgili yanlış bir algı oluştuğuna işaret eden Özpamukçu, “AVM’ler neredeyse tu kaka ilan edilecek. Halbuki bu büyümenin, dinamosunda AVM’ler var. AVM’ler açılamasaydı markalar, kendilerini ifade edecek yerler bulamayacaklardı. Türkiye’de caddelerdeki metrekareler çok sınırlı. Şu anda bile AVM’nin metrekare büyüklüğü, Batı’ya göre çok çok altta. Yani ‘Vay öldük, bittik’ yakınmasını bir kenara bırakıp ‘Nasıl buralarda yer alacağız’ diye düşünmeliyiz. Organize perakende, bu memlekete kayıtlı istihdama, kayıtlı ekonomiye katkı demek. Bizim bütün kasalarımız vergi dairesi gibi çalışıyor.”

BURSA ÖNCÜLÜK EDİYOR

Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, Türkiye’de toplam 2,7 milyon işletme bulunduğunu ve perakende sektörünün cirosunun 441 milyar lira olduğunu söyledi. Tüm sektörlere bakıldığında perakendenin ciroda yüzde 13 civarında payı olduğunu anlatan Tokgöz, “2016 yılı sektör açısından sıkıntılı bir yıl olmuştur ancak perakende krizlere olduğu kadar olumlu gelişmelere de çabuk tepki vermektedir. Geçen yıl ertelenen talepler ile birlikte bu yıl sektör kısa sürede toparlanacaktır” dedi. Bursa’nın perakende sektörüne öncülük ettiğini ifade eden Tokgöz, Bursa’da ortaya çıkacak ulusal perakende markalarının dünya raflarında görülmesi çok önemli olduğunu kaydetti.

TİCARET BÖLGELERİ KURULMALI

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük 7’inci perakende pazarı konumunda olduğunu söyledi. Ticari faaliyetlerde yüksek katma değerli hizmet üretiminin ve verimlilik artışının sağlanması gerektiğinin altını çizen Gülmez, ”Teknoloji kullanımının ve yeniliğin özendirilerek hizmet kalitesinin artırılmasını temin etmeliyiz. Sektörlerimizin ticaret faaliyetlerinin toplulaştırılması için ticaret bölgeleri kurmalıyız” dedi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa Vali Yardımcısı ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, BESOB Başkanı Arif Tak ve sektör temsilcileri de zirvede hazır bulundu.