İlahiyat Fakültesi’nin bir şanssızlığı var… Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampusu içinde yer almadığı için gözden uzak kalıyor. Fethiye’deki İlahiyat Fakültesi’nin yeri bilmediği gibi, orada neler yapıldığı da duyulamıyor.
Oysa…
40 yıllık geçmişiyle İlahiyat Fakültesi gözlerden uzak önemli işler yapıyor.
Örneğin…
1994 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ın projesi gereği 5 Türki devlete İlahiyat Fakültesi ve İmam Hatip Lisesi açıldı. Proje, bu 5 İlahiyat Fakültesi’nin Türkiye’deki İlahiyat Fakülteleri ile eşleşmelerini de öngörüyordu. O kapsamda Uludağ İlahiyat da Türkmenistan’la eşleşti.
O süreçte başlayan öğrenci kabulünün ulaştığı noktayı İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever anlattı:
“Bursa pek farkında değil, ama dünyaya ilahiyatçı yetiştiriyoruz.”
Bilgileri de…
Öğretim Üyesi Dr. Hidayet Peker verdi:
“1994 yılından beri yurt dışından öğrenci kabul ediyoruz. Balkan ülkeleri öğrencileriyle başlayan süreç diğer ülkeleri de içine alarak genişledi.”
Rakam şaşırtıcı:
“İlahiyat Fakültesi’nin 4 bin olan mevcudunun 1.000’i, yani dörtte biri konuk öğrenci. 71 ülkeden konuk öğrencimiz var. Türklerle birlikte 72 ülke İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görüyor.”
Öğrenci gönderenler arasında Çin, Rusya, Ekvator, Nepal, Singapur, Tayland, Romanya gibi Müslüman olmayan ülkelerden 60 öğrenci var.
Yanı sıra…
21 Afrika ülkesinden 80 kadar öğrenci de eğitim görüyor. 118 öğrenci doktora, 174 yüksek lisans olmak üzere 292 öğrenci lisansüstü eğitim alıyor.
Bugüne kadar da 680 mezun verilmiş.
Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever ve Dr. Hidayet Peker ziyarete 3 renkli öğrenciyle geldiler. Moğolistanlı Canbota, Gineli Abdullah ve Nijeryalı Muhammed iyi derecede Türkçe konuşuyorlar, Bursa’da olmaktan mutlular.
Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Yurtsever şu bilgiyi de verdi:
“Türkiye’de 5 İlahiyat Fakültesi projede yer aldı, ama en başarılı biz olduk. Gelenlerin yüzde 40’ı Bursa’da. Konuk öğrencilerimiz İlahiyat Vakfı’nın sağladığı evlerde kalıyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Ülkesine döndüğünde Bakan olan var. Akademisyen, diplomat olarak görev yapanlar var. Elbette ilahiyatçı olarak hizmet verenler çoğunlukta.”
İşte…
Gözden uzak 7 yıldır yürüyen“Bursa Dünyaya İlahiyatçı Yetiştiriyor” projesi bu akşam Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde kamuoyu önüne çıkıyor.
Erdoğan’a imamlık yaptı, Bursa’ya geldi
İlahiyat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi olan Moğolistanlı Canbota’nın ilginç bir öyküsü var.
2012 yılında, Başbakan olduğu dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için bulunduğu Moğolistan’ın başkenti Ulantabor’da cuma namazı kılıyor. Fakat, namazı kıldıran Canbota’nın imamlığını yeterli bulmuyor. Eğitim alması için de Türkiye’ye gönderilmesini söylüyor.
Böylece Türkiye’ye gelen Canbota çok mutlu. “Ulanbator’a ilahiyatçı olarak dönünce bilgili din adamları yetiştireceğim” dedi.
İmar barışı Bursa’nın üçte birinde kentsel dönüşümü rahatlatacak
Paketi… Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Gerçi, emeklilere verilecek 2 ikramiye öne çıktı, ama imar barışı her şeyden önce Bursa’daki sorunları çözecek.
Nitekim…
2 dönem Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği, 5 yıl İmar Komisyonu Üyeliği, son 4 yıl da İmar Komisyonu Başkanlığı yapan Atilla Ödünç sohbet sırasında imar barışının Bursa’yı nasıl etkileyeceğini anlattı:
“Bursa’nın en büyük sorunu kaçak yapılaşma. Kağıt üzerinde arsa gözüküyor, ama ortada bina var. Üstelik zamanında elektrik ve su bağlanmış.”
Şunun altını çizdi:
“Vatandaş satacak, satamıyor. Çocuğuna verecek veremiyor. Üstelik bina kayıtta görünmediği için kentsel dönüşümün de önünü tıkıyor.”
Yorumu şu:
“İmar barışı Bursa’nın üçte birini ilgilendiriyor. Hem sorunlar çözülecek, hem de kentsel dönüşümün önü açılacak ve nefes alıp hızlanacak.”
Görevlerinden AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak üzere ayrılan Ödünç, bir de söz verdi:
“Eğer listede yer alır da seçilirsem Bursa’ya Ankara’dan hizmete devam edeceğim.”
Ankara siyasetinden yansımalar ve CHP’nin sürpriz adımları
Açıkça söylemek gerekirse… İYİ Parti’ye 15 milletvekili vererek Meclis’te Grup kurmasını ve seçime girmesini sağlamak CHP adına önemli bir siyaset kurma hamlesiydi.
Ardından…
CHP’nin ikinci siyaset kurma hamlesi olarak milletvekili genel seçiminde İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak anlaşması geldi.
Anladığımız şu:
CHP, 24 Haziran’da cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmaktan vazgeçti, Meclis’e çok parti sokup milletvekili çoğunluğunu ele geçirmek istiyor.
Nitekim…
Çarşamba akşam saatlerine kadar CHP sözcülerinin açıklamaları Abdüllatif Şener’i tarif ediyordu, ama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gece son kararı olarak Muharrem İnce’nin adaylığına onay verdi.
Bunun üzerine…
Parti örgütleri aranarak görüşleri alındı, hatta İnce’ye başlangıç programı bile yapıldı. Buna göre, cumartesi sabahı Yalova’daki evinden kafileyle alınacak olan Muharrem İnce kent meydanında mitingle önce hemşerilerine seslenecek.
Bu arada…
Sürenin kısalığına karşın AK Parti’den Bursa Adayı olabilmek için 303 kişinin başvurması rekorun yanında bir başka durumun da göstergesi.
Çünkü…
Bu ilgi, toplumsal değerlendirmede AK Parti’nin kazanacağına inancın devam ettiğini gösteriyor.
AK Parti listesinde Cenk Tunçsiper sürprizi
AK Parti’ye başvuran aday adayları arasında Cenk Tunçsiper’i görünce şaşırdık. Gerçi soyadı adı Bursa için yabancı değil, ama yeğen Tunçsiper siyaseti bugüne kadar Balıkesir’de yaptı.
ANAP’ın kurucuları arasında yer aldığı Balıkesir’de il başkanlığı yanında, 6 dönem MKYK üyeliği, 5 dönem Genel Başkan Yardımcılığı yaptı, birleşme sonrası DP’de Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.
Yeni dönemde, memleketi Bursa’dan aday adayı olarak AK Parti’ye başvurdu.