Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği yönetim kurulu üyesi de olan Sapan, son yıllarda astım hastalığının görülme oranının arttığını söyledi. Türkiye’de çocuklarda astım hastalığı görülme oranının yüzde 10 civarında olduğunu belirten Sapan, “Bu rakam büyük. Biz toplumdaki tüm kesimlerin bilgisini artırmak için çaba gösteriyoruz. Doktorların bilgisinin artırılmasının yanı sıra aile dernekleriyle iş birliği yapıyoruz” dedi.
“YÜZME ASTIMI AZALTIYOR”
Hastalığın etkilerini azaltma noktasında yüzme sporunun pozitif etkileri olduğuna dikkat çeken Sapan, “Yüzme, astımlı çocuklarda çok önemli etkiler yapıyor. Çocuklar yüzme sporunu yaparsa astım ilaçlarını kullanma miktarı azalır. Özellikle polensiz ve kirliliğin bulunmadığı havuzlarda ve temiz denizlerde yapılan yüzme, çocukların solunum yollarının açarak rahatlatıyor ve astım ilaçlarını daha az kullanıyorlar” diye konuştu.
EV İÇİ SICAKLIK VE NEME DİKKAT
Özellikle ev içinde nemi yüzde 50’nin altında tutmak, ortam sıcaklığını 21-22 derecenin üzerine çıkarmamak gerektiğinin altını çizen Sapan, “Astımın giderek artmasında ev içi sıcaklığın ve yüksek nemin de etkisi var. Çocukların solunum yollarına ulaşan gözle görülmeyen 0,3 milimetre büyüklüğündeki canlılar olan akar antijenleri çocukta solunum güçlüğü ve öksürük ortaya çıkıyor. Bu öksürük geceleri daha fazla oluyor ve uzun süre devam ediyor. Özellikle ev içlerinde sigara içilmesi ve hava kirliliği bu hastalığın bulgularının daha çok ortaya çıkmasına yol açıyor” dedi.