Pratikte… İmar verilen, ya da inşaat başlayan bir parsel için şikayet başvurusu yapıldığında mahkemeler bölgenin tamamı için plan iptali kararı veriyor.
İtiraz konusu ada bazında karar verilse bölgenin imarı devam edecek, fakat yargı eşitlik ilkesiyle hareket ettiği için tümü iptal ediyor.
Yer sahipleri, müteahhitler, konut alanlar mağdur oluyor. İnşaata başlanamıyor, başlanan bitirilemiyor, biten oturma belgesi alamıyor.
İşte…
Bir yasa maddesi ile çözülebilecek sorunu Mudanya 6 yıldır yaşıyor. Öyle ki, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz iptal edilen 2015 planı mağduriyetlerini sıralarken “Asıl Mudanya mağdur” dedi.
Böyle söylemesinde…
İptal sonrası hazırlanan Mudanya İmar Planı’nın Aralık 2020’de askıya çıkarıldığını, 798 askı itirazı gelen planın Büyükşehir Belediye Meclisi haziran toplantısında “üst ölçekli imar planına göre hazırlanması” notuyla “incelenmeden” iade edildiğini söyledi.
Son 37 yılda 9 imar planı yapıldığını, 6 kez iptal olduğunu anımsattıktan sonra “Aynı şeyi yaparak farklı sonuç alınabilir mi?” diye sordu ve devam etti:
“Büyükşehir İl Tarım Müdürlüğü görüşü almamış. Oysa planın iptal gerekçesi bu görüşün eksikliği. Tarım Müdürlüğü de Zeytin Kanunu kapsamına giren yerlerin plan dışı bırakılmasını istediği için yüzde 11’i plan dışı bıraktık. Bu yüzde 11’de 350 kişi mağdur. Büyükşehir’in dediğini yapsak 1350 kişi olacak.”
Bu noktada…