Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
Asgari ücrete bu anlamda önem kazanmaktadır. Asgari ücrette bizim için çok değerli olacak. Dövizde yaşanan dalgalanmalar istikrara kavuşacak şeylerdir. Makro göstergeler büyümedir., ihracat ve ithalattır.
Anket uygulamasıyla işçi ve işverenlerin beklentileri araştırdık. 2021’in Kasım ayında 26 şehirde gerçekleştirdik. İstanbul’dan Zonguldak’a kadar…
İŞTE İLK RAKAMLAR
Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74’ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti.
Firma sahiplerinin yüzde 36’sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir.
Küçük işletmeler ve mikro işletmeler elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu dile getirdiklerini sizlerle paylaşmak isterim.
2500 emekçiye ulaşıldı. Bunların yüzde 13’ünün asgari ücret dışında bir işte de çalıştıklarını ifade etmişlerdir. 3750 -4000 lira arasında rakamlar telâfuz ettiler. Ağırlıklı oran 3750 lira ile 4 bin lira arasında toplandığı görülmektedir.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Nazmi Irgat canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Toplumun geniş bir kesimi yapılacak komisyon toplantısının sonuçlarını umutla beklemektedirler. Alınacak bu karar beklentileri karşılar, hayal kırıklığına yol açmaz, iş barışı ve toplumsal huzuru getirir. 2021 yılı fevkalade bir yıl oldu. 2020’de başlayan salgın hastalık, olumsuzluklar, çalışma yapısı değişiklikleri, uzaktan çalışma, evden çalışma, kısa çalışma, ücretsiz izin gibi uygulamaları içinde oldular. Bu insanların ücret ve gelirleri büyük kayba uğradı. Enflasyon süreci başladı.
İHA