Uludağ Üniversitesi İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) kesinlikle lanse edildiği hiçbir amacı gerçekleştirmeyecek yönünde bir algı var. Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda da bunu görebiliriz” dedi.
“Getirisi enflasyonun oldukça altında”
Eryılmaz, “Hazine neden böyle bir aracı çıkarma ihtiyacı duydu? Çünkü en temelde sebep vatandaşı enflasyona karşı korumak, tasarrufunu korumak şeklinde lanse ediliyor olsa da aslında öyle olmadığını biliyoruz. Amaç döviz kurunu baskılamak. Vatandaşı döviz talebine yöneltmeyecek öyle bir TL bazlı araç getirelim ki vatandaş dövize değil de iyi bir getirisi olan liralaşmayı destekleyecek bir adım olsun. Enstrümanın getirisine baktığımızda yıllık bileşik yüzde 23. 3 aylık dönemsel getirisi yüzde 5.85 ki bu azami olanı. Üç aylık enflasyon yüzde 16. Getirisi enflasyonun oldukça altında. Yıllık olarak bile kıyasladığınızda yüzde 73.5’in oldukça altında. Vatandaş buraya yine yönelmeyecek. Alternatifi dövizde arayacak” şeklinde konuştu.
Kurun tansiyonu neden yükseldi?
Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Şöyle bir haber ulaştı geçtiğimiz hafta piyasaya, kur korumalı mevduatlardan vatandaşlar yavaş yavaş çıkmaya başlayıp döviz talebine yöneliyor. Süper bono böyle bir konjonktürde eğer gelmiş olsaydı gelirdi ki gelmesi imkansızdı biraz. Çünkü gelseydi piyasayı altüst edecek bir araç o. Çok ciddi getirisi olan, borsadan, bankadan çıkış yaratır. Bu şu anda hükümetin birincil amacı ekonomik büyümeye bile çok zarar verir. Enflasyona endeksli gelir diye düşünüyordum ama tahvil gelir. Tahvilin de dönemi oldukça uzun. Dönemi uzun olduğu için o da rağbet görmeyecekti o zaman ne dediler daha kısa vadeli araç getirelim ama getiri oldukça düşük olduğu için gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin rağbet göreceğini zannetmiyoruz. Aksine kurun tansiyonunu bu hayal kırıklığı artırmış gözüküyor” dedi.
Yeni adımlar atılacak mı?
Eryılmaz, “Önümüzdeki günlerde hazine değil ancak BDDK tarafında bazı adımların atılacağı söyleniyor. Örneğin tahsisli swap imkanı getirilecek yurt dışı yerleşiklere. Bu önemli. Neden çünkü kurun son dönemde artmasının sebebi ülke içinde döviz arzının çok az döviz talebinin yüksek olması. Dışarıdan döviz girişine ciddi ihtiyacımız var. Makro ihtiyati dediğimiz adımlar gelecek BDDK’dan. Piyasanın düşüncesi bu adımların enflasyonu düşürmek, talebi baskılamak için değil bu adımların döviz talebini azaltmak, döviz arzını artırmak için atılan adımlar olduğu yönünde. Buna rağmen bu adımlar enflasyonun talep tarafını baskılar” ifadelerini kullandı.
Asgari ücrete zam gelecek mi?
Uludağ Üniversitesi İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Piyasadaki beklenti şu an sene sonuna kadar Brent petrolün varilinin en düşük 140-145 dolarlara kadar çıkabileceği yönünde. Bu nedenle enflasyon bizde yükselmeye devam edecek. Talep kanalında yılın ikinci yarısında bir düşme bekleyebiliriz. Enflasyonun artıyor olması satın alma gücünü düşürecek. Fiyatların çok artması insanların eskiye göre daha az mal satın almasına neden olacak. Öne çekilmiş bir talep vardı. Onun da etkisi ile azalacak. Benim gördüğüm kadarıyla özel sektörde bir maaş düzenlemesi yapılacak. En son kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı’nın sözlü yönlendirmesinde şöyle bir cümle geçiyor biz ücret ve maaşları enflasyon farkıyla destekleyeceğiz. Yeni bir maaş veya zam oranından bahsedilmiyor. Benim de hissettiğim ve gördüğüm kadarıyla yeni bir zam gelmeyecek asgari ücret ve memur maaşlarına.”
Uludağ Üniversitesi İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.