Olay Gazetesi Bursa

Arıcılık yaygınlaşıyor

Son yıllarda düzenlenen kapsamlı kurslarla özendirilen arı yetiştiriciliği giderek yaygınlaşıyor. Yenişehir'de arı yetiştiricisi ve kovan sayısının her geçen gün artış gösterdiği bildirildi.

GÜRHAN ADANA

Arılardan elde ettikleri balı satarak aile geçimine katkıda bulunanlara yönelik düzenlenen kursların bu alandaki gelişmeye önemli katkı sağladığını anlatan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, “Kursları Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’yle ortaklaşa düzenliyoruz. Eski yıllarda düzenlenen kurslar toplam 30 saatle sınırlı kalıyordu. Ancak son yıllarda arı yetiştiriciliği kursları toplam 80 saate yayıldı ve daha kapsamlı bilgiler verilmeye başlandı” dedi.

Bu alandaki bilgi ve tecrübe altyapısından yararlanan kursiyerlerin ilk aşamada 5-10 kovanla arı yetiştiriciliğine başladığını belirten Şimşek, “Yetiştiriciliğe yeni başlamış olanlar, kısa sürede kovan sayılarını çoğaltıyorlar. Bahçe tarımı yapan, geniş arazilere sahip olmayan çiftçilerimizle, emekli olmuş ve kahvede oturmak istemeyenler arı yetiştiriciliğine ilgi gösteriyor. Kimi yetiştirici aileler ek gelir sağlarken, kimileri de kovan sayılarını günden güne artırarak genişletiyor ve bu uğraşıları ana geçim kaynağı oluyor” ifadelerine yer verdi.

HER YIL 20-30 YETİŞTİRİCİ

Yenişehir’de bugün itibariyle, 268 arıcı ailesinin 4 bin 180 kovanda bal üretimi yaptığını belirten Şimşek, bu sayıya her yıl 20-30 yeni arı yetiştiricisinin katıldığını vurguladı. Kurslarda başarılı olup belge alan arıcıların aile bütçelerine katkı sağladığına işaret eden Şimşek, “Yenişehir’de çiçek balı elde ediliyor. Kilosu 25-30 TL’den perakende satışa sunuluyor. Tüccar ise toptan alımlarda balın kilosuna 10-12 TL fiyat biçiyor” dedi.

UYGULAMALI EĞİTİM

Arı yetiştiriciliği kurslarının, yetiştiriciliği teşvik edici yönünün yanında bilinçli üretimi de desteklediğini ifade eden Şimşek, bu yıl 37 kursiyerin başarılı olarak belge almaya hak kazandığını dile getirdi. Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, “Kursiyerlere bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım, bal üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve arı sağlığı konularında ayrıntılı bilgiler veriyoruz. Ayrıca, arıcılık işletmelerine ziyaretler yapılarak, kursiyerlere petek bağlama, şurup yapma, anasız kovanlara ana arı verme, zayıf kovanları birleştirme ve ana arı üretimi konularında uygulamalı eğitimler veriliyor” diye konuştu.