Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 26-27. haftasını tamamlayan anne adaylarının bayram tatilinde gidecekleri yeri ve sağlık hizmeti alabilecekleri alanları önceden belirlemeleri gerektiğini söyledi.
Tatilin 9 gün olduğunu, dikkat edildiğinde bu tatilin anne adaylarına iyi gelebileceğini aktaran Karahan, “Hamilelik, tatili, seyahat etmeyi, yani özgürlükleri kısıtlayan bir durum değildir. Sadece dikkat edilmelidir. Anne adaylarına tatil iyi gelir. Hatta gereklidir. Stresten uzak durmak, daha temiz bir hava almak, deniz, dağ, göl gibi tatil beldelerine yürüyüş yapmak, dinlenmek gebelere iyi gelir” diye konuştu.
“Uzun seyahatlerden kaçınılmalı, hastaneye yakın alanlarda konaklanmalı”
“Kurban Bayramı tatiline çıkacak anne adayları erken doğum riski nedeniyle hastane yakınlarını tercih etmeli” diyen Karahan, özellikle uzun seyahatlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Yolculuğa çıkarken tıbbi bilgileri yanlarına almalarının gebelere acil durumlarda yardımcı olacağından bahseden başkan Karahan, şöyle devam etti:
“Gebeler uzun süre hareketsiz kalmamalıdır. Bu da uzun seyahatlerde olası bir durum. Bayramda tatile giden veya uzaktaki akrabalarını ziyaret edecek olan anne adayları, her iki saatte mola vermelidir. Molada yürüyerek kan dolaşımını hızlandırmalıdır. Üzerilerine rahat kıyafetleri giymeliler. Gidecekleri yerlerdeki ve hatta uzun yol güzergahlarındaki sağlık kuruluşlarının yerlerini mutlaka öğrenmelidir. Erken doğum riski her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.”
Özellikle 27. haftasında olan gebelerin doktoruyla görüşerek bayram seyahatine çıkmasının doğru olacağını anlatan Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Doktorun tavsiye ettiği yiyecek tüketilmelidir. Gebelerde uçak yolculuğu rahat olabilir. Ağır bulantısı olanlar mümkünse deniz yoluyla seyahat etmesin. Anne adayları bayram tatilinde riskli spor aktivitelerinden uzak durmalı ve özellikle kurbanlıkların olası darbelerinden kendilerini korumalıdır.”