Olay Gazetesi Bursa

Ambargo başladı

Moskova'nın, Türkiye'ye yönelik ambargoları devreye girdi. Uygulamadan gıdadan inşaata, turizmden tarıma çok sayıda sektör olumsuz etkilenecek. Kaybın milyarlarca dolara ulaşması bekleniyor.

Rusya’nın, ‘uçak krizi’nin ardından Türkiye’ye yönelik başlatacağını açıkladığı ambargoları dün yürürlüğe girdi. İlk etapta daha sınırlı olan yaptırımların kapsamı da genişletildi. Rusya’dan gelen son açıklamalar ışığında ambargolar şunlar: ”-Türk firmaları Rusya’da bina inşa edemeyecek, mimarlık ya da tasarım faaliyetlerinde bulunamayacak. -Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Rusya’da seyahat ve otelcilik sektörlerinde çalışamayacak. -Türk firmalarına devlet ve belediye ihalelerine girme hakkı verilmeyecek. -Türk firmalar ormancılık ve kerestecilik alanlarında faaliyet gösteremeyecek. -Portakal, domates, soğan ve Bursa’da bolca yetiştirilen şeftali ve armut gibi çeşitli meyve ve sebzelere tavuk ürünleri Türkiye’den ithal edilmeyecek. -Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık Rusya’ya vizesiz giremeyecek. – Rus firmalarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını işe almasına müsaade edilmeyecek. -Rusya’nın açıkladığı listede yer alan 53 Türk firması bu yaptırımlardan muaf tutulacak. Bunun dışındaki tüm firmalar yaptırımların kapsamı içinde olacak.”

EN AĞIR FATURA ÜÇ SEKTÖRE

Peki bu yaptırımlar Türkiye’nin ekonomisini ne oranda etkileyecek? Ekonomist Erhan Aslanoğlu, Rusya’nın yaptırımlarının kısa vadede etkileri olacağı, ancak orta vadede Türkiye’nin uğrayacağı zararı ikame edebileceğini belirtti. Rusya krizinin Türkiye’ye toplam maliyetinin yıllık 10 milyar dolar civarında olacağı tahmininde bulunan Aslanoğlu, en ağır faturanın da tekstil, inşaat ve turizm sektörlerine çıkacağını söyledi.

GEÇEN YIL 3,3 MİLYON RUS TURİST GELMİŞTİ

Türkiye’nin Akdeniz kıyıları, Rus turistlerin tatil için tercih ettikleri başlıca adres. Türkiye açısından Rus turistler, ülkeye gelen ikinci büyük yabancı turist grubunu oluşturuyor. 2014 yılında Türkiye 3,3 milyon civarında Rus turisti ağırlamıştı. Önceki yıl ise bu rakam 4,5 milyona yakındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya ile krizin başlamasının ardından yaptığı bir açıklamada “Biz pazarımızı çeşitlendirir, sorunu bu şekilde çözeriz. Ama Rusya pazarını da kaybetmek istemiyoruz’ diye konuşmuştu. Turizm sektörünün özellikle mart ve nisan aylarından itibaren krizin ağırlığını hissetmesi bekleniyor. Bunun Türkiye’ye maliyetinin de yıllık 3,5 milyar dolar civarında olması öngörülüyor. İnşaat sektöründeki kaybın ise yıllık 4,5 milyar doları bulabileceğini ifade ediliyor.