Dünya Altın Konseyi, 2014 yılında küresel altın talebinin bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldığını bildirdi.
Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan “2014 Küresel Altın Raporu”na göre; 2014 yılının son çeyreğinde küresel altın talebinde yaşanan artış, yılın geneline yansımadı. Altın talebi, 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 4 azalarak 3 bin 924 tona geriledi.
Bununla birlikte, 2014 yılının 4. çeyreğinde merkez bankalarının alımları ve mücevher talebinin artmasıyla, küresel altın talebi yıllık bazda yüzde 6 artarak 987 tona çıktı.
Aynı dönemde, mücevher talebi yıllık yüzde 10 düşüşle 2 bin 153 tona geriledi. Dünyanın en büyük ikinci altın piyasası Hindistan’ın mücevher talebi, 1995 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve yıllık yüzde 8 artışla 662 ton oldu. Bu yükselişte, hükümetin altın ithalatı kısıtlamalarına karşın düğün ve festival kaynaklı alımlar etkili oldu.
Hindistan’ın yanında ABD ve İngiltere’nin mücevher talebi de 2014’te güçlü oldu. Mücevher talebi İngiltere’de yüzde 18 artışla 28 tona, ABD’de ise yüzde 9 yükselişle 132 tona çıktı. Çin’de ise mücevher talebi yıllık bazda yüzde 33 düşüş göstermesine karşın, rakamlar mücevher talebi açısından en iyi ikinci yıllık performansına işaret etti.
Altın talebinin en büyük sürücüsü yatırım amaçlı altın alımlarında, geçen yıl yükseliş görüldü. Yatırım amaçlı altın alımları, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2 yükselerek, 885 tondan 905 tona yükseldi.
Söz konusu dönemde merkez bankalarının altın rezervleri de özellikle yılın son çeyreğindeki alımların etkisiyle, yüzde 17 artarak 477 ton oldu. Bu dönemde toplam altın arzı ise bir önceki yıla göre neredeyse değişmedi ve 4 bin 278 tonda kaldı.
“Talep Batı’dan Doğu’ya yer değişti”
Dünya Altın Konseyi Yatırım Stratejilerinden Sorumlu Genel Müdürü Marcus Grubb, 2014 yılının altın piyasasında istikrarın sağlandığı ve teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğunu ifade etti.
Grubb, geleneksel olarak altına sempati duyulan Hindistan’ın mücevher talebinin, 2014 yılında üstünlüğünden dolayı göze çarptığına işaret ederek, “Bunun yanında Çin’in altın talebi de 2011-2012’de görülen seviyelerine geri döndü. Fiziksel altın talebinin Batı’dan Doğu’ya şaşırtıcı yer değişmesi dikkati çekiyor” ifadelerini kullandı.
Çin’in yabancı yatırımcıların faaliyet gösterebileceği Şanghay Uluslararası Altın Borsası Kurulu’nu işleme açtığını anımsatan Grubb, “Bunun yanında Türkiye’de ‘Altın Gönder’ mobil uygulaması ve Singapur ve Hong Kong’da yeni kilobar sözleşmeleri gibi yeni üretim ve ticari platformlarla tanıştık. Bütün bunlar, Doğu’da daha fazla alıcı için altın piyasasını erişilebilir kıldı” değerlendirmelerini yaptı.