Olay Gazetesi Bursa

Altın hesapları eriyor

Yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarının etkisiyle tasarruf sahipleri, bankalardaki altın hesaplarından çıkarak diğer yatırım araçlarına yöneldi. Altın depo hesabı büyüklüğü 76 tona geriledi.

Bankalardaki altın hesapları, bu yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları nedeniyle erimeye başladı.

Altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle çeşitliliği ve müşterisi son yıllarda artan hesaplar, küresel gelişmelerden olumsuz etkilenmek istemeyen tasarruf sahiplerini ‘güvenli limana’ çekerek yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına da aracılık ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yılın ilk yarısında 11 milyar 374 milyon lira olan yurt içi ve yurt dışı yerleşik kıymetli maden depo hesaplarının tutarı, bu yılın aynı döneminde 9 milyar 671 milyon liraya düştü.

DİĞER YATIRIM ARAÇLARINA

Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı yılın ilk yarısında 2015’in aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalırken, 20 milyar 125 milyon lira ile 2013’ün ilk yarısındaki ‘rekor’ seviyenin de yarısına gerilemiş oldu.

2013 yılından bu yana düşen bankaların altın depo hesabı büyüklüğü de yılın ilk 6 ayında, 2015’in aynı dönemine kıyasla 35 ton gerileyerek yaklaşık 76 tona indi. Altın depo hesaplarının büyüklüğü 2013’ün ilk yarısında 268 ton seviyesinde bulunuyordu.

Analistler, Haziran 2016 dönemi ile geçen yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında altın fiyatlarında önemli bir artış kaydedildiğini ifade etti. Borsa İstanbul yetkilileri de yatırımcıların altın mevduatlarından çıkarak, diğer yatırım araçlarına yöneldiklerini söyledi.

MERKEZ’DEN GELEN HAMLE

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Evren Yaşar, ”Bankaların zorunlu karşılıklar için gerekli olan altını daha kolay ve kendilerince kalıcı olan swapla yurt dışından temin edebilmeleri, altın mevduatına olan ilginin azalmasındaki başka bir neden oldu” dedi.

Merkez Bankasının, bu ayın başında zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklik ile TL yerine verilecek olan altın miktarının oranını yüzde 5 artırarak yüzde 35 seviyesine çıkardığını, bu değişiklik ile bankaların yastık altındaki altına, dolayısıyla altın bankacılığına gösterdiği ilginin artacağını kaydeden Yaşar, ‘Bu durum, bankaların altına daha yüksek faiz ve kar payı oranları vermelerine sebep olacaktır. Mudilerin altın fiyatı yükselişlerine karşı duyarlılığını azaltabilir. Bu şekilde altın mevduatı daha kalıcı bir mevduat olabilir” ifadelerini kullandı.