Olay Gazetesi Bursa

Almanya Türkiye’den imam istemiyor

Angela Merkel hükümeti, imamların Almanya'da yetiştirilmesinin sağlamak ve bu yolla yabancı siyasi güçlerin nüfuzunu sınırlandırmak için harekete geçti. 

Almanya’da 3 milyonu Türk kökenli olmak üzere yaklaşık 4 milyon 500 bin Müslüman’ın yaşadığını dikkate alan Merkel hükümeti, imamların ülkede yetiştirilmesini sağlamak ve bu yolla Türk hükümeti başta olmak üzere tüm yabancı siyasi güçlerin Müslüman toplumu üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmak için düğmeye bastı. Almanya genelinde yaklaşık 2 bin 500 camide görev yapan imamların yüzde 90’ının yurtdışından geldiği ve bunların büyük bölümünü de Türkiye’den gelen imamların oluşturduğu öğrenildi. Merkel hükümeti ise imamların artık yurtdışından getirilmesi uygulamasına son verilmesi, imamların Almanya’daki öğretim kurumlarında yetiştirilmesi için harekete geçti.
TÜRKİYE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’YLA TEMAS…

Müslüman toplumuyla ilişkilerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Markus Kerber, DW Türkçe ‘ye yaptığı açıklamada, ‘‘Artık imamların Türkiye’deki Diyanet tarafından buraya gönderilmesini istemiyoruz” dedi. Kerber, bu konu hakkında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’yla da görüşmelerin sürdüğü bilgisini paylaştı. Almanya’da halen Münster, Tübingen, Osnabrück, Frankfurt/Giessen ve Erlangen-Nürnberg’de ilahiyat bölümleri ve enstitüleri bulunuyor, bu yıl da Berlin’de Humboldt Üniversitesi’nde bir enstitünün açılması bekleniyor.

DİTİB TARTIŞMALARIN ODAĞINDA…

Almanya’da imamların eğitimi tartışmasının alevlenmesinin arka planında, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) konusunda yaşanan gelişmeler bulunuyor. 900 camii ve bini aşkın imamıyla DİTİB, Almanya’daki en büyük İslami çatı örgütünü oluşturuyor. DİTİB’in imamlarının çok büyük bir kısmı Türkiye’den geliyor, finansmanı da Türk hükümeti tarafından karşılanıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Almanya’da görevli bazı imamların casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları, DİTİB’in bazı camilerinde Türk ordusunun Afrin harekatına destek için etkinlikler düzenlenmesi ve bir etkinliğine Müslüman Kardeşlerin de katılması, Alman medyasında geniş yer bulmuş ve siyasette de tepkilere yol açmıştı. İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin içişleri sözcüsü milletvekili Christoph de Vries, DW’ye yaptığı açıklamada, ‘‘Konu sadece bir dini cemaat meselesi ile sınırlı değil, yabancı bir devlet ile karşı karşıyayız” demişti.