Olay Gazetesi Bursa

‘Almanya ile gerilim ihracatı etkilemez’

Dünyaca ünlü Bursa siyah incirinde hasat zamanı yaklaşıyor. UYMSİB Başkanı Yazgan, söz konusu üründeki en büyük pazarın Almanya olduğunu hatırlatarak, yaşanan gerilimin ihracatı etkilemesinin beklenmediğini kaydetti.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, en çok ürün gönderilen ülkenin Almanya olduğunu ve yaşanan gerilimin ihracatı etkilemediğini söyledi.

Yazgan, henüz siyah incirde ihracatın başlamadığını belirterek, bu yıl biraz geç olgunlaşma yaşandığını kaydetti. 

Yapılacak planlama sonucunda Orta Avrupa ülkelerine ürün göndereceklerini ifade eden Yazgan, Almanya’nın söz konusu ülkeler içerisinde en çok ihracat yapılan pazar olduğunu vurguladı. Yazgan, geçen yıl bu ülkeye 10 milyon 984 bin 319 dolarlık Bursa siyah inciri ihracatı gerçekleştirildiğini anlattı. Son günlerde Almanya ile yaşanan gerilimi de değerlendiren  Yazgan, ”Almanya ile yaşanan olayların Bursa siyahı incirinin ihracatında sorun oluşturması beklenmemektedir. İhracatçılarımıza bu konuda gelen herhangi bir olumsuz bildirim bulunmadığı gibi herşey planlandığı gibi devam etmektedir” dedi.

HEDEF UZAK DOĞU PAZARI

Yeni pazar arayışlarının olduğuna işaret eden Yazgan, şöyle devam etti: ”Türk kirazı Çin pazarına giriş yaptı. Biz de hem Çin hem de Uzak Doğu pazarı için bir çalışma içerisindeyiz. Tabi ki bunlar çok kısa sürede gerçekleşen projeler değil. Hükümlülükleri yerine getirmemiz gerekiyor. Bunları yerine getirdiğimiz takdirde Bursa siyah inciri olarak çok daha ümit vaat eden bir pazar olacağız. Fiyatlar açısından da çiftçimizi mutlu edecek rakamlara ulaşabileceğiz.”

STRATEJİK DAVRANMAMIZ GEREK

İhracata gelen taleplerden memnun olduklarını dile getiren Yazgan, dönemsel olarak stratejik davranılması gerektiğinin altını çizdi. Senih Yazgan, ”Çünkü bazen erken olgunlaşmasının getirdiği sıkıntılar Avrupa pazarında çok çabuk yankı bulabiliyor. ‘Ürün bol siz neden bu fiyatlardan bize gönderiyorsunuz’ dediklerinde ihracatçılarımız zor durumda kalıyor. Bu geriye döndüğünde de üreticiye düşük fiyat olarak yansıyor. Bizim mutlaka Bursa siyah incirinin satışı açısından erkenden pazara göndermeyip bunu iç pazarda değerlendirmemiz gerek. Avrupa’da istediğimiz fiyatları oluşturabilirsek üreticiye dönüşü de ona göre olacaktır. Bu işi kendi içimizde çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

KİMYASALLARDAN UZAK DURULMALI

Yazgan, şimdiden fiyat konusunda Bir şey söylemenin zor olduğuna işaret ederek, bunu pazarın belirlediğini ifade etti. 

Üreticinin beklentisinin fiyatların geçen yılın altına kalmaması yönünde olduğunu belirten Yazgan, ”Fiyatın en azından 7 lira civarında olacağını söyleyebiliriz. Umudumuz çok çok daha yukarıda bir rakamla üreticilerimize ödemelerin yapılması” dedi. 

Üreticilere uyarıda da bulunan Yazgan, ”Kesinlikle erken olgunlaştırmayla ilgili kimyasallardan uzak durmalarını öneriyoruz. En büyük çekincemiz bu. Aydın bölgesinde çıkan erkenci ürünlerde yaşandı. Aynı sıkıntılar şimdi Bursa’da yaşansın istemiyoruz. Bu yıl bir miktar ürün kaybı var zaten. Üzerine bir de ihracatta sorun yaşarsak pazarda büyük bir kayba uğrarız. Bizler için hiç de hoş olmayacak bir durumdur” şeklinde konuştu.

25 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Gündoğdu Köyü Muhtarı Erkan Kötökli de, siyah incirde 15-20 Ağustos tarihleri arasında kesim yapılacağını dile getirdi. 

Çiftçinin ortalama 5 liralık bir fiyat beklentisi bulunduğuna dikkat çeken Kötökli, ”Açılış fiyatı biraz  daha yüksek olur ondan sonra düşer. Ortalama 5 lira olur. Satış fiyatı 3 liranın altına inmez çünkü girdiler ve toplama maliyeti çok yüksek. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Bu yıl yüzde 10 gibi bir kayıp var. Bunda ana sebep ilekleme. Sıkıntı oradan görünüyor. 20-25 bin ton civarında bir rekolte bekleniyor. Bölgede çok büyük kayıplar olduğu söylenemez” dedi.