ASLIHAN AYDIN
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan sıkıntıların yatırımları hiç etkilemediğini belirterek, ”Ayrıca şu anda Türkiye’de yatırım için oldukça iyi bir ortam ve cazip teşvikler var. Yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.
Steven Young, dün Zennup 1844’de düzenlediği basın toplantısında Bursa’nın Bosch için çok önemli olduğunu vurguladı. “Bursa, Türkiye’deki kalemiz diyebiliriz. Fabrikalarımızdaki kapasite artışına bağlı olarak Bursa’da da büyümeye devam edeceğiz” diyen Young, 2016’nın Bosch Global için iyi bir yıl olduğunu, firmanın geçen sene dünyadaki cirosunu yüzde 3,6 büyütüp 73,1 milyar Euro’ya çıkardığını, çalışan sayısını da 390 bine yükselttiğini kaydetti. Bosch Türkiye’nin ise cirosunu yüzde 14 artışla 12 milyar liraya taşıdığını anlatan Young, “Yatırımlarımıza devam ettik ve grup olarak Türkiye’ye 750 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Bu anlamda Bosch’un globalinde Türkiye 4’üncü en büyük yatırımı çekmiştir. Türkiye, Bosch için çok önemli bir ülkedir” diye konuştu.
ASLAN PAYI BURSA’NIN
Bosch Türkiye’nin çalışan sayısının 17 bini aştığına dikkat çeken Young, Türkiye’nin Avrupa’da Almanya’dan sonra en büyük, dünyada ise 5’inci büyük ülke konumunda bulunduğunu anlattı. 2017’yi geçen yıla göre en az yüzde 10 büyüme ile kapatmayı beklediklerini vurgulayan Young, “Yatırımlarımıza 2017’de devam ediyoruz. Bu sene Türkiye’ye grup olarak 650 milyon lira yatırım yapıyoruz, aslan payı Bursa’ya gelecek” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’YE CAZİP TEŞVİKLER VAR
Young, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan sıkıntıların yatırımlara etkisi ile ilgili olarak, “Hiç etkilemedi. Aynı planladığımız şekilde yatırımları gerçekleştirdik. Ayrıca şu anda yatırım için oldukça iyi bir ortam var. Türkiye’de cazip teşvikler var. Otomotiv alanında Türkiye’de en çok teşvik alan firma olarak seçildik. Bu da Bosch’un Türkiye’ye olan güveninin bir göstergesidir” dedi.
FABRİKALARIMIZDA ‘4.0’A GEÇTİK
Bosch’un 2011 yılında Alman hükümeti ile Sanayi 4.0’ı başlattığını ve dünyaya lanse ettiğini söyleyen Steven Young, “Dünya çapında 250 üretim tesisimiz var ve bunların 100’den fazlası şu anda ‘Sanayi 4.0’ uyumlu olarak çalışıyor. Bursa’daki dizel fabrikamız, Manisa’daki termoteknik ve Çerkezköy’deki fabrikamız bu 100 fabrikanın içinde yer alıyor. Yani 2014 yılından itibaren Bosch olarak Türkiye’de bu uygulamaları fabrikalarımızda başlatmış durumdayız” diye konuştu. Young, Türk sanayicisiyle Sanayi 4.0’ı buluşturmaya başladıklarını, bunun için bir yazılım merkezi kurma hazırlığı içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
OTONOM SÜRÜŞ İÇİN YAPAY ZEKA MERKEZİ
Otonom sürüş teknolojisinin oldukça hızlı geliştiğine işaret eden Young, “Bunun 4 kademesi vardır. 2’nci kademenin sonuna yaklaşıyoruz. Henüz aracın her türlü koşulda kendi kendine sürebilecek noktada değiliz” dedi. Dışarıdan gelen etkileri normal sürücü gibi hızlı etki verebilmesi için yapay zekaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Young şu bilgileri verdi: “Bosch bu sene Almanya’da yapay zeka merkezi kurdu. Sürücüsüz araçların teknolojik olarak içine yapay zekayı da dahil ediyoruz. Hedefimiz 2023-2024’te 4’üncü seviye ulaşmak, araçların her türlü koşullarda kendi kendini sürebilir hale gelmesini istiyoruz.”
TÜRKİYE’YE AKILLI TARIM TEKNOLOJİSİ
Bosch olarak kendi mevcut iş sahalarının dışında da çalıştıklarını anlatan Young şöyle devam etti: “Bosch’un çiftçiler için dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, hayatlarını kolaylaştıracak dijital teknolojileri var. Bunlardan biri de çilek monitörü. Bu monitörler sayesinde çiftçiler; don, aşırı sıcaklık, sulama, verimli hasat ve hastalıklara karşı önlem almaları için gerekli bilgilere kolaylıkla akıllı telefondan ulaşabiliyorlar. Uygulama sayesinde toprak mahsül sıcaklığını nem oranlarını kurabiliyorsunuz. Artık hava değişimleri, çiftçilerin uykusunu kaçırmıyor. Sistem, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkelerde yoğun talep görüyor. Ürün verimliliğinde yüzde 60’a varan iyileşmeler var. Bunu Türkiye’de de deneyeceğiz” dedi.
ELEKTRİKLİ BİSİKLETLE TUR ATTI
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, basın toplantısından ardından Bosch teknolojisinin kullanıldığı elektrikli bisikleti kullandı. Young’ın ardından aynı bisikleti basın mensupları da sürdü.