Olay Gazetesi Bursa

Alev savaşçıları dert küpü

Yangın ve afetlerde vatandaşın can ve malını kurtarmak için kendi hayatlarını hiçe sayan alev savaşçıları dert küpü.

22-28 Eylül İtfaiyeciler Haftası kutlamaları başlarken, itfaiyeciler, zor şartlarda, hayati risk taşıyan ortamlarda çalıştıklarını söyledi.
 
Afetlere müdahaleyi daha sağlıklı hale getirmek ve kaynak israfını önlemek için itfaiye, AFAD, UMKE gibi teşkilatların birleştirilmesi, vatandaşın hizmete tek noktadan ulaşabilmesinin önünün açılmasını isteyen itfaiyeciler, “Başbakanlık bünyesinde bu teşkilatlar tek çatı altında toplanmalı. Bu kurumlara ait araç gereç ve ekipmanlar da birleştirilip, ihtiyaç ve oluşturulacak risk haritaları doğrultusunda bölgelere eşit dağıtılması. Eksik ekipmanlar temin edilerek hizmete sunulmalıdır” dedi.
 
İtfaiye personellerinin farklı işlerde çalıştırıldığını, tıkanan kanalizasyonun bile itfaiye tarafından açıldığının zannedildiğini anlatan ateş savaşçıları, bu kuruma itibar kazandırılmasını istedi.
 
‘İtfaiye eri’, ‘itfaiye çavuşu’ gibi kadroların kaldırılmasını talep eden itfaiyeciler, “İtfaiyeci ne er, ne de askerdir. Bunların yerine müdahale teknisyeni, amiri, müdürü gibi kadrolar oluşturulmalıdır. İtfaiye personelleri genel idari hizmetler sınıfında bulunmaktadır. Oysa itfaiye personelleri idari hizmet değil, teknik hizmetler vermektedir. Vaka anında teknik ekipmanlar kullanarak, belli bir teknik ile çalışan itfaiyeciler teknik personeldir” diye konuştu.
 
İtfaiye teşkilatlarının çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden itfaiyeciler, “Diğer 24 saat devamlılık arz eden meslekler gibi 24 saat iş ve 72 saat istirahat şeklinde düzenlenmelidir. 24 saat iş, 48 saat istirahat şeklinde bir çalışma düzeni olursa, fazladan ödenen maktu mesainin fazla çalışılan 80 saatin karşılığı olacak şekilde hakkaniyete uygun, insan onuruna yakışır bir şekilde verilmesi, maktu mesai uygulamasının kaldırılması, saat ücreti uygulamasının getirilmesi gerekmektedir. Bayram ve resmi tatil günlerinde çalışan itfaiye personeline de fazladan ücret ödenmesi gerekmektedir. Bir kamu işçisi bayramda çalıştığı zaman fazladan mesai alıyorsa, bir itfaiyeci de alabilmelidir. 12 saat iş, 24 saat istirahat şeklinde bir çalışma saati uygulamasının kaldırılması gerekmektedir. 12 saat çalışan personel hiçbir zaman ailesine vakit ayıramamakta, kendisini sosyal yönden geliştirememekte, hiçbir davet ya da sosyal faaliyete katılamamaktadır. Her gün işe gitmektedir. Zaten bayram ve tatil gibi izin günleri olmayan itfaiye personelinin 12 saat çalışıp 24 saat istirahat etmesi bir zulümdür” diye dert yandı.