Olay Gazetesi Bursa

Akıllı telefon kullananlar dikkat!

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) yapılan bir araştırmada, akıllı telefonların aşırı kullanımının el fonksiyonlarında bozulma ve baş parmak kökünde ağrıya neden olduğu belirlendi.

SDÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Erkol İnal öncülüğünde, akıllı telefonların aşırı kullanımının baş parmak ve el bileğine etkileri üzerine çalışma yapıldı. Dünyada ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Esra Erkol İnal, çalışmada 5 kişinin görev aldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İnal, “Akıllı telefon kullanırken tek el ile kullanım sırasında el ve bilek hareketlerinin sıklıkla yapıldığını ve parmağın da ağır bir yük altında kaldığını düşündük. Hipotezimizi değerlendirirken, akıllı telefon kullanan öğrencileri ‘akıllı telefonu çok fazla kullananlar’, ‘az kullananlar’ ve ‘hiç kullanmayanlar’ olarak üç gruba ayırdık. Çalışmamızı ultrason eşliğinde Flexor Pollicis Longus ve elin en büyük siniri median sinir üzerinde gerçekleştirdik. Flexor Pollicis Longus baş parmağın hareketlerini yapan tendonlardan bir tanesidir. Bu ikisini ultrason eşliğinde değerlendirdik. Fizik muayeneyle de el ve bileğin fonksiyonlarını, tendonun ve elin gücünü inceledik. İncelemeler sonucunda Flexor Pollicis Longus’un telefon kullanımı olan ellerde belirgin olarak kalınlaştığını, bu kalınlaşmanın da daha fazla akıllı telefon kullanan öğrencilerde olduğunu fark ettik” diye konuştu.

‘Baş parmakta ağrı hissi artıyor’

Akıllı telefonu aşırı kullanan öğrencilerin baş parmakta ağrı hislerinin arttığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İnal, el fonksiyonlarının da bozulduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Çalışmada median sinirin belirgin şiştiğini ve genişlediğini incelediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. İnal, “Bulguları birleştirdiğimizde akıllı telefon kullanımının el fonksiyonlarını bozabileceğini ve baş parmak kökündeki ağrıya katkısı olabileceğini düşündük” dedi.

 

‘Uzun dönemli çalışma yapılacak’

El fonksiyonundaki bozulma ve baş parmak kökündeki ağrının zamanla nasıl sonuçlanacağı hakkında bir çalışma yapacaklarına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. İnal, “Bunu ileride yapacağımız çalışmalar gösterecek. Fonksiyonel kaybın geri gelip gelmeyeceğini, başparmağın kökündeki ağrının azalıp veya azalmayacağıyla ilgili bir gözlememiz olmadı. Uzun dönemli yapılacak çalışmalar daha açıklayıcı olacaktır” şeklinde konuştu.